跳至

首頁

尾頁

男爵府

父-澳洲公民.
母-香港永久居民.
bb 香港出生,已入籍澳洲,拎埋澳洲護照.

想下個月去星加坡, 年中返大陸.

聽聞返大陸/澳門拎特區護照 + 無相身份証 + 回鄉証會方便入境.

請問有冇媽媽試過咁拎? 定係就咁用澳洲護照出入境都得架?

Thanks

複式洋房

回覆:香港出生bb,已入籍澳洲,拎埋澳洲護照, 應該拎埋特區護照嗎?

去澳門攞澳洲passport冇問題,一樣跟你過關,好快!但係返大陸要簽證,麻煩d law

男爵府

Rexrich 發表於 13-1-7 18:55
去澳門攞澳洲passport冇問題,一樣跟你過關,好快!但係返大陸要簽證,麻煩d law

...
咁請問, bb如果返澳洲探親, 離境香港可以用特區護照, 到澳洲用澳洲護照入境? 同樣走果時用澳洲護照離開澳洲, 返到香港用特區護照入香港? 咁得唔得呢?

公爵府

引用:Quote:Rexrich+發表於+13-1-7+18:55+去澳門

原帖由 fatchoibaby 於 13-01-07 發表
咁請問, bb如果返澳洲探親, 離境香港可以用特區護照, 到澳洲用澳洲護照入境? 同樣走果時用澳洲護照離開澳洲 ...
唔洗咁麻煩,一本澳洲passport就得。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

引用:Quote:Rexrich+發表於+13-1-7+18:55+去澳門

原帖由 fatchoibaby 於 13-01-07 發表
咁請問, bb如果返澳洲探親, 離境香港可以用特區護照, 到澳洲用澳洲護照入境? 同樣走果時用澳洲護照離開澳洲 ...
得呀~ 我都係咁。倒時B兩樣都會申請

男爵府

回覆:ella_805 的帖子

唔該晒呀.

公爵府

引用:Quote:原帖由+fatchoibaby+於+13-01-07+發

原帖由 ella_805 於 13-01-07 發表
得呀~ 我都係咁。倒時B兩樣都會申請
唔好意思,我比較8,乜野原因要用2本passports 返澳洲??

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

別墅

引用:Quote:原帖由+ella_805+於+13-01-07+發表得

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 13-01-08 發表
唔好意思,我比較8,乜野原因要用2本passports 返澳洲??
我出入hk就用hk身份證, 出入aus就用返aus passport~ 主要原因因為快d哈哈,還點有~

公爵府

引用:Quote:原帖由+Mrs.Kangaroo+於+13-01-08+發

原帖由 ella_805 於 13-01-08 發表
我出入hk就用hk身份證, 出入aus就用返aus passport~ 主要原因因為快d哈哈,還點有~

...
咁你bb都用hkid 出香港境嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+ella_805+於+13-01-08+發表我

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 13-01-08 發表
咁你bb都用hkid 出香港境嗎?
Yes~ hk出世可以攞永久居民hkid,然後先返aus攞aus citizenship

男爵府

回覆:ella_805 的帖子

我唔係呀, 我bb香港出世, 一個星期之後拎香港出世紙, 然後佢爸爸就响灣仔澳洲領事館申請bb入澳洲籍同領埋澳洲passport.

本來返澳洲可以用澳洲passport出香港, 但係問入境處又話要响澳洲謢照打個香港公民印响passport先可以用黎出入香港.

所以我諗拎多個特區passport方便d.

複式洋房

回覆:香港出生bb,已入籍澳洲,拎埋澳洲護照, 應該拎埋特區護照嗎?

香港出入境用HKID , 可用澳洲passport比佢用嚟對相
,叫佢唔好吸印•澳洲出入境就用澳洲passport.

大宅

我個仔都係香港出世,已入籍及有澳洲護照,但我冇幫佢申請特區護照。我地經常去大陸,係用回港證出入香港境,用回鄉證出入大陸境,好方便!去年我地返澳洲玩,一樣用回港證搭飛機出入香港境,用澳洲護照出入澳洲。所以其實唔一定要申請特區護照的!

別墅

引用:我個仔都係香港出世,已入籍及有澳洲護照,

原帖由 ozduckie 於 13-01-08 發表
我個仔都係香港出世,已入籍及有澳洲護照,但我冇幫佢申請特區護照。我地經常去大陸,係用回港證出入香港境 ...
Agree, 特區護照申請or唔申請都無咩所謂,可以大個有須要先去攞

男爵府

ella_805 發表於 13-1-9 08:12
Agree, 特區護照申請or唔申請都無咩所謂,可以大個有須要先去攞

我都諗緊, 但係16歲以下申請特區護照係HK$185/5年, 回港証HK$140/5年, 差$45蚊, 感覺passport實惠d, 因為歐洲有d地方特區護照好似免簽証.

別墅

引用:+本帖最後由+fatchoibaby+於+13-1-9+14:20+

原帖由 fatchoibaby 於 13-01-09 發表
攞多樣証件無懷嘅〜 可以念住要用先申請都未遲

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我小朋友都係用特區護照出境,澳洲護照入境,其他jm問點解分兩本,澳洲護照唔可以出境架(有冇人知
另外因為小朋友香港身分證冇相的,所以要同特區護照一齊用先出得境

男爵府

回覆 janice1002 的帖子

我打去入境處問澳洲護照可以出hk, 唔可以入hk長住, 因為証實唔倒係香港居民, 所以一係用特區passport/回港証出入hk, 一係去入境處比本澳洲護照打個香港公民印.

複式洋房

係呀,特區passport去俄羅c唔駛簽証,澳洲passport要呀。
其實小孩有HKID已証明佢係香港居民,因HKID無相,所以只要有任何一本passport(包括澳洲passport)有相同HKID名給出入境香港時對便可。但必須提他不要吸印,passport只是用來對相,因我仔仔嘅特區passport己過期,但又無乜特別急於申請,所以一路都用以上方法,至少二三十次了。

男爵府

回覆 endaddy 的帖子

可惜而家入境處響申請bb 既passport + HKID(不可獨立申請HKID), 加左條款...
rop3 張 HKID 申請表會問"國藉", 如果填"澳洲籍", 就會被"香港永久居民, 連續36個月不留港自動取消香港永久居民身份"條款限制. 即係話bb將來去澳洲讀書, 都要3年返香港1次, 否則會冇左3粒星.
如果填"中國籍", 咁就係失實陳述, 犯法既(如果入境處知既話)

首頁

尾頁

跳至