跳至

首頁

尾頁

民房

請問有冇子女在元朗朗屏村惠州學校讀過???

請問有冇子女在元朗朗屏村惠州學校讀過???
請問校風好不好?
請比D意見.....

~~ he he  ~~

大宅

Re: 請問有冇子女在元朗朗屏村惠州學校讀過???

唔好!校風好差!你最好找過第二間啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

CCmimi,
點解妳咁講既
妳係唔係見到或聽到d 乜野 可唔可以講來聽下.
我自己識 2 個小朋友讀惠州都好乖喎 ~~

hello hello ~~

大宅

睇過資料, 呢間學校應該唔錯喎. 因為如果辦得唔好, 教統局好難批班

上學年 2005-06 年
(2006 年 6 月 5 日的註冊人數)
級別 班數 人數
小一 1 46

本學年 2006-07 年 (官立及資助學校以教統局在 2006 年 3 月批核的班級數目為準)
級別 班數 人數
小一 4 -

民房

Hi 丁丁,
其實我個女今年在惠州讀小一,
所以我想聽o下其他家長對這間學校的意見,
等我可以了解多一些,
多謝你的意見.
:lol:

大宅

hi karen2000,
咁我可能見過妳了 我囡囡今年9月都會在惠州讀小一

民房

hi 丁丁,
可能啦.
咁你個女現在讀那一間幼稚園?
我個女今年9月升小二啦.

大宅

hello karen2000
我住天水圍. 多多指教
妳囡囡在惠州已經讀了一年, 覺得如何呀 ?
我自己都參觀過幾間學校, 我本人覺得這一間學校不錯呀, 校長老師都很好
我個朋友就熟一個媽咪有兩個小朋友在惠州讀高年級, 我們都覺得她們很乖啊 ~~

民房

hi 丁丁,
你住天水圍,點解你唔在天水圍讀小學,
天水圍都有好多好新的小學的,
我之前我個女都參觀過幾間學校,
她話好鍾意惠州,
最後都讀o左這間,
原先我都覺得好好,
但現在我自己就覺得一般啦,
因為某個老師對她唔好.
可能我個女冇老師緣啦.... :-(

karen2000

大宅

hi karen2000,
會唔會這一位老師和妳囡囡之間有什麼誤會呀 ?
希望妳囡囡在 p.2. 開始讀得開開心心

民房

Hi 丁丁,
希望啦..
之前我巳經同這個老師及校方傾過,
但我本人覺得這個老師的年紀太年輕,
及未有太多的經驗, 所以各樣事情都未能處理得好.
Thanks!

karen2000

大宅

年輕的老師, 可能真是在處理某些事情方面沒有太多經驗
惠州裡面年輕的老師不很多的
我就是喜歡這點, 大部份老師都是任教了很多年, 很有經驗的 我很怕某些學校, 每年都有不少數的老師離開, 學校好極有限

karen2000 寫道:
Hi 丁丁,
希望啦..
之前我巳經同這個老師及校方傾過,
但我本人覺得這個老師的年紀太年輕,
及未有太多的經驗, 所以各樣事情都未能處理得好.
Thanks!

karen2000

複式洋房

嗯...

我曾經在惠州教過書

惠州因收生不足,什麼學生也要收,但問題學生只是少數。少數問題學生真的很影響其他學生的,問題學生大多出自問題家庭,我接觸到的問題家長有很多是沒資格為人父母的。

惠州的教師算是很用心教學生的,因為縮班,年資淺的年輕教師很多都被縮走了,一些年紀大的就提早退休。

在惠州教書是比較辛苦的,花盡精力和問題學生搏鬥時也很慚愧的忽略了其他學生,但那些問題學生也是很可憐的,因為問題多數是出自他們的家庭。

我離開後有很多曾經的問題學生探過我,但優等生就一個也沒見過 ^^

很久沒回惠州了,可能現在情況改善了不少也不定吧

民房

hi yungba,
其實我覺得收什麼學生都冇問題,
只要老師有心機教導, 頑皮的學生都會好啦…
在這校讀書是否要靠關係呢???

karen2000

複式洋房

大部份老師都有心機教
只是學生的好壞不是光靠老師的

我也想惠州能多收質素好的學生

因為某些原因,我教過不少學校
很多名校成績好只是因為學生和家長的關係罷

karen2000 寫道:
hi yungba,
其實我覺得收什麼學生都冇問題,
只要老師有心機教導, 頑皮的學生都會好啦…
在這校讀書是否要靠關係呢???

karen2000

大宅

yungba,
我都覺得在惠州教書好辛苦, 我見近年越來越多活動為了去宣傳學校. 老師主任等都一定好辛苦 ~~ 無辦法 :-( 出面競爭太大, 大家都唔想收生不足而殺校 :-( :-(
我本人就覺得學校的校長, 主任, 老師都很盡心盡力想去攪好學校. anyway, 希望佢地能在將來的日子越辦越好. 咁就避免什麼學生也要收這個主要問題 ~~

大宅

當初我選擇惠州, 我先生都強烈反對. 他都是怕學生質素有問題. 不過我自己真係對學校的老師有信心. 至於學生方面, 我最近就認識了一個媽媽的兩個小朋友讀惠州高班. 他們真的很乖啊. 所以我認同學生和家長的關係是很重要的. 老師只能夠幫助一部份 ~~ 希望我真的沒有選錯啦

yungba 寫道:
大部份老師都有心機教
只是學生的好壞不是光靠老師的

我也想惠州能多收質素好的學生

因為某些原因,我教過不少學校
很多名校成績好只是因為學生和家長的關係罷

男爵府

好媽媽勳章

我覺得間間學校都有問題學生. 大家努力啦

男爵府

好媽媽勳章

yungba, 其實你點睇惠州呢 ?
點解容容媽咁討厭惠州呢 ? 希望沒有提到你們的不愉快經歷
CCmimi 寫道:
唔好!校風好差!你最好找過第二間啦!

複式洋房

真係聞者傷心, 見者流淚 :cry:
希望已經離開學校的一班老師明白學校的苦況. 祝大家能夠有更好的發展

yungba 寫道:
因為縮班,年資淺的年輕教師很多都被縮走了,一些年紀大的就提早退休。

首頁

尾頁

跳至