自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唔係註牙啩?
有無JM試過?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Cheddar85ang 發表於 14-1-22 17:24
唔係註牙啩?
有無JM試過?
我諗你check下好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我成日都係咁, 牙醫話我D牙比較敏感

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過, 以為係蛀牙

原來係牙週病

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我試過... 隻牙裂左... 要杜牙齦... 咁就無左幾千銀...

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:一吃甜嘢有隻牙就痺

轉防敏牙膏 我用舒適達用一星期就會唔痺

偷懶喵星人    發表於 14-1-22 20:09

男爵府

應該係敏感牙齒

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

應該係敏感牙齒

水晶宮

突然敏感? 從未試過
我唔敢睇牙醫,好驚呀

珍珠宮

唔好靠估,睇睇牙醫穩陣!
不論蛀牙定牙周病,牙醫先可以比到專業意見你

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

水晶宮

引用:唔好靠估,睇睇牙醫穩陣!不論蛀牙定牙周病

原帖由 ferrari2007 於 14-01-22 發表
唔好靠估,睇睇牙醫穩陣!
不論蛀牙定牙周病,牙醫先可以比到專業意見你

...
好!啱嘅...
一於立春後去洗牙及檢查,擋埋災

珍珠宮

如果諗住去洗牙就仲好啦,順便問埋
我有過兩次經歷,不過同你有少少唔同,我係食/飲凍野先發現,甜野反而無乜特別感覺!
第一次就係某日飲凍野時覺得有隻牙痺,開頭無為意,但一日比一日強烈,直至連飲/食熱野都有呢種感覺,我先意識到有問題去睇牙醫~原來有隻牙蛀左,我咁大個人第一次蛀牙,竟然仲要臨老先黎蛀,最後當然拿拿林補牙!
由於有第一次經驗,當第二次牙痺時(刷牙漱口先發現),我就去睇牙醫,當時仲心諗:[唔係卦?蛀開有條癮呀?唔好咁對我好喎?!],雖然同第一次相隔左幾年,但有邊個會想蛀牙?????最後牙醫同我講無蛀牙(當時勁開心!),我就問佢咁點解會覺得痺?佢話我有輕微牙周病令到牙肉蝕左少少,引致嗰隻牙變得敏感~聽落好似好彩,但佢同我講係無得醫~我問佢咁唔通成世都痺?佢話叫我再擦乾淨d牙,唔好比牙周病發作,等d牙肉回復正常就會無事!如是者,呢年幾我都無再發作喇!
你睇~同樣係牙痺但會出左兩種答案!所以嘅case我都唔想估,情願建議你去睇牙醫問清楚!如果係蛀牙,及早處理~好過磨下磨下搞到要杜牙齦,到時就真係貼錢買難受(聽JM們講係又貴又痛!)!如果係其他問題,又可以得到牙醫嘅專業協助~
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

侯爵府

醒目開學勳章

我係

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

引用:如果諗住去洗牙就仲好啦,順便問埋我有過兩

原帖由 ferrari2007 於 14-01-22 發表
如果諗住去洗牙就仲好啦,順便問埋
我有過兩次經歷,不過同你有少少唔同,我係食/飲凍野先發現,甜野反 ...
我都係無蛀牙㗎。我都好驚呀

首頁

尾頁

跳至