懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

同私人陪月簽合約時,有甚麼地方要注意?

佢要求比訂金,而我可以要求她比身份證影印本嗎?
如想提前解約,要多少個月前佢通知? 可以退回按金嗎?
是否一定要比開工及收工利是?
大家有沒有"陪月合約"範本給我參考。謝。

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

通常陪月合約一定要有雙方既姓名 ,身份証號碼 , 工作地址 ,工作時間,薪金 ,發薪安排 , 訂金等等. 更要列明預產期 , 最後到職日期 (因實際生產日期有遲有早) , 正確上班日期不定 , 但通常最遲是嬰兒出生後第8日開始上班 , 如嬰兒比預產期延遲出世7天以上 , 而令陪月員下一份工未能上功 , 則按開工日計算 , 時間配合 ,則可同僱主完工為止
可以要求陪月員取身份証影印本
利是是雙方恊議
通常陪月員同僱主簽了合同 , 陪月員那段期間則不能接其他工作 , 咁如果你又唔請那陪月員 , 則是陪月員那個月便冇收入 ,所以一般按金不會發還 , 相反 , 陪月員不能上班 ,亦要賠償雙倍按金於僱主 ,以保障雙方
如你再有不明白既地方 ,可pm我詳談

大宅

Thanks.

複式洋房

loklok148:
咁係不係有請陪月都需要簽合約?如果我哋提出,對方會不會不高興哩..

原文章由 loklok148 於 08-12-5 12:46 發表
通常陪月合約一定要有雙方既姓名 ,身份証號碼 , 工作地址 ,工作時間,薪金 ,發薪安排 , 訂金等等. 更要列明預產期 , 最後到職日期 (因實際生產日期有遲有早) , 正確上班日期不定 , 但通常最遲是嬰兒出生後第8日開始上 ...

伯爵府

一般陪月都會同僱主簽約,因為簽約係相方保證.
只係口頭承諾,任何一方都可以隨時改變主意.
原文章由 eileenhsu 於 08-12-8 18:13 發表
loklok148:
咁係不係有請陪月都需要簽合約?如果我哋提出,對方會不會不高興哩..

珍珠宮

原文章由 仙蒂 於 08-12-8 21:44 發表
一般陪月都會同僱主簽約,因為簽約係相方保證.
只係口頭承諾,任何一方都可以隨時改變主意.
完全正確 , 簽合約以保障雙方 , 陪月員一定會同僱主簽合約的

侯爵府

好媽媽勳章

要唔要幫個陪月買埋保險? 開工/收工利事有冇要比幾多 ? 做6個中for照顧開刀生既mama 夠嗎 ??
原文章由 loklok148 於 08-12-5 12:46 發表
通常陪月合約一定要有雙方既姓名 ,身份証號碼 , 工作地址 ,工作時間,薪金 ,發薪安排 , 訂金等等. 更要列明預產期 , 最後到職日期 (因實際生產日期有遲有早) , 正確上班日期不定 , 但通常最遲是嬰兒出生後第8日開始上 ...

珍珠宮

要幫陪月買保險的 . 開工/收工利是 , 我本人就隨意得架啦 , 只是攞個意頭咋 , 但有些陪月則有規定 , 視乎雙方恊議 .
做幾多個鐘視乎你需要啦 , 相反通常開刀媽咪都會請陪月員2個月 起碼 , 因開刀媽咪最快都要3個多星期才可進補 , 如果請1個月 , 都未幫媽咪進補就完工 , 咁對媽咪幫助不大 .

複式洋房

咁個個合約,係不係我哋要先做好哂俾佢簽哩..

大宅

原來要咁架!真係唔該哂你的share, thanks!

原文章由 eileenhsu 於 08-12-9 21:11 發表

大宅

有d陪月自己會有陪月合約,你可以問吓佢地或者你自己起過份都得.
原文章由 eileenhsu 於 08-12-9 21:11 發表

珍珠宮

通常陪月員會有合約 架啦, 不需要僱主做既

複式洋房

嗯...明白晒...唔該...

原文章由 loklok148 於 08-12-10 11:50 發表

通常陪月員會有合約 架啦, 不需要僱主做既

首頁

尾頁

跳至