自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年幫囡囡報了四間幼稚園n班, 無一間收...
請問現在九龍區仲有無學校可以報嗎?

我屋企人比我十分大壓力, c6係咁不斷叫我找有無n班(因為佢想囡囡返來同我地住, 而家係婆婆到住,住得遠少見面)

我阿媽就不斷話遲一年讀書唔好(因為我囡囡二月b, 認為比人大, 應該由n班開始就入學)

我而家晚訓唔到, 無晒心機, 心情仲差過自己找唔到工做心情....

qwe2132007  我也経歷過妳的完全明白妳的處境。現在人做父母不容易,為妳打氣,一定有合適的學校!  發表於 13-11-30 01:43

伯爵府

我都冇報呀, 唔洗有壓力喎
咁會搞到小朋友都好大壓力

子爵府

回覆:哭了...很擔心, 不知如何做?

下年先讀書,relax

大宅

回覆:哭了...很擔心, 不知如何做

報唔到n班咪唔好讀住囉,咁大壓力,好易有抑鬱嫁,你想個女學多啲野,你自己比多啲時間教佢啦,放鬆啲

大宅

我已經幫阿囡一直keep住學野架, 來緊仲會學跳舞playgroup, 只係覺得身邊啲壓力壓死我...講到好似我唔比阿囡讀書咁, 我真係好累好累..

大宅

其實好多小朋友都無讀n班,我個細囡都無讀

男爵府

n班無所謂啦,放鬆啲,真係無既咪返pg囉,一樣學到野下年讀k1先係正常課程,咪俾小朋友玩多年囉
我囡宜家2歲(細b)都無n班收,下年咪一樣有k1收,我都係俾佢返下pg玩下咋pg仲平過n班好多添

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我仔下年讀k喇,都仲未有幼稚園收,我咪仲衰

水晶宮

N班唔洗咁緊張啦平常心報唔到都無所謂啦,條路仲好長咁快就比壓力自己到小學同中學果陣你點算呢

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

翡翠宮

減齡達人勳章

其實n班啲位唔多,一定唔會所有小朋友都讀架啦,冇讀都冇所謂啦,你咪理直氣壯回返身邊啲人囉,佢地咁叻,自己攞個位返嚟比個女讀囉

珍珠宮

如果可以先報PG就九成可以升讀PN~然後就K1~漁翁撒網有N班嘅都交報名表~讀住N班先到時再轉心儀嘅K班

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

N班就咁,弟時搵小一點算仲大壓力呀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三歲先讀啦...n班唔一定要讀呀, 2月生日更唔洗..

大宅

我本來係平常心架, 係身邊啲人囉......

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Agnes0219 的帖子

N班都係返3hrs
如果依家係同婆婆住
咁搬返嚟邊個湊?

大宅

回覆 小倩 的帖子

如果佢返n班返來我地個區住, 我99可以幫我湊放學, 我工作地點近99屋企, 阿女放學可以同我食午飯, 食完返99屋企, 等我收工接返佢...

禁止訪問

伯爵府

根本就無必要讀n班

大宅

爬BK咁耐,剩係聽到有人未有offer驚冇得讀N/K1,但到開左學好似未見過有人上來講冇得讀喎!

幼稚園呢個遊戲,永遠都係家長緊張,做家長只可以自己放鬆D,除非一定要讀所謂名校,否則怕冇得讀多數係自己嚇自己⋯⋯

首頁

尾頁

跳至