烹飪搵食

跳至

首頁
23456...48

尾頁

伯爵府

回覆:BOSCH蒸爐@用後感

其實b牌如加外殻,係要另加$1000,所以同m牌新款比,只差$2000到!

侯爵府

大廚勳章

shala 發表於 14-3-26 11:47
其實b牌如加外殻,係要另加$1000,所以同m牌新款比,只差$2000到!
咁接近就唔好為2K煩啦。買M你會用得開心D
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

引用:Quote:shala+發表於+14-3-26+11:47+其實b牌

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-26 發表
請問蒸菜會黃嗎?如果一次過蒸唔同食物,味道會唔會混埋一齊?謝謝

大宅

引用:Quote:shala+發表於+14-3-26+11:47+其實b牌

樓主,如再選,你會買bosch or miele?

翡翠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-3-26 11:57

侯爵府

大廚勳章

波仔 發表於 14-3-26 13:12
請問蒸菜會黃嗎?如果一次過蒸唔同食物,味道會唔會混埋一齊?謝謝

...
無論用STAUB/ LC /傳統蒸 / 蒸機。菜蒸煮炒過火喉或焗住都會黃架。不過,有個小小心得,煮菜用咩野架橕用得著,就係放小小砂糖保持翠綠。但煮到過火真係神仙難變啦。
大味送熟左有他香氣,至今仲未發覺會互相入味。其實,同傳統蒸概念一樣。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

引用:Quote:波仔+發表於+14-3-26+13:12+請問蒸菜

無論用STAUB/ LC /傳統蒸 / 蒸機。菜蒸煮炒過火喉或焗住都會黃架。不過,有個小小心得,煮菜用咩野架橕 ...
Thanks

侯爵府

大廚勳章

siubbsw 發表於 14-3-26 13:38
樓主,如再選,你會買bosch or miele?
都係B不過不是呢個型號。

如果,我家是裝修中,會BUILT-IN BOSCH 高階型號。始終,喜歡放水蒸,好夠力。初初用$9800買係無諗過佢無得感應水池水位,要貴型號先有,真激C,而家要每次operation 完要吸水,太不方便。經過呢個月,我日日同部機溝通,習慣左就無咩問題。因我早,晚各蒸一次。夜晚果次,用前才吸走D 水。
我每晚蒸送前,要準備好晒食材,開1次機,分批放入去或者加長時間去獨立蒸魚之類,食完飯先抺機內龍,同吸水。我多數,最底層用砵仔蒸飯,中,高層 :水蛋呀,肉餅呀,菜 。

其實,需要開好多次機,用 M 真係方便同人性化。唔洗迫住諗定次序。
M是方便的想開機就開機。B係交到蒸送功課,但麻煩要一次性。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-3-26 14:46

如果,我家是裝修中,會BUILT-IN BOSCH 高階型號。始終,喜歡放水蒸,好夠力。 ...

我對呢種 "放水" 喺底層嚟產生 "蒸"氣 嘅方法 , 有 d 唔係好明白 ......

冇錯 , 如果 個爐係 set 咗 100℃ 嚟蒸餸 , 佢係會 "好夠力" ....

不過 , 當我要用 溫蒸氣 時 , 要 set 去 低過 100℃ , 咁佢就要先先 "放水" 喺 底層 煲到 100℃ 嚟谷 d 蒸出嚟 ,
之後 就必須利用 風扇帶動氣流 嚟溝 d 無咁熱嘅蒸氣(<100℃) 去將 之前滾出嚟100℃ 蒸氣 溝到 100℃以下 .....

即係 當要用 溫蒸氣 時 ,
底層 就會出現 又熱蒸氣、又凍蒸氣 咁樣 嚟/溝去 ....
底層嘅 溫度 咪會唔多穩定囉

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

侯爵府

大廚勳章

khman 發表於 14-3-26 15:56
我對呢種 "放水" 喺底層嚟產生 "蒸"氣 嘅方法 , 有 d 唔係好明白 ......
溝蒸氣係米你自己諗?有無資料SUPPORT你既論點?內框有測溫捧。

我對電子既常識真係有限公司,但我諗緊屋企個電磁爐同打邊爐果D2百元貨仔 ,有溫度較1-9,我按1度,佢都唔會同我大滾到9度先回溫喎!M記都唔會噴一下就全個內籠100度,要比D時間漸進。
拿,電子野我真係唔識,同埋,點DESIGN;點發明,我答你唔到嫁。不過大家蒸咩送,都可以交流交流

khman  感謝 妳的回應 發表於 14-3-26 18:06
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:siubbsw+發表於+14-3-26+13:38+樓主

如果,我家是裝修中,會BUILT-IN BOSCH 高階型號。始終,喜歡放水蒸,好夠力。 ...
你的意見非常中懇,很有用,謝謝。
請問跟機是否得兩個盤,沒有架?

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+幸福羊寶寶+於+14-03-26+發表

原帖由 siubbsw 於 14-03-26 發表
你的意見非常中懇,很有用,謝謝。
請問跟機是否得兩個盤,沒有架?
送多2個細盤。共4個盤。無網架。
你唔係想買我果款麻? 真係唔好嚇我呀~

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

引用:Quote:原帖由+siubbsw+於+14-03-26+發表你

真係咁差勁

幸福羊寶寶  如果,而家唔比蒸機我用,我唔想蒸魚 用慣左  發表於 14-3-26 23:46

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+幸福羊寶寶+於+14-03-26+發表

原帖由 波仔 於 14-03-26 發表
真係咁差勁
咁又唔係。有蒸機用方便過無蒸機用(唔理咩牌)。但未上車既你們仲可以楝麻

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:原帖由+siubbsw+於+14-03-26+發表你

聽你咁講部機都唔係咁差啫,係麻煩少少要吸水,如一天只蒸一次都能接受, M牌用完一樣都要抹機。
況且M牌保養費又貴,又要時時買除垢丸呢。
我會再諗諗先,唔急

伯爵府

係咪可以唔需要用佢的除垢丸?如m牌保養唔係咁貴,我早已買了。

幸福羊寶寶  我明白你心情  發表於 14-3-27 12:38

侯爵府

大廚勳章

原帖由 siubbsw 於 14-03-27 發表
聽你咁講部機都唔係咁差啫,係麻煩少少要吸水,如一天只蒸一次都能接受, M牌用完一樣都要抹機。
況且M牌保 ...
唔趕就睇多啲先啦。
而家佢地唔送水機。改送咖啡機。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

引用:係咪可以唔需要用佢的除垢丸?如m牌保養唔

原帖由 shala 於 14-03-27 發表
係咪可以唔需要用佢的除垢丸?如m牌保養唔係咁貴,我早已買了。
呢部機係唔洗用除垢丸嫁。但部機用前都要設定軟硬水。我天天會蒸一兩次,至今仍未有除水垢顯示,要除垢時就落白醋係水池就可以了。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

複式洋房

終於我睇左M , B 的demo
B第一次開機至100度的時間與M 相約, 但M 有溫度顯示, B 無, 但到100度,時間就開始倒數
開門後再heat 的時間, M 快小小
蒸完野時B 的倒汗水比M 多小小 , 開多二次門後, B 又再多d 水,
M 的層數零活d, 整體size 細d, 內部的容量大d, 24L , B 22 L
用完抹水,B 會方便d, M 的架難抹d
(純主觀感覺) M 似易壞d , 保養貴,

侯爵府

大廚勳章

引用:終於我睇左M+,+B+的demoB第一次開機至100度

原帖由 C988 於 14-03-27 發表
終於我睇左M , B 的demo
B第一次開機至100度的時間與M 相約, 但M 有溫度顯示, B 無, 但到100度,時間就開始 ...
你睇到demo呀。good。去左邊度睇?
多謝你既資料,可以幫到其他JM嫁

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

首頁
23456...48

尾頁

跳至