懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位媽媽會帶BB去健康院定私家打針?
因我朋友話全私家, 只有一針肺炎鏈球菌在政府打.
因我之前冇PLAN, 所以呀B滿月0個時帶左佢去健康院打第二針
咁如果我全私家打針, 咁仲要唔要去健康院做檢查????

大宅

有冇人可以解答下, THX!!!!!!

大宅

嬰兒疫苗注射

如果響私家打,好貴嫁噃!不過就打少幾針!
我都會照去健康院,至少都可以了解返佢嘅發展嘛!仲有大少少會安排埋聽力,智力同眼力嘅檢查!

大宅

OPKOJO 發表於 11-11-9 23:47
如果響私家打,好貴嫁噃!不過就打少幾針!
我都會照去健康院,至少都可以了解返佢嘅發展嘛!仲有大少少會 ...

咁如果唔0係健康院打, 點知幾時番健康院做檢查呢??
我都知好貴, 但想BB打少幾針麻!!!
其實有冇咁既需要呢??

男爵府

回覆:嬰兒疫苗注射

我問過仁安要total$8000,另加兩劑輪狀$1400,total$9400! 我都打算私家打,不過健康院又好近我,點算呢?

男爵府

我果陣都有考慮過,但睇黎睇去d芟苗都係一樣(私家好似只係少一針),最終說服唔到自己同C6無啦啦駛幾千蚊去私家打,只係響私家食左輪狀......

大宅

我係 bb care個網睇話打少六針
我都好近健康院
其實分別大嗎??
好矛盾 想比好d BB 但係私家生已駛左六萬幾 真係冇乜錢
有冇媽媽可以分享下!!! Thx!!!!

大宅

我個時都有D針響私家..咁我去到健康院同D姑娘講"亞B響私家打左啦喎",咁佢地就自動同我排下次幾時見囉.....
不過以我知,依家好似打少一兩針!不過真係唔肯定!!但我覺得拎幾千銀去私家打,不如拎D錢去買下野比亞B好過!始終政府D針同私家D針又冇咩特別唔同......
我地香港媽媽要拎番D福利嫁嘛...唔可以比D國內媽媽用哂嫁!!<---我自己覺得

大宅

D針好似真係有D唔同, 私家既預防病毒種類比政府多一D
所以都1516緊

男爵府

引用:D針好似真係有D唔同,+私家既預防病毒種類比

原帖由 rabbit.yi 於 11-11-11 發表
所以都1516緊
齋響私家持政府無果枝咪得囉!

男爵府

引用:D針好似真係有D唔同,+私家既預防病毒種類比

原帖由 rabbit.yi 於 11-11-11 發表
所以都1516緊
我補左輪狀,遲d補埋水豆......
你地仔細研究下先啦,分別有大!

男爵府

引用:Quote:原帖由+rabbit.yi+於+11-11-11+發表D

原帖由 ferferfer 於 11-11-11 發表
我補左輪狀,遲d補埋水豆......
你地仔細研究下先啦,分別有大!
不大先arm

子爵府

我朋友個b去健康院打,再去私家補打政府吾包果d!打多打少幾針我又覺得冇所謂!阿b甘細喊一下都吾記得痛啦

大宅

其實應該去健康院打再去私家補, 咁樣係最好的, 我覺得啦

大宅

我都有問過啲前輩...
正苦跟私家分別不大... (只係打針次數only)
肺鏈&輪狀只係for 一種菌,
如果遇著其他變種, 一樣無效
佢反而refer我去安排補一針"水痘針"only

男爵府

回覆 ferferfer 的帖子

我想問如果想係私家補打政府無個d針, 請問有邊d呢?? 我上網睇要係私家補打: 肺炎鏈球菌, 一針13價, hib同水痘+食輪狀疫苗, 請問有無多到或者少到呢?? thanks!

男爵府

karenivy 發表於 11-11-11 20:43
回覆 ferferfer 的帖子

我想問如果想係私家補打政府無個d針, 請問有邊d呢?? 我上網睇要係私家補打: 肺炎鏈 ...

以我所知只係輪狀同水痘!輪狀食左三劑,都係$1500,水痘都好似只係$300-400左右,
同私家果D $6000-8000 PACKAGE差太遠了!

13價同肺鏈係同一樣野,不過政府打果隻好似係7價(定唔知10價)肺鏈,有少少唔同......
(如果我講錯搵人補充)

有D人話私家D針幼D、手勢好D,所以要去私家打,我覺得真係搵黎講,
唔通政府唔收你錢,就專登訂枝粗D既針拮你咩......粗針應該貴過幼針啦!

karenivy  thanks!  發表於 11-11-12 06:18

大宅

ferferfer: yeah~~ 我都係咁話, 身邊d mama 都話想bb打少幾針, 又乜乜手勢好d, 我都覺得真係搵黎講, 亂up

大宅

如果政府真係今年年底至下年年頭轉13價,咁就可以慳番4針唔使去私家打lu~
因政府暫時仲係10價

大宅

我仔第一次去健康院時打咗乙型肝炎,之後全部返私家打。我見健康院支針真係粗啲。同埋除咗第一針喺健康院打有低燒之外,我仔之後打咁多次針未有發過燒。你可以參考吓。

midcafe  同意! 我見朋友打政府都係發燒多d, 我唸係唔同藥既問題.  發表於 11-11-14 12:24

首頁

尾頁

跳至