少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

亞囡小學一年級就開始學琴,係佢要求學的,現在中三了,上年年尾考6級(其實進展真係好慢),所以我在暑假時不斷提佢要練琴,但總是馬虎練二三十分鐘,終於係考琴前我同佢講,如果唔合格,不單浪費金錢,亦浪費這麼多年時間,但他總是「得la,得la,或者我一定會合格」回應。 日子一天一天過去,直到昨晚前我問他多次,佢都話未出成績,我忍唔住打電話問老師,老師答我已經係十二月中泒左成績,而印象中亞囡成績係Fail!當時我真係好嬲,好想爆,眼淚不由自主地不停留下,唔知用乜去形容自己的心情,我覺得係自己管教失敗?係佢失敗?我太緊張成績?我放得太鬆? 我沉住氣去問他究竟成績出未,他諗左一陣就答我出左,我再問係米唔合格,佢就答係(淡淡的),我真係唔知點處理!! 學左九年,我相信好多小朋友已經學8級或者已經考完8級。 我只係要求佢係考DSE前考完8級試,這是好高要求嗎? 我曾經問他是否不想再學,佢又話唔係! 今次的事情,令我好傷心,徹夜難眠,佢一天比一天反叛,對父母的聲氣好差,我覺得佢已經唔受我教,佢以為自己能夠管理自己,但其實係一塌糊塗! 今天,我真係覺得身心都好累⋯

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我女剛升中, 學校多課後活動, 功課也忙, 練琴時間真係小好多, 不如就停一停, 讓佢諗清楚是否喜歡學琴, 冷靜過後仍然喜歡, 再立下目標, 在努力, 否則, 再學也是浪費時間金錢

大宅

relax, 雖然我 d 仔女未到 F3 咁 大.. but 我都 feel 到 你 女既 心態

F3 已話大唔大, 細又唔細... 如佢仍然會每天返家( 呢 d 歲數有 機會唔返屋企 ..唔係嚇你), 你就要好好的同佢講下...

第 一. F3 真的有好多,好多 野要讀, 要溫 , 有 test + exam , non stop .......係有 一定既壓力 (我印象中, 我個時)....有時, 都想停下來, 休息下.. hea 下 or take a nap ...(你諗諗, 如你係 working mum , 你都想 rest 下 after work .... or if you are FTM , 你都想 放 半日假 )

首先,你要明白佢既立場 ( put yourself into her shoes and think ) , 佢喜歡 play piano 係因為佢自己鍾意?if she STILL likes it , then 考成點, 有咩問題  ?? for me , 喜歡音樂, 係鐘意佢既 旋律 , learn to enjoy when playing , 學佢既心平氣靜..if from what you said, learn it for exam / for grading ,完全係兩回事..佢 play 既時候, 唔會 enjoy , 係被人迫緊黎彈...個心態唔係平靜, 係氣憤..

or 因為學咗咁耐,而唔想放棄? 咁就似"為結婚而結婚" loo ....

其實,只是學琴姐,唔好諗到自己係失敗...佢第一次 fail , 就無得反生 ?? 好 唔 fair !!! 我地大人成日講.”做錯唔緊要,最緊要唔好講大話..” 你個女最終都向你講出真相...你又有咁既反應.. 咁下次佢會選擇唔會同你講真相. 因為講黎你都唔明佢既諗法..你個女得 14/15 yrs , 條路仲好長..你咁快關門, 佢好容易出事架...

我唔係話你有咁既心態唔岩, 你 angry 係正常..but 都係諗下丙完後, 對你個女有無幫助...最緊要, 係多 listen !!

MLPoon    發表於 14-1-31 02:42

別墅

BK Milk勳章

中三啦 真係唔到我地管 我個女都係中三 同你個女一樣 我好明白你感受
你問佢係咪想唔學 佢答你唔係 係因為佢知你想佢學落去 佢而唔敢答你係
我覺得如其咁浪費錢落去 不如同佢講 比多佢一次機會 如果下次都係唔合格
就唔學啦 順便叫佢係這段時間諗清楚 係咪真係想學 你唔好再提佢練琴
個決定交返比佢 唔好比佢覺得你緊過佢 你亦都會係這段時間睇到佢有冇心想學
迫唔到架啦 如果真係放棄 係可惜佐d 但都冇辨法啦 你都諗開d啦
因為學琴而傷感情就唔好啦 係咪 加油!

男爵府

明白妳想女兒做出一些成績來, 最少也不要被其他人比下去, 所以要求她有8級鋼琴, 又或是之後要考到甚麼甚麼學位, 這是為人父母人之常情.....可是這些妳認為理所當然的要求, 女兒又是否這樣想? 還是她最初學琴只是想學周杰倫那樣自彈自唱流行曲, 又或是因為覺得某一首曲子很優美, 自己也想彈來聽? 會不會對於妳來說很基本也很重要的8級, 其實對她來說根本沒有意義, 甚至變成只是令她愈來愈大壓力的雜務?

如果學琴是為了興趣, 是否8級真的重要嗎?
香港是全球最多人有8級鋼琴的城市, 但多少人去到最後還真的愛彈琴?

小草  同意  發表於 14-1-23 13:47

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

停止學琴吧,反正佢冇興趣。可能你呀女停左一段時間想再學番都未定。

老實講,如果只係合格邊緣,八級又如何?
日日是好日

侯爵府

回覆:覺得自己好失敗

你諗清楚,亦叫令千金諗清楚:學琴目的係乜?係想有音樂修養?係興趣?定係考級? 如果為興趣,考唔考級根本唔重要!

侯爵府

我姐姐的囡囡由小一到現在中四拉小堤琴,學到八級,唔凖備考試,她學琴是為興趣,不為exam, 如迫佢考,佢就唔學。
我有朋友女兒中一已考到八級,就放棄,以後冇拉琴了。
又有朋友女兒中三考到八級後,也沒有再拉琴了。
其實考八級是否那麼重要?大學教授曾講過八級只是基礎吧!
要考入理想的大學,dse公開試成績最重要,其他只是作為參考,冇實際用途。
樓主,學琴方面,你就放過囡囡吧。take easy.
不過,講大話就要小懲……操吓maths.啦

大宅

水草 發表於 14-1-23 08:43
亞囡小學一年級就開始學琴,係佢要求學的,現在中三了,上年年尾考6級(其實進展真係好慢),所以我在暑假 ...

如果佢無興趣學琴, 要佢考到8級確實係好痛苦的, 要知道每個小朋友都有唔同既特性, 可能佢本身既天份唔係學琴到姐, 唔等於第2d野都係唔得既, 慢慢去發掘下佢有咩興趣啦

水晶宮

回覆:覺得自己好失敗

合硬八級,但只會彈考試歌,其實有乜意思?我女都係咁,於是把心一橫停左,大家舒服哂!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆 水草 的帖子

學樂器我覺得係一種陶冶性情嘅興趣, 要為考試要為達級而強迫去做真係無意思, 我女叫做4歲開始學琴, 而家中一學緊4級我無同佢報過考試, 有時見佢功課忙又多活動都無晒時間練琴都有叫過佢唔好學, 不過佢話鍾意唔想停咁就好啦慢慢學啦, 學到咁上下佢想考至去考啦, 唔洗比太大壓力佢啦由得佢自己決定囉, 我地做家長嘅有時都唔需要太執著嘅
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

水晶宮

回覆 水草 的帖子

樓主,
我覺得要處理的問題的先後次序如下:

1) 你囡囡一直隱瞞你琴試成績, 直至你問她, 她才和盤托出.
這個問題比起她考不考琴試還要重要. 今天她不告訴你琴試成績, 可能她已有很多東西向你隱瞞, 你要想想辦法做她的朋友, 令她主動向你說出心事.

2) 承擔
考琴, 囡囡是知道的. 她接受得考試, 無論喜歡與否, 也就要付出努力去準備考試, 過程比結果重要. "承擔", 對做人, 做事, 學業都是很重要的. 要不然, 年青人就很容易事事放棄, 虎頭蛇尾, 什至是一事無成.

3) 學琴的目標
囡囡已F.3, 亦已學琴很多年. 她究竟是為自己而學還是為你而學? 只有她自己最清楚. 你不如跟囡囡談談她對學琴的目標. 如果她想最終考獲8級琴, 那就定下達到的年期及每星期的練習時間. 若然只視學琴為一減壓方法, 那亦要跟女兒訂下每星期的練習時間, 及與老師一起訂下以後彈喜歡的歌 (如流行曲也是很好的)

個人認為, 如小朋友不打算在大學讀音樂, 根本不需要在中學畢業前考獲8級, 而且不考試亦可. 只要女兒 enjoy學琴練琴, 日後就算不跟老師, 自己亦會閒來彈琴來消閒, 那就最好. 如果女兒覺得有其他東西更有趣, 放下學琴亦不是一件壞事. 最重要是她開始了新的興趣之後要有恆心及堅毅地去學下去, 做出一點成績來.

cherrie_q    發表於 14-1-29 00:08

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

relax relax
中三6級之嘛, 我女都差唔多, 而家中2, 考左4級咁大把, 準備2月頭考樂理, 下次就6級或7級
慢呀, 我知呀, 大家都知, 大把人拎住8級去考中學, 我無迫佢, 想當初要佢學琴係為咩? 想佢學識去玩個琴丫嘛, 咁而家無野好怨呀, 倒轉唸, 無迫無打無喊住彈, 都堅持到今日, 已經贏左好多人
成日都話, 佢肯繼續學, 我已經賺左
咁我個女都算有興趣既, 每年校際都會努力去彈, 因為佢會有獎(如果唔撻Q), 所以佢有動力去做好

呢排學樂理, 我都想殺人放火, 軟皮蛇咁唔dare唔吊, 三催四請, 因為佢覺得悶lor, 我唔理佢, 總之我底線: 呢幾千蚊我只俾一次, 唔合格就咩試都唔好再考.........哎, 快d2月頭啦

用戶要求終止服務

引用:亞囡小學一年級就開始學琴,係佢要求學的,

原帖由 水草 於 14-01-23 發表
亞囡小學一年級就開始學琴,係佢要求學的,現在中三了,上年年尾考6級(其實進展真係好慢),所以我在暑假 ...
絕對明白你為乜勞氣,因為要繼續學係佢,同意考試又係佢,但唔盡力去練習,錢就倒水咁去,覺得佢浪費我地既心血及金錢。我囡一模一樣,但佢死好命,次次都合格,兼次次都係差兩分就merit,如果佢肯俾多兩分努力就可考到。去年十月考完七級試,停左上堂等成績,但到今天佢仍無提繼續上堂,我亦唔出聲。

我覺得佢地根本唔想負責任,所以將停學尼個決定交給父母,咁我地就唔可以怪佢地半途而廢。

所以你不妨問佢想唔想休息下,暫停一兩個月,如果其後佢無提出重新上堂,就知佢根本唔想學。咁你就可以死心,無謂再貼錢買難受。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

子爵府

先停一停, 讓她想想是否真是想學!

首頁

尾頁

跳至