義工

自由講場 今日: 635|主題: 973069

跳至

伯爵府

國民生產總值:17219

最好係試過嘅,不論work 唔work都分享下經驗
我先,我日常洗頭已改用茶籽粉,唔用洗頭水同護髮素,頭髮又柔軟,又乾凈

更新:

多謝各JM提供的家傳祕方,為方便大家容易於日常生活運用,做左少少summary , 如有錯漏, 通知我改正喔!(會不定期update)

1) 潤唇膏/BB油可以卸眼妝,皮boot有黑色油漬係可以清除

2) 血漬用洗潔精/牙膏/扇牌洗衫皂/洗頭水搓兩野就甩,或用雙氧水唧落去,等一陣會無哂,唔洗買洗M水。但太耐既血漬無效

3) 器皿上既招紙,用電風筒吹到好熱,溶溶地,一搣就甩,包冇膠水積

4) 牙膏/HAND CREAM用到最後,用較剪一分為二,用來刷洗手盤及漱口盅

5) 牙膏/cream/樽裝之類,用到最後好難0即出黎,只要你張佢倒吊渣住最尾果度然後左右咁fing…咁佢地好快就流到出黎,好過上下咁chock…work

6) 牙膏可用來清潔銀器,唔駛買洗銀水

7) 睫毛液如果干左,唔好掉住! 用熱水座熱返1分鐘

8) 用醋加鹽/落茶葉//梳打粉浸煲,啲燶漬好易甩,或加水入燶鑊/煲再開火入,水熱後,d燶焦好易甩

9) 定期撒少少爽身粉/ 泡過曬乾左茶既茶包/ 梳打粉/ 炭入鞋既內籠,可以吸味

10) 廚房d千年油漬/ 膠紙積,可以用d有酒精成份既濕紙巾黎抺, 好易清潔乾淨

11) 用梳打粉洗抽油煙機,至難既油漬都輕易搞掂

12) 落妝油可深層清潔頭皮

13)
沙糖可磨沙

14)
麥皮塗面可吸毛孔的油脂

15)
膠紙貼紙積可用擦膠擦甩

16)
唔用既Cream可用黎落妝

17)
木擦葉擦牙可除煙積茶積咖啡積

18)
口臭可以食個蘋果來舒緩

19)
貓屎可驅老鼠

20) 牆身有鉛筆,鉛子筆,黑色花痕,用牙膏+布,可以抹得甩

21) 洗抽氣扇、抽油煙機等污糟野前,開個垃圾袋或者膠枱布舖係星盤先。去水嗰時用較剪係去水位剪個窿去水,唔怕整污糟星盤

22) 衣服或者床單果D沾到油牆果D油用白花油可抹甩

23) 用梳打粉擦牙,有漂白功效

24) 用梳打粉洗衫,尤其白色, 吾洗落洗粉和柔順劑都白滑

25) 食完橙或lemon , 啲皮放雪櫃做天然吸味, work.

26)
飲完的茶葉,會放落個食物盒,能吸走異味, 清新晒

27) 廚房地板油立立可以試下加啲醋落去拖!

28)
小朋友咬香口膠痴到頭髮/衫等,可以用冰敷住香口膠,香口膠硬左好易甩

29) 用碟仔放生粉/ 粟粉/ 蒸餾過的咖啡粉/ 備長炭入雪櫃,可除臭,三個月換一次

30) 流鼻血 :

I) 大大力吹入耳仔外面幾下就得,唔係貼住耳孔,吹得準既話, 多數三至四下就ok,左邊鼻孔流血吹右耳仔,右邊鼻孔流血吹左耳仔(小心耳膜穿!口水 亦會導致發炎)

II)
用冰敷止鼻血,左邊鼻孔流血敷右邊耳仔(上耳接面個丫位),
邊鼻孔流血就 敷左邊耳

III)
按住右手無名指舊骨嗰關節位3-5 minutes即刻止鼻血,

31) 狗狗都可用木賊浸完同狗狗刷牙,牙石bye bye。但唔建議常用

32) 微波爐切勿用來「丁」清水, 如果唔係水會因為過熱而爆出黎

33) 衫袖,衫領黑咗,都可以用洗頭水去跡

34) M痛,塞酒精棉球入耳,好快不痛

35) 先將紗布濕少少水, 再將baking soda 灑在紗布上, 就可以清理抽油煙機了

36) 放未用到的蒜頭係米缸,蒜頭不會變生芯,米又不會有谷蟲。

37)
紫天椒買一盒返來有排都用唔晒,每次用一兩隻,可把剩餘的放入冰格,要食時攞一隻出來好快就溶,或浸下水變噃軟,又可攞黎煮餸

38) 油漬滴咗落衫褲度,滴幾滴洗潔精落去捽幾下先濕水洗

39) 番梘有時痴左d頭髮係上面,沖涼時只要濕水一擦屁股就無

40) 淺色"" boot 污糟咗, 可以用擦紙膠擦甩

41) 如果夜晚喉嚨痕到咳,食藥都唔好,可試吓炒蛋羌飯食,會好啲

42) 想環保D,可用茶籽粉開水洗碗或洗頭

bbfish1992  Good  發表於 14-1-5 06:56
carng.ng  用茶包袋入好泡熱水用  發表於 14-1-3 01:29
nlc775s  我成日想試但驚會塞渠  發表於 14-1-2 10:56

大宅

國民生產總值:2687

回覆:分享下日常生活偏方

茶籽粉,,咩黎架?分享下點用

男爵府

國民生產總值:6953

引用:最好係試過嘅,不論work+唔work都分享下經

原帖由 薯圈 於 14-01-01 發表
我先,我日常洗頭已改用茶籽粉,唔用洗頭水同護髮素, ...
潤唇膏可以卸眼妝,皮boot有黑色油漬係可以清除

ikab    發表於 14-1-2 18:59
cherrie_q    發表於 14-1-1 17:03

男爵府

引用:茶籽粉,,咩黎架?分享下點用

原帖由 happiness_05 於 14-01-01 發表
茶籽粉,,咩黎架?分享下點用
可以洗頭,當洗潔精都ok,係一種植物種子磨成粉用

子爵府

國民生產總值:11535

引用:Quote:原帖由+薯圈+於+14-01-01+發表最好係

原帖由 yuko0605 於 14-01-01 發表
潤唇膏可以卸眼妝,皮boot有黑色油漬係可以清除
用潤唇膏可以清油漬?

禁止訪問

國民生產總值:81485

男爵府

引用:Quote:原帖由+yuko0605+於+14-01-01+發表潤

原帖由 fathippo 於 14-01-01 發表
用潤唇膏可以清油漬?
某類可以

男爵府

引用:血漬用洗潔精搓兩野就甩,唔洗買洗M水.

原帖由 EVA222 於 14-01-01 發表
血漬用洗潔精搓兩野就甩,唔洗買洗M水.
我用扇牌洗衫皂一樣洗到

catcatcati  我都係,不過好似耐咗就洗唔甩?  發表於 14-1-2 00:51
babyhowie    發表於 14-1-1 10:58

琥珀宮

國民生產總值:192133

2018勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

器皿上既招紙,用電風筒吹到好熱,溶溶地,一搣就甩,包冇膠水積。

wanzz  Good  發表於 14-1-3 09:11
tina2007    發表於 14-1-3 08:36
kawai120  Thx  發表於 14-1-2 17:19
bb86    發表於 14-1-2 11:04
kmamy    發表於 14-1-2 09:28
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

國民生產總值:16063

2018勳章

引用:Quote:原帖由+happiness_05+於+14-01-01+發

原帖由 yuko0605 於 14-01-01 發表
可以洗頭,當洗潔精都ok,係一種植物種子磨成粉用
係边到買?

禁止訪問

國民生產總值:23456

醒目開學勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由+yuko0605+於+14-01-01+發表可

原帖由 himhim0502 於 14-01-01 發表
係边到買?
惠康有好似

大宅

國民生產總值:1688

回覆:薯圈 的帖子

牙膏用到最後,用較剪一分為二,用來刷洗手盤及漱口盅

水晶宮

國民生產總值:61579

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

牙膏可用來清潔銀器,唔駛買洗銀水

kawai120  Gd  發表於 14-1-2 17:20
sananabb  宜家去試  發表於 14-1-2 11:37
bb86    發表於 14-1-2 11:04
Nancy20090615  今晚要試   發表於 14-1-1 19:38
Judy03    發表於 14-1-1 15:33

男爵府

國民生產總值:7840

請問點用茶籽粉洗頭?

翡翠宮

國民生產總值:80989

我頭髮好旱好硬,唔太敢試添

珍珠宮

國民生產總值:42734

引用:器皿上既招紙,用電風筒吹到好熱,溶溶地,

原帖由 超級特務 於 14-01-01 發表
器皿上既招紙,用電風筒吹到好熱,溶溶地,一搣就甩,包冇膠水積。
呢個要試

禁止訪問

國民生產總值:1607

伯爵府

國民生產總值:18615

引用:器皿上既招紙,用電風筒吹到好熱,溶溶地,

原帖由 超級特務 於 14-01-01 發表
真係要試

水晶宮

國民生產總值:69616

請問邊度買?又如何使用?之前見過話可能塞去水溝,請問你係如何處理?謝謝!

潘高壽  無乜可能會塞!  發表於 14-1-3 08:33

12345678910... 11
跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.