用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

元朗區媽媽會 今日: 42|主題: 24408

go 天水圍天耀-香港潮陽小學

別墅

國民生產總值:597

天水圍天耀-香港潮陽小學

Hi,

請問有冇小朋友讀潮陽小學嘅家長? 本人想了解吓呢間小學好唔好。因小兒將於九月選小學。

謝謝!

伯爵府

國民生產總值:16052

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 天水圍天耀-香港潮陽小學

都幾辛苦,好趕,幾多工課,

大宅

國民生產總值:4703

好媽媽勳章 醒目開學勳章

patmama,
妳有返工嗎 ? 咁多工課, 有搵補習班嗎 ?
但聽聞學校真的很好 ~~

patmama 寫道:
都幾辛苦,好趕,幾多工課,
hello hello ~~

民房

國民生產總值:113

請問功課量每日多少,默書一星期幾多次呢?謝謝﹗

別墅

patmama,
多謝你的回覆,我以前也聽聞工課較多,但現在是否已減少了呢?我想選這間小學是貪佢近屋企。我見天水圍的家長好少揀"潮陽",多數揀"天天"。"天天"太多人爭,機會微。
仲有"潮陽"多數派邊間中學?
謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi, SH
比以前多定少我就唔知,但而家有時都幾多ga 7-8樣啦連埋改正,多數派邊間中學我都唔知,因嗰時揀學校時自己都唔知邊間好又聽下其他人講話呢間好咪入囉,入咗初時有小小後悔,因覺得辛苦,後呀仔讀得都ok 咪慣囉,你小朋友喺邊間幼稚園讀而派到過去呀?萱道會?
SH 寫道:
patmama,
多謝你的回覆,我以前也聽聞工課較多,但現在是否已減少了呢?我想選這間小學是貪佢近屋企。我見天水圍的家長好少揀"潮陽",多數揀"天天"。"天天"太多人爭,機會微。
謝謝!

大宅

國民生產總值:4703

好媽媽勳章 醒目開學勳章

patmama,
妳仔仔有返補習班嗎 ?
我有朋友的小孩今年9 月讀潮陽, 請問可否教授如何設定時間表讓他們溫習好呢
hello hello ~~

別墅

Hi, patmama,

我個仔讀德怡,今年九月先揀小學,所以想搜集下各家長的意見,仲未決定。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi, 丁丁
我冇咩特別設定時間表,因我要返工,係佢自己習慣咗放學食小小野,跟住做工課,有時我早一日同佢講叫佢抄吓書,係放假先同佢溫吓習
丁丁* 寫道:
patmama,
妳仔仔有返補習班嗎 ?
我有朋友的小孩今年9 月讀潮陽, 請問可否教授如何設定時間表讓他們溫習好呢

別墅

國民生產總值:533

我想問吓這間小學與潮陽百欣有乜分別?

大宅

國民生產總值:1172

當轉了全日制後
潮陽小學是以前上午班的學生
潮陽百欣是以前下午班的學生

大宅

國民生產總值:1172

以前個補習學生上年中一派了趙聿修
同班中有一人派到崇德
多數會派去天水圍的band1,如:信義、伊中

原文章由 SH 於 07-6-11 11:53 發表
patmama,
謝謝!

民房

國民生產總值:5

百欣好似多活動d...成日有分唇玩,派位比率則兩間差唔多。

大宅

國民生產總值:2919

SH, 你好呀, 我囝都係讀德怡, 都係今年揀小學喎

以下資料是在潮陽網頁找到的:-
派往以下中學的人數(六年級學生人數: 161人)

中學名稱

派往人數

新界鄉議局元朗區中學(英中

天主教崇德英文書院(英中)

趙聿修紀念中學(英中)

元朗商會中學 (英中)

元朗公立中學(英中)

李兆基中學(英中)

宣道會陳瑞芝中學(屯門英中)

保良局百周年李兆忠紀念中學(屯門英中)

順德聯誼總會梁銶琚中學(屯門英中)

屯門官立中學(屯門英中)

南屯門官立中學(屯門英中)

保良局董玉娣中學(屯門英中)

妙法寺劉金龍中學(屯門英中)

聖公會陳融中學(上水英中)

元朗信義中學

天水圍官立中學

白約翰會督中學

東華三院盧幹庭紀念中學

中華基督教會基元中學

仁愛堂田家炳中學

風采中學(上水)

原文章由 SH 於 07-6-11 11:53 發表
patmama,
謝謝!

[ 本文章最後由 蘇蘇 於 07-7-24 08:57 編輯 ]

大宅

國民生產總值:2886

其實所派的中學是否全部Band 1, 但我計算後只有75人升讀以下學校, 而86人就不知去向, 若就以上情況是否不是全升讀Band 1, 家長若有其他見解請提出給參考

以下資料是在潮陽網頁找到的:-
派往以下中學的人數(六年級學生人數: 161人)

中學名稱

派往人數

新界鄉議局元朗區中學(英中

天主教崇德英文書院(英中)

趙聿修紀念中學(英中)

元朗商會中學 (英中)

元朗公立中學(英中)

李兆基中學(英中)

宣道會陳瑞芝中學(屯門英中)

保良局百周年李兆忠紀念中學(屯門英中)

順德聯誼總會梁銶琚中學(屯門英中)

屯門官立中學(屯門英中)

南屯門官立中學(屯門英中)

保良局董玉娣中學(屯門英中)

妙法寺劉金龍中學(屯門英中)

聖公會陳融中學(上水英中)

元朗信義中學

天水圍官立中學

白約翰會督中學

東華三院盧幹庭紀念中學

中華基督教會基元中學

仁愛堂田家炳中學

風采中學(上水)

大宅

國民生產總值:1147

呢個名單係派得比較好的頭75人,重有一些派去band 1尾中中的學生名單沒有列出來(可能學校覺得冇需要),例如基朗,鄧佩瓊,馬可賓,譚伯羽,屯門天主教......

全元朗/屯門區都"一定"唔會有一間小學可以100%全升band 1 中學。

潮陽的band 1 學生比率約為55% - 60%,應是天水圍區最好(或最好之一)。以160人計,約85 - 95人屬band 1 ,約40人屬band 2 ,約20-30人屬band 3 ,

全元朗區最好的band 1 學生比率應是光明英來,約60% - 65%。

每間學校band 1學生的計算方法﹕
教署將整個校網(元朗及天水圍區)的學生(今年約7800人)平均分三組,三分之一為band 1 ,三分之一為band 2 ,三分之一為band 3。

每間學校的band 1/2/3 學生比率會以該校畢業生在中一分班試的成績調整。

明年的 band 1 學生比率會由 06及07年中一分班試計算及與同區學校比較而得出,普遍來說元朗區的小學程度較高,所以預期好多天水圍區程度較淺的小學只會有20 - 30%band 1 生(一間平均水準的小學應有33% Band 1 生)。

個人意見,整個校網(元朗及天水圍區)成績較好的學校為光明,光明英來,鐘聲,元朗靈愛,佛教榮茵,天水圍天主教,潮陽。

另因官小與官中有聯繫,所以亦會有好多人會揀元官小,天官小。

以上意見,歡迎各家長補充/指正。

[ 本文章最後由 mamafufu 於 07-7-24 13:13 編輯 ]

民房

國民生產總值:17

超好的資料, 很有用, 但,

我想請問, 潮陽係咪好悶架呢, 多唔多課外活動? 大型活動?

我見佢地個網頁只係介紹好小不用收費的興趣班, 請你們介紹下, 我要選校了, 很擔心---------------------------------------------------------------------------------------------

大宅

國民生產總值:1147

原文章由 cctsang 於 07-7-28 22:29 發表
唔該唔該, 可唔可以話我聽呀, 課外活動夠唔夠呢??:cry:

sorry, 呢兩日好忙,遲D覆你。

複式洋房

國民生產總值:305

潮陽好似有精英班,如果仔女是「受」得操練式的學習,不妨考慮入讀。

複式洋房

國民生產總值:305

多人派去屯門好可能是學校的推銷策略,向家長sell屯門的中學,因為元朗的英中位較少,令學校的派位較「靚」,但相對地學生就要每日都要花時間搭長程車返放學。天水圍及元朗的其他小學就唔多聽到有咁多學生要派到去屯門。

原文章由 happy.together 於 07-8-1 14:40 發表
我也想問一問潮陽的, 我不知報它還是往元朗試試看,

大家請問潮陽能比得上元朗區小學呢?

仲有, 點解潮陽升中派位咁多人, 成廿人派去屯門果邊?????

係咪元朗英中入唔到??? 很多疑問~!
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎