Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

標題: 27%港童活在貧窮綫下 [打印本頁]

作者: kapomama    時間: 11-7-25 09:34     標題: 27%港童活在貧窮綫下

(綜合報道)(星島日報報道)社區組織協會指,本港有近三十萬名兒童活在貧窮綫下,佔全港兒童人數近二成七。協會最新調查發現,近半香港貧窮兒童營養不良,更有人須靠喝清水度日;三成兒童居於一百平方呎以下的單位,衞生環境欠佳;有四成兒童從未參與課外活動。組織建議,當局為貧窮兒童提供免費早午餐,並盡快制訂政策,助兒童脫貧。
  協會以全港入息中位數的一半,作為貧窮綫標準,推算本港有近二十九萬七千五百名貧窮兒童。於去年九月至今年三月期間,訪問了一百一十五位來自深水埗、土瓜灣及觀塘等區的貧窮兒童,了解其生活狀況。結果顯示,近半受訪兒童的飲食不均衡,導致營養不良,其中八成七進食蔬果不足,九成八的鈣質攝取量遠低於衞生署的建議分量。
  營養不良十歲患糖尿
  近半貧窮家庭為節省開支,會趁每天街市收檔時,買便宜但質素較差的食物;更有近一成經常購買過期食品,嚴重影響兒童健康。協會幹事施麗珊稱:「貧窮兒童平日進食的免費贈送食品,如即食麵、午餐肉等,大多屬高脂高鹽,容易引致營養攝取不均,曾有小孩未滿十歲,便患上糖尿病及高血脂等疾病。」
  此外,他們的居住環境狹小,平均面積一百二十平方呎,最小更只有二十三呎,三成因而影響睡眠質素,令日間上課時精神不振。調查又發現,四成兒童因經濟能力欠佳,從沒參與任何課外活動,更有逾一成小孩所謂的「課外活動」,是撿紙皮幫補家計;另有四成人因家中無電腦,未能完成網上家課,被逼欠交。
  九歲的嘉慧說,一家四口只靠父親從事散工每月六千多元,曾試過一天到晚只進食一餐,喝清水充飢。她住在深水埗一間八十呎劏房,家中只有一張桌子和一張牀,「晚上我跟弟弟會睡在地上,很多時候也睡不好。」 記者 楊嘉莉

又係呢個TMD施麗珊~!!
D小朋友窮係邊個既責任~!!
咁​窮佢老豆老母應該唔好生~
而唔係要亞公不停去用納稅人D血汗錢去​養呢D人

另有四成人因家中無電腦,未能完成網上家課,被逼欠交。
周圍都有電腦借~呢個根本唔係藉口~!!

作者: 牛精仔    時間: 11-7-25 09:49

「貧窮兒童平日進食的免費贈送食品,如即食麵、午餐肉等,大多屬高脂高鹽,容易引致營養攝取不均,曾有小孩未滿十歲,便患上糖尿病及高血脂等疾病。」

真係辛苦哂, 唔送新鮮三文魚, 又唔送魚子醬!!!!!!  一係咁 , 叫佢地D阿媽餵人奶餵到10歲LOR, 人奶不受貧窮影響
作者: kapomama    時間: 11-7-25 09:49

施麗珊
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110417/00407_072.html

「新移民」施麗珊 為新移民請命

【專案組報道】當小朋友成為胡椒噴霧下的犧牲品,卻被保安局局長李少光說成「抗辯鬥爭的武器」,社區組織幹事施麗珊直斥李是侮辱小朋友。在九十年代起,施就曾多次率領小朋友或新移民上街,並站在前線為他們爭取福利,她坦言社會分化愈來愈嚴重,距離公平的理想境況愈來愈遠,但因自己曾為新移民,感同身受,令她尊重弱勢社群。一份堅持,令這位天使十六年來幫助社會最弱勢的一群,無怨無悔。

施麗珊在社區組織協會當幹事十六年,主要關注籠屋、新移民和貧窮兒童,化身成社會被忽視團體的代表,公開為他們發聲。九七年居港權爭議期間,施麗珊發動不少社會行動,引起外界關注,名聲不脛而走。

其實施麗珊鍥而不捨的態度直接與她的成長有關。她小學時期由內地來港,一家四口住板間房,從一個連ABC都不懂的新移民,每晚不停背書,至大學畢業當社工,進入出名吃力不討好的社區組織協會,每天工作朝十晚十,連星期日都要見街坊,期間卻可以完成碩士課程。無論環境多惡劣,她都堅持下去。

信念+行動=改變環境

施麗珊深信,信念加行動就可以改變環境,即使她眼見社會分化大,市民質素參差,社會仍未和諧,所以她不會停下腳步,「我覺得自己做得未夠好,好多case未做完呀!」
作者: 牛精仔    時間: 11-7-25 09:51

kapomama 發表於 11-7-25 09:49
施麗珊
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110417/00407_072.html

原來又係一樣出身, 唔怪得咁落力
作者: 我想生三個    時間: 11-7-25 09:53

作者: lovebobo    時間: 11-7-25 09:54

不願置評
作者: kapomama    時間: 11-7-25 09:58

牛精仔 發表於 11-7-25 09:49
「貧窮兒童平日進食的免費贈送食品,如即食麵、午餐肉等,大多屬高脂高鹽,容易引致營養攝取不均,曾有小孩 ...

淫DEE簡左唔要罐抖~死人傷港正苦~B淫要~~~

食到1歲都阻住D媽媽們去打牌啦~

作者: 豬包ma    時間: 11-7-25 10:02

完全係政府攪成咁,快D比多D大6人來香港生,快D批多D大6人來香港住,何止27%.去到80%都得添呀!成日話香港人口老化,人口老化係一個問題,佢真O地真係放老鼠入米缸.:;pppp:
作者: ada_790712    時間: 11-7-25 10:04

作者: Friday    時間: 11-7-25 10:04

回覆 kapomama 的帖子

跟本而家既所謂"貧窮线"既標準就係拉高咗,我哋以前細個,有啲街坊斬幾蚊义燒一家7-10口每人一舊义燒送一碗飯又係咁健康長大.  

作者: Shelliemay    時間: 11-7-25 10:09     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

又係哩個施麗珊,佢次次都搵堆細路出唻做大龍鳳,爭取哩樣嗰樣!好討厭!搞到嗰啲細路以為咁樣做就可以有多啲物質!觀念、價值觀都錯晒!

作者: 靚靚C9    時間: 11-7-25 10:10

點解無錢仲要生咁多,跟住又怨天怨地。我地D小康之家,真係生多個都驚養唔起呀!
作者: 黃二少奶    時間: 11-7-25 10:13     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

都唔明啲人,冇錢咪生啦,
養唔掂又要政府幫

作者: wcpcelia    時間: 11-7-25 10:16

AGREE,量力而為
作者: jamieconnie    時間: 11-7-25 10:25

點解咁窮,看下佢地dbaba幾多歲............唔係話大年紀唔可以生,根本佢地自己都食亞公,既......咁佢d仔女都係架啦........想點呀...........
作者: akina_yeung    時間: 11-7-25 10:25     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

生咗出嚟要政府幫你養,簡直唔知醜

作者: sauNG    時間: 11-7-25 10:31

以前啲人細個時窮,會諗住點樣發憤,努力讀書去改變舊有既貧困生活,但依家啲人貧困下下要人幫區地"搵食",依賴性強咗,即使日後人口老化改善咗,但試問習慣咗依賴別人既年青人又點識搵錢去養自己養父母
有時幫人系好事,但過份保護換黎既反而系惡果
作者: DollyDog    時間: 11-7-25 10:32

作者: KT0603    時間: 11-7-25 10:35

我細個時,呀媽開一罐豆鼓鯪魚,仲要分兩餐就一家四口的一餐餸,已經覺得好美味. 那時呀媽會煮多少少飯,留下的冷飯用作大家肚餓時撈豬油鼓油食. 但那年代個個家庭都窮,沒有太多比較,就沒有感覺有缺失:loveliness:.
香港生活水平提高了,誰個都不想再過小時候貧窮的生活啦. 如果而家還有咁多小朋友,食住環境都咁差,其實應該幫助.

作者: Shelliemay    時間: 11-7-25 10:36     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

其實佢哋宜家有劏房住,已俾我細個時幸福!我好似佢哋咁大,我住~~~ 港島南半山house咋!喺山澗邊,屋底用木頭頂住,成間屋得張碌架床(一家4口)、一個廚房、一個「馬桶」,澡涼要煲水,最好4個人都用同一煲,因為要去街喉擔水要行她多石級!落雨漏水,打風間屋會震!有時爸媽甚為將我哋擺去親戚屋企,至我哋間house無事先可以番去!哩啲日子過咗10年呀!咁我哋當年算唔算貧窮呀?雖然當年好細,但印象中,爸媽都無怨天尤人!靠自己爭取公屋,有鬼哩啲人幫呀!住十幾年公屋慢慢儲錢搞小生意、買樓!幫佢哋嘅~~~ 咪就係當年佢哋老闆囉!唔係老闆咁「幫忙」僱用佢哋!佢哋邊有收入呀!爸媽小學都未畢業架!只可以動力勞動咋!

作者: bobosweet    時間: 11-7-25 10:37

何只27% 54%都呢緊啦! 將會有更多蝗氏的新移民陸續擁來香港
作者: thunder_bunny    時間: 11-7-25 10:40

真係不知所謂
搵果6K散工
自己一條友都係緊緊夠

學咩人娶老婆生仔女呀
生出黎又要捱肚餓
又要我地幫你養
咁不負責任架

作者: kapomama    時間: 11-7-25 10:40

KT0603 發表於 11-7-25 10:35
我細個時,呀媽開一罐豆鼓鯪魚,仲要分兩餐就一家四口的一餐餸,已經覺得好美味. 那時呀媽會煮多少少飯, ...
香港生活水平提高了,誰個都不想再過小時候貧窮的生活啦.

但冇可能要亞公比囉~

如果而家還有咁多小朋友,食住環境都咁差,其實應該幫助

而家仲有人生好多架~生多個綜援又拎多D~

呢D人更加抵死~邊個叫佢生丫~日日O係屋企冇事做就上床生仔~

唔好話乜野小朋友無辜~話我冷血我都係咁話~

關人鬼事~冇人欠佢地~要講都係佢地老豆老母欠D仔女~

冇$$學人生~

作者: kapomama    時間: 11-7-25 10:42

Shelliemay 發表於 11-7-25 10:36
其實佢哋宜家有劏房住,已俾我細個時幸福!我好似佢哋咁大,我住~~~ 港島南半山house咋!喺山澗邊,屋底用 ...
你爸媽好勁

作者: kapomama    時間: 11-7-25 10:43

bobosweet 發表於 11-7-25 10:37
何只27% 54%都呢緊啦! 將會有更多蝗氏的新移民陸續擁來香港

27%可能係講緊HK既稅納人
作者: kapomama    時間: 11-7-25 10:43

thunder_bunny 發表於 11-7-25 10:40
真係不知所謂
搵果6K散工
自己一條友都係緊緊夠
用下體C想
作者: kapomama    時間: 11-7-25 10:44

Shelliemay 發表於 11-7-25 10:09
又係哩個施麗珊,佢次次都搵堆細路出唻做大龍鳳,爭取哩樣嗰樣!好討厭!搞到嗰啲細路以為咁樣做就可以有多 ...
真想大巴星埋去
作者: Sumyeema1    時間: 11-7-25 10:46

香港真多人為窮人出聲, e.g.

1. 3K 不夠游學
2. 貧窮兒童平日進食的免費贈送食品,如即食麵、午餐肉等,大多屬高脂高鹽,容易引致營養攝取不均,曾有小孩未滿十歲,便患上糖尿病及高血脂等疾病

計我話, 真系應該成立一個組織,教育[窮人父母],無能力 -- 〉就唔好生甘多,害人害己,害了下一代。

p.s. e + d 罐頭幾貴呀, 我都唔舍得買。

作者: Shelliemay    時間: 11-7-25 10:53     標題: 引用:Quote:Shelliemay+發表於+11-7-25+10:36+其

原帖由 kapomama 於 11-07-25 發表
你爸媽好勁
我啊爸啊媽~~~ 都唔知係儍定係啊Q,教到我同細佬都勁似佢哋!佢哋宜家成日都會提番,我哋以前係住house架!!! 初識我老公時,我老公好認真咁相信,促靜靜雞問我,點解唔要house要二手居屋!

作者: HAPPY~123    時間: 11-7-25 10:53     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

遲d亞施小姐同何喜華會要求政府比早午晚餐要有營養一個家庭要一間3房2廳嘅公屋旅遊加智能電話電腦,津貼去飲津貼新年比利是一架私家車加入油費~如果唔比就係歧視企地和唔人道的!企地會輸在起跑線上所以現在要樣樣問政府攞,但係只有避孕套企地唔需要和絕不要政府比其餘嘅要生養死壯一切都係政府嘅責任:;pppp::;pppp:

作者: Shelliemay    時間: 11-7-25 10:55     標題: 引用:香港真多人為窮人出聲,+e.g.1.+3K+不夠游

原帖由 Sumyeema1 於 11-07-25 發表
香港真多人為窮人出聲, e.g.

1. 3K 不夠游學
佢哋就係可能窮到 Dom Dom 都買唔起!但又太多時間喺床上!

作者: meko~    時間: 11-7-25 11:01     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+11-7-25+10:35+我細個

原帖由 kapomama 於 11-07-25 發表
香港生活水平提高了,誰個都不想再過小時候貧窮的生活啦.

但冇可能要亞公比囉~
超同意,d人成日講到d小朋友好慘好無辜,關人囉,怪就怪你老豆老母無錢學人生仔

作者: karkar39    時間: 11-7-25 11:04

作者: 紅白藍    時間: 11-7-25 11:05

四成兒童從未參與課外活動......呢四成兒童幾多歲.......
我囡都係去到8歲至有課外活動,咁我算唔算係貧窮家庭
作者: kitbebe    時間: 11-7-25 11:09

真真正正既香港人, 即身邊既朋友, 全部都唔係貧窮線下, 如今這班窮人都係大陸新移民最可鄰係小朋友, 沒有得選擇, 唔知點講好
作者: claudia    時間: 11-7-25 11:16     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

作者: claudia    時間: 11-7-25 11:25     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

作者: 海妮    時間: 11-7-25 11:28

貧窮係咪=要人施捨  冇錯我認我係唔會可憐佢地, 而家係邊個帶d小朋友黎呢個世界, 係邊d人唔量力而為, 大人連生活都成問題, 點解重要不斷生...生...生..., 生左出黎比唔到好既生活小朋友又黎埋怨個社會.  
我想講我都好窮, 唔返工個家都唔夠開支, 所以都要繼續返工, 放工要趕返去買餸煮飯湊女, 但我地係靠自己既努力去建立一個家, 靠自己去賺錢去比好既生活比小朋友,  從來都冇諗過怨人.  點解而家d人開口埋口都怨政府唔幫佢, 佢地又有冇諗過佢地有冇付出過.....唔好意思, 睇親呢d報導都好 而家個社會已經班人扭曲了.
作者: bplus    時間: 11-7-25 11:34

50,60年代到香港既新移民辛苦一世人, 用自己勞力, 血汗去脫貧;
50,60,70年代出生個班人用半生人時間努力讀書,工作, 游上中產階層;
97後新移民, 就要一步登天同中產拉近佢離, 靠的是納稅人的錢
作者: foggyao    時間: 11-7-25 11:35     標題: 回覆:海妮 的帖子

想知中位數既一半,即係幾$?
我可能都係:;pppp:
貪得無厭!咩叫自食其力?唔該唔好成日交d小朋友出黎啦!只搞到佢地返到學校更加比人睇5起!
有無報導可訪問下d老豆,明知自己都飬唔起自己,點解仲要去娶老婆?生仔可推說話意外,咁點解咁大個人唔識咩叫責任,仲要攤大手板問阿公?

作者: donaldduckduck    時間: 11-7-25 11:39

我諗呢D小朋友多數係新移民家庭

作者: 方麗娟    時間: 11-7-25 11:49

其實臨近街巿收檔先至執平貨, 好多人都會咁做,
舉個例, 日頭買菜$7/斤, 6點打後(唔駛去到好夜)就已經$12/2斤.
瓜類, 生果都係一份份賣但求快d清貨收檔, 點會唔夠蔬菜生果食?
定係d細路唔鍾意食咋?
平嘢唔一定係劣質, 去得街巿買餸, 就算唔係最新鮮都一定新鮮過罐頭食品.

至於課外活動, 咩叫4成兒童冇參加過,
定係佢哋d父母懶得排隊同佢報名參加課外活動,
有得玩又嫌三嫌四?
有一位BK媽媽分享咗佢用$70幫小朋友報多項暑期活動,
語文運動興趣樣樣有. 有心搵就一定搵到平嘢或者免費/推廣班.
康文署都有不少幾十蚊有得玩十堂八堂!
作者: rean_chau    時間: 11-7-25 11:52

無言!!!!
佢自己係新移民,條路係點樣行出黎佢自己好清楚, 要脫貧只有一樣野可以做就係發奮圖強,用知識擺脫窮困. 我地上一代努力為屋企為社會.無理由人地捱完,今日你落到黎就要同人地睇齊. 全世界既新移民都係咁架啦, 係街你都見到好多巴基斯坦男人係度做粗重工作, 你估佢唔想坐寫字樓丫?但為左温飽,咪又去做!!社會已提供機會, 做唔做係自己既選擇!!!

其實都係果句, 無錢生咁多做乜???
作者: 方麗娟    時間: 11-7-25 11:54

新移民又點?
我發覺越來越多團體/機構專為新移民服務(或者特登開個部門提供協助比新移民), 都係嗰句, 有心去搵一定搵到(尤其係兒童興趣班, 新來港婦女融入本港生活之類), 而唔係淨係識得嗌窮, 等社工/政府幫.
作者: k_lego    時間: 11-7-25 11:54     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

我就唔信香港會餓到人要飲水填肚!定佢老豆老母爛賭食煙咋!

作者: babybaby2007    時間: 11-7-25 12:01

第時仲多........................咁多DAD, MUM都係大陸人
作者: lamyungyu    時間: 11-7-25 12:18

看到關於兒童受虐or捱餓的話題, 我是會有迫不得已的想法『現下香港仲有人要捱餓?』我絶對覺得係唔可能發生的事...不管成人或兒童,應該也有基本温飽.

小孩本性天真無邪,他們是無辜的,我們大人可以賞試帶領自己小朋友不抗拒與他們交流,也不應拒絶對他們的援助.

作者: sasafan    時間: 11-7-25 12:18

吾係得罪講句, 無錢真係吾好生 la....
我表妹(大6人, 在港住)又係甘, 生左 2 個女, 無做野,
老公落左黎十几年, 在銀行做出街, 得 9K人工,
佢老公慳到留 d 隔几夜湯渣當1餐食,
個大女 6 yrs, 吾知係自己吾吸收 or 無得食,
瘦到得鵬骨, 不過細女 6 mths 又肥肥白白,
甘辛苦為乜, 生1個咪算 law.........
作者: miemiemie    時間: 11-7-25 12:42

D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???

地獄使者就差唔多

專黎打劫香港人
作者: hallonatalie    時間: 11-7-25 12:53

我細個都係食罐頭大, 住天台木屋, 一張床一家五口瞓架喇 ~~

d 人真係好唔知足喎 ~~

我見樓下聖 X 會有人每星期去攞食物, 有米, 即食麵, 餅乾, 米, 菜, 生果, 罐頭, 有時連奶粉都有得拎架 ~~
作者: nisha    時間: 11-7-25 12:57

kapomama 發表於 11-7-25 09:34
(綜合報道)(星島日報報道)社區組織協會指,本港有近三十萬名兒童活在貧窮綫下,佔全港兒童人數近二成七。協 ...

"其中八成七進食蔬果不足,九成八的鈣質攝取量遠低於衞生署的建議分量。"
蔬果 - 我唔相信一0的平常生果 e.g. 蘋果,橙食唔起. 平有平食. 貴的咪等自己搵$$先食
鈣質 - 豆腐買得起吧 !!!

"他們的居住環境狹小,平均面積一百二十平方呎" - 0甘大部份HK 屋都係細. 唔係小部份 HK 人的生活問題. 如要住大屋, 唔只要努力, 係要努力x 999999999999.  但佢地應知道住大屋大可回他們的原居地.  仲留係HK因有更多得著 e.g 免費教育, 平&可靠醫療.自由的生活環境

"患上糖尿病及高血脂" - 多做運動(工作), 淨係坐0係等人幫, 等人俾$$使; 唔病有鬼

"課外活動" - 有free 的; 有補助的.

"四成人因家中無電腦,未能完成網上家課,被逼欠交" - 如提前同學校/老師反映, 應可找到幫助吧. 也可到圖書館,或社區中心可借用.  40%欠交功課, 應也有一些是懶吧

"逾一成小孩所謂的「課外活動」,是撿紙皮幫補家計" - 等小朋友知搵$$難咪努力讀書. 小時候, 亦聽聞有人幫補家計"剪線頭" / "穿膠花" 如有須要幫補家計也是應該

"九歲的嘉慧說,一家四口只靠父親從事散工每月六千多元" - 計埋綜援$未? 只能怪爸媽未ready, 社會冇責任去take care

作者: Shelliemay    時間: 11-7-25 12:59     標題: 引用:D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???地獄

原帖由 miemiemie 於 11-07-25 發表

地獄使者就差唔多

作者: conniecheung    時間: 11-7-25 13:03

作者: dada~0w0~    時間: 11-7-25 13:07

作者: 芝娃娃    時間: 11-7-25 13:21

$5買到二斤冬瓜喇喎, 幾蚊都買到一斤菜. 平有平食, 貴有貴食姐.......

香港地會餓得死人, 當人傻仔咩.
作者: 雞仔餅    時間: 11-7-25 13:24

作者: V_VPONG    時間: 11-7-25 13:25

有責任只係佢父母,點解又要港人負責
作者: shop_baby    時間: 11-7-25 13:29

回覆 k_lego 的帖子

AGREE~
我一家四口都係得老公一個搵錢,分分鐘去拎綜援仲好過返工,
我全職湊仔,我2個仔都係參加康文署,社區中心,學校D暑期班,
平日盡量唔出街食,一日幾餐都係自己煮,咁我2個仔算唔算活在貧窮線下???

作者: shop_baby    時間: 11-7-25 13:29

回覆 雞仔餅 的帖子

讚~GOOD IDEA~

作者: 雞仔餅    時間: 11-7-25 13:30

作者: Yau_Cheung    時間: 11-7-25 13:33

"做社工的係咪應該教佢地正確態度,計劃生活,包括量力而為去生小孩,接受同欣賞所擁有的,再努力靠自己改善生活,而唔係教佢地不停同別人比較,繼而憤世疾族覺得別人應幫助自己。" --- Well said.

claudia 發表於 11-7-25 11:16
我對呢位女士講同做的不盡相信。

舉出的例子要飲水渡日亦不太同情。係咪理財不善,月頭洗埋月尾錢?

作者: cutiegl    時間: 11-7-25 13:34

有食有住有衫著,有書讀,有泛濫愛心嘅社工、義工、福利團體關懷呵護,無微不至,有政府議員大律師做監護人,有實力雄厚嘅香港庫房、溺愛基金照顧下,簡直是萬千寵愛,何解會活在貧窮綫下?最水深火熱的才是香港人,一些低收入,自食其力沒領綜援家庭,一些貧病交煎的孤獨老人家,一些失業而被逼退休食穀種嘅中年人仕家庭,活在地獄綫下,曾經為香港付出大半生的我們默默承受被政府同社會遺忘,眼看敗績政府將大6新移民視為天之驕子,神聖不可侵犯,今天的我們,心裏淌淚.
作者: vet    時間: 11-7-25 13:39

大6人呀媽生d細路不會愛錫, 尤其係女, 攞d$買衫也不用在小孩身上, hk呀媽自己唔食也要比好生活仔女
作者: 雞仔餅    時間: 11-7-25 13:46

作者: 180    時間: 11-7-25 13:48

超憎個條--->>>>>施麗珊~

成日係度

作者: Eskridge    時間: 11-7-25 13:54

施麗珊深信:信念(政府同香港人欠左佢地)+行動(問政府攞納稅人的錢)=改變環境(幫不負責任的人改變環境)=社會和諧????

作者: 2009mama    時間: 11-7-25 14:02

其實無錢無學識就唔好移民, 正所謂人離鄉賤。移左民, 就唔好靠人幫。

我都好嚮往外國生活, 屋又大、環境又好、教育和福利又完善。但諗一諗自己去到外國, 可能只找到低技術的工作, 甚至找不工作, 我就不會去啦。點解佢地來之前沒有心理準備, 以為香港所有東西都是 free, 幫他們是我們香港人的責任?? 有take 必有 give, 世上是沒有 free lunch 的。
作者: minniechoy    時間: 11-7-25 14:08

回覆 海妮 的帖子

同意好討厭,我都係手停口停架,我仔都冇課外活動架,我咪超窮囉,仲捱緊

作者: Ivy07    時間: 11-7-25 14:15

小朋友出生無得選擇,我是同情他們的,亦感到心痛的,如果真的需要幫助的話,綜援是需要的,但至少要教他們有一顆感恩的心,但我憤怒的是那一群大人,利用小朋友向社會需索,又或是達到一些政治見的和利益,這是絕對不可原諒,作為父母連基本對仔女,對社會的責任都可以推卸? 他們不可能把責任全部推給政府的,因為仔是係自己生出來的,不是政府給你的,點可以把他們帶來世界是父母,但竟然要社會負責,點講得通?
作為社會人士要對社會負責任,不可以一己私利,破壞社會應有的價值觀,如果繼續下去,只會有更多可憐的小朋友活在貧窮線下。

作者: meia    時間: 11-7-25 14:35

香港對每日150個單程証配額並無say, 佢可以批d勁高質素的人才, 亦可以好似而家咁, 搵d"皇生皇太"比我地.

而家太多政棍, 為選票不擇手段, 令我地自己辛勞工作的成果, 變成人地的生活必然條件...例如

你個仔去海洋公園-> 皇生皇太冇錢去-> 如果政府/社會唔資助, 就係歧視,剝奪佢的權利.  

事實係你為咗可以同一家大細去一次海洋公園, 成個月都冇出去食lunch, 每日用15分鐘行去搭mtr (慳一程巴士錢) , 連你最鍾意的電腦雜誌都冇買, 先至可以成行.

如果再繼續有不勞而獲的生活, 我地的下一代將會好慘, 一定比佢地連累,

作者: 豆丁    時間: 11-7-25 14:44

kapomama 發表於 11-7-25 09:49
施麗珊
真實係佢呢d人+政棍令社會分化~佢自己都係從一個連ABC都不懂的新移民,每晚不停背書,至大學畢業~點解e+d新移民就5可以靠自己~
作者: 豆丁    時間: 11-7-25 14:44

Ivy07 發表於 11-7-25 14:15

小朋友出生無得選擇,我是同情他們的,亦感到心痛的,如果真的需要幫助的話,綜援是需 ...
同意利用小朋友向社會需索,又或是達到一些政治見的和利益,這是絕對不可原諒~
作者: 咪咪兔    時間: 11-7-25 14:45

C小姐大陸出生擁有共橙思想,
落到香港見福利咁好,就一心共我地D橙

27%代表甚麼?
呢D在歪理長大既幼蝗蟲,將來會貢獻香港\成為負累呢

作者: pp6113    時間: 11-7-25 14:46

講到全部都係社會的錯,佢地父母只係負責生佢地出泥,難為我地生之前左稔右稔!
作者: momobibi    時間: 11-7-25 14:48     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

呢個係貧窮家長嘅錯多過社會嘅錯,養唔起學咩人生仔?!

作者: maypig    時間: 11-7-25 14:49

量力而為 is very important!!
作者: DoReMi媽媽    時間: 11-7-25 14:50

兒童活在貧窮線下,唔係社會嘅錯,何解要社會負責任?莫名其妙
作者: miffy    時間: 11-7-25 14:51

作者: maypig    時間: 11-7-25 14:52

作者: Ivy07    時間: 11-7-25 15:38

班政棍跟本是想激發社會矛盾,爭取政治本錢,我明白他們不有羞恥的心,最痛心的是他們破壞社會基本的價值觀 就是「 自力更生, 自強不息」。
無錯的,他們一早已經輸在起跑線上,不是沒有錢,是沒有鬥志,一出世就已經有人告訴你已被歧視,有人教你要向社會取福利,要跟其他人睇齊,這種情況下成長的人會有前途嗎?
作者: mupooh    時間: 11-7-25 15:59

作者: yingying124    時間: 11-7-25 16:00     標題: 回覆:27%港童活在貧窮綫下

窮就唔應該生,養育兒女係父母的責任;如果明知咁窮無機會比佢大魚大肉,上課外活動,買電腦等都決定生,咁就要負責任;唔好下下要人幫,要納稅人養埋你地

作者: yingying124    時間: 11-7-25 16:05     標題: 引用:D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???地獄

原帖由 miemiemie 於 11-07-25 發表

地獄使者就差唔多

作者: bmw6828    時間: 11-7-25 16:15

貧窮兒童吾關政府事,係佢地父母造成!:;pppp:
作者: grace_xian    時間: 11-7-25 16:42

作者: EVA222    時間: 11-7-25 16:50

作者: LilianLegend    時間: 11-7-25 16:56

政府 政策 做成..........唉.....冇眼睇~
作者: worthy    時間: 11-7-25 16:59

好同意大部份人講: 無錢唔好生仔.
唔係歧視. 我夠想生夠4個啦, 養得起咩! 棧全家一齊捱苦, 為乜?!

作者: coolman008    時間: 11-7-25 17:08

所有嘢都應量力而為,若然冇能力就不應生仔,若有小朋友就要負責任,不應將責任推給政府或其他人,因為小朋友只會學到不勞而獲,所以問題都應由其他人幫手解決,沒有責任心,問題只會禍延下幾代。
作者: k_lego    時間: 11-7-25 17:11

shop_baby 發表於 11-7-25 13:29

AGREE~
成日將個別例子放大十幾廿倍...

佢地父母冇能力都堅決要生, 好多時仲唔係生一個兩個

社會都已經包容佢地有最基本既綜援俾佢, 就係包最基本既生活所需

我亦睇過綜援既標準金額, 講真足夠一日三餐啦, (當然如果佢父母親要一日一人一包煙就例外啦)

得一想二,有得佢食 又話冇得佢玩, 我認為好多學校都有課外活動, 多數一年俾一百幾十蚊,

冇人叫你要簡貴果d參加, 又都冇迫你要參加制服團隊(買套衫可能都幾百蚊)

咩叫冇電腦被迫欠交功課? 我就唔知你同老師講 佢唔會幫你解決?

好多學校都會放學之後開放電腦室俾有需要既同學用, 就算冇 公共圖書館亦有得用囉

作者: k_lego    時間: 11-7-25 17:14

worthy 發表於 11-7-25 16:59

好同意大部份人講: 無錢唔好生仔.
咪係, 我依家養一個, 佢學緊3樣野

一日我冇能力俾多一份錢我都唔敢生多個

因為我唔想分薄左!

我地每生多一個就分薄左本來的仔女既資源

而佢地每生多一個就分多一份綜援金

作者: miemiemie    時間: 11-7-25 17:18

講真我哋D供樓交稅交雜費,養父母................
扣埋淨番仲少過佢哋攞綜援,
食罐頭,十幾蚊罐午餐肉都要諗吓,
而家仲要嫌三嫌四。
咁慘,不如叫正苦撥錢俾你哋做絶育手術,
斷左條禍根未唔駛煩囉!!!

作者: titankaine    時間: 11-7-25 17:22

最衰呀~點解窮可以坐免費飛機 & 去免費廸士尼

我貼住貧窮線無得去呀~
作者: Ivy07    時間: 11-7-25 17:39

就算生都唔係問題,但就一定預左你生佢出來就要推窮,咁就唔好怨個社會對佢地唔公平,什麼貧富懸殊,只是要求政府攞錢的籍口,不可以接受,佢地就係咁生,但生完就問政府攞,咁對其他香港人公平嗎?
係我心目中,真正需要大力幫助的是「老弱傷殘」,幾多獨居老人要人照顧,都係人理,成班衰人垃圾局議員各那些不知所謂的團體有無理過佢地?
那個不知所謂的梁家傑,選特首時就識找個老人家搞「扇」情,搞完後,請問佢個黨有無為老人家做過咩,情願幫外傭都無為老人家爭取過,正衰人。
作者: 豆丁    時間: 11-7-25 17:43

EVA222 發表於 11-7-25 16:50
無錢生乜鬼,累人累物累社會,冚家食老綜,仲要講營養.
冚家食老綜,仲要講營養. 俾你笑C~

作者: k_lego    時間: 11-7-25 17:46

Ivy07 發表於 11-7-25 17:39
就算生都唔係問題,但就一定預左你生佢出來就要推窮,咁就唔好怨個社會對佢地唔公平,什麼貧富懸殊,只是要 ...
係啊, 真係覺得d老人家好慘
好多有間樓(多數唐樓) 唔符合拎綜援資格
每個月只有1000蚊生果金, 食飯水電都靠佢
但佢地有得出雙糧時, 多1000蚊, 真係好開心
唔似得好多人, 出雙糧仲要鬧果幾千蚊唔夠應付通脹
真係睇到想打爆個電視

作者: miemiemie    時間: 11-7-25 18:31

見到個地獄使者屎黎生就憎,
係都要幫人屎黎生,真係無改錯名。
唔該D記者唔好再侮辱天使兩個字
作者: bobo05    時間: 11-7-25 18:46

我都係食即食麵, 午餐肉等食物長大, 細個好多人都貧窮, 重要在小朋友可以自強不息, 不是靠別人, 施小姐唔該你唔好教壞的細, 以為可以不勞而獲。
作者: bobo05    時間: 11-7-25 19:04

我都係食即食麵, 午餐肉等食物長大, 細個好多人都貧窮, 重要在小朋友可以自強不息, 不是靠別人, 施小姐唔該你唔好教壞的細, 以為可以不勞而獲。
作者: 小蘅媽媽    時間: 11-7-26 00:50

濫用機制。

歡迎光臨 Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5