自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.

去年, 阿姨肺癌入骨, 但沒有遇到如節目中的醫生. 標靶藥也沒有給驚喜, 只是按本子工作.一年不到, 她便離開我們.

你們有沒有遇到如節目中的醫生?
"知識是叫人自高自大,惟有愛心能造就人。"哥林多前書八章1節

男爵府

從未遇過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

瑪瑙宮

引用:如題.去年,+阿姨肺癌入骨,+但沒有遇到如節

原帖由 puipuiqueen 於 14-01-06 發表
如題.

去年, 阿姨肺癌入骨, 但沒有遇到如節目中的醫生. 標靶藥也沒有給驚喜, 只是按本子工作.一年不到, 她 ...
應該難過中六合彩

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:生活中, 有幾多人真的遇到"守護生命的故事"的醫生

有。莫樹錦醫生。雖然最終病者都係離去,但,莫醫生醫埋病者家族的心。

珍珠宮

算遇過, 8 年前我臨做手術前醫生同我講左一句話,我到依家都好記得:
放心,你會睇到你囡囡將大嘅!

雖然係一句好簡單嘅說話,但鼓勵左我,令我有意志! 果時仲遇到個好好嘅護士,我真係好衷心多謝佢地!

當然係公立醫院做要有 heart 就難好多,一日幾十個症,咩heart 都消磨晒!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

引用:有。莫樹錦醫生。雖然最終病者都係離去,但

原帖由 jlam 於 14-01-06 發表
有。莫樹錦醫生。雖然最終病者都係離去,但,莫醫生醫埋病者家族的心。

...
我一直以為佢係博出名的醫生咋
sorry

男爵府

畀面勳章

有,2年前肚痛入博愛急症,急症室醫生幫我check到肝有事,即轉去屯門醫院,當晚即做第一次手術(替肝腫瘤止血),之後一個月後,已做第二次用微創手術切除肝腫瘤(證實係cancer ),而家基本上巳復原,只需每半年覆診一次,真係好感謝這群守護生命嘅醫生。

BB豬Mami    發表於 14-1-7 12:26
Sunnn  好!  發表於 14-1-7 10:59
dongmin    發表於 14-1-7 09:15
961123    發表於 14-1-7 09:04
ac917  真係好幸運!  發表於 14-1-6 22:53
kiu1112    發表於 14-1-6 20:37

大宅

回覆 tkop 的帖子

係, 重有想講, 有些年輕醫生, 態度好差. 電視成日講中西合壁去醫, 但講比佢咃知去睇中醫, 竟然個年輕醫生話:食死你!! 只係顧住自己個 PART, 如果佢係話, 小心些找個有經驗. 或介紹吓佢醫院也有合作的中醫腫瘤科. 可惜, 完全沒有感覺佢係關心. 重要可憐的阿姨最後個幾次覆診和入院都係遇到呢個年輕醫生.
醫生讀書時, 唔該讀埋品格!!!

liyee1980  說得對  發表於 14-1-6 14:21
"知識是叫人自高自大,惟有愛心能造就人。"哥林多前書八章1節

大宅

好難!做到麻木了

伯爵府

有,幾位在我和家人生命關頭出現的好醫生,除咗醫術了得,更重要係有一顆醫者父母心

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我條命係醫生救番黎 所以我好尊敬醫生

961123    發表於 14-1-7 09:05
biba2013    發表於 14-1-7 05:27
liyee1980  我都係  發表於 14-1-6 14:21

子爵府

puipuiqueen 發表於 14-1-6 13:09
回覆 tkop 的帖子

係, 重有想講, 有些年輕醫生, 態度好差. 電視成日講中西合壁去醫, 但講比佢咃知去睇中醫 ...
唔明好多西醫好抗拒中醫, 仲要話既然你都睇中醫, 做咩仲要來睇我地西醫?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

未遇過

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有,一個健康院醫生+一個耳鼻喉科SMO, 02年20歲出頭我持續定位流鼻血+發燒37.5°C 多少少2週, 健康院轉介我去耳鼻喉科,去到排期要91週,但當日傍晚收電話第二日即睇,一嚟就係SMO睇我,做內窺鏡檢查發現血管損咗,即做手術,手勢一流,仲話呢個唔係發燒原因,再轉介我去內科

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

BK Milk勳章

有…………我爸爸曾經係威記遇到一個好好既腫瘤科既醫生,果時啱啱有胃癌既標把藥,我爸就係第一批去試,驗出黎已經係未期,醫生提議療程倒轉做,先做化療,等胃部既癌細胞縮小1至2成先再開刀做手術,切淨手指尾咁大既胃部,跟住食標把藥,其實佢係叫做手術成功。

不過5年後就輪到發現骨癌,但今次無咁好彩,3個月就走左

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

06係Qe嘅婦產科病房,有個婆婆做割子宮手術,手術后婆婆大量出血及昏迷,e生馬上替佢手術,手術后返回房有兩位e生不輪早晚都黎慰問婆婆,有時佢地見穿住便服都到病房睇婆婆,原來佢地都係剛剛下班又或者係剛剛上班,其中果位男e生對其他病人都好好,真係好似「程志美e生」咁款,所以住公立e院都係彩數.

biba2013    發表於 14-1-7 05:27
liyee1980    發表於 14-1-6 14:23

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 JASON1124 的帖子

Dr Mok 真係好好, 當時, 已經係經過左兩三年的醫治, 去到尾聲, 佢偶然知道左病者太太要借貸醫丈夫, Dr Mok 好好, 老實講左病者能夠捱下去的機會幾乎係零, 叫太太不如多d陪病者, 比佢能夠安心, 唔好因為一大筆欠債, 走得唔安樂

太太想比丈夫試中藥, Dr Mok 亦冇唔比, 好婉轉咁講 "如果病人食左會舒服d, 我唔會反對, 但呢方面冇認知, 唔可以比意見", 其實, Dr Mok 話比我知, 食中藥, 係病人太太想盡最後一分力, 佢唔想少少希望都扼殺左, 比佢做過, 唔後悔, 但其實, 好多case 話比佢知, 病人因為擴散到去腸胃, 食野落去只有更辛苦, 而丈夫, 為左圓太太心願, 幾難受都飲, 然後嘔血, 不停重覆

終於, 病人要走之前, Dr Mok 通知我, 向我講 "我盡左力幫佢地架啦, 你有時間, 開解下佢太太, 佢好需要朋友支持", 當時, 佢好似一個巨人咁, 說話強而有力, 比我地知道一步步要點行

其實, Dr Mok 真係冇需要關顧到病人太太有冇經濟困難, 佢醫的, 並不只病者, 係病人家屬的心

baby_lover  仁心仁術  發表於 14-1-7 12:02

男爵府

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未遇過, 當時我爸爸因胃痛入院, 上左內科病房, 好快check到係cancer, 要轉介去腫瘤科. 但其間冇腫瘤科醫生睇佢, 問內科病房姑娘, 佢話通知左腫瘤科, 冇醫生上來睇我爸爸, 佢都冇辦法, 加上腫瘤科冇床位, 咁我爸爸一直留晌內科等, 其間只有一個痛症科醫生見我爸爸, 開止痛藥佢食. 兩日後終於落到腫瘤科, 但爸爸果日開始出現腸塞的情況, 但醫生話血壓太低唔做得手術, 當晚我爸爸就走左, 係11月26日夜晚11點58分, 11月27日係我妹生日, 好巧合, 爸爸好似趕住走, 唔想晌我妹生日果日走
,

首頁

尾頁

跳至