少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

不知為何恆齒剛出不久, 但已經變黃, 早晚各刷牙一次, 很少食糖 或 飲汽水, 是否牙膏有問題 ?

複式洋房

回覆 benalg 的帖子

我囡囡都有同樣情況, 問過牙醫, 佢話這是天生的......

大宅

回覆:想請教8 歲恆齒變黃, 有咩方法變白

會唔會飲得檸檬茶多?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:不知為何恆齒剛出不久,+但已經變黃,+早晚各

原帖由 benalg 於 14-03-14 發表
不知為何恆齒剛出不久, 但已經變黃, 早晚各刷牙一次, 很少食糖 或 飲汽水, 是否牙膏有問題 ?
之前層經問過牙醫,牙齒變黃同飲食習慣係有關係,如果喜歡經常喝茶都容易變黃,尤其鍾意含住d飲品更加容易,或者你試吓叫小朋友飲完飲品或甜野跟手飲啖水(含住)冲一冲應該會好d。我自己同仔仔飲完野都鍾意飲啖水架。

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔該曬。但係黃左是否變唔番白?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子唔該曬。但係黃左是

原帖由 benalg 於 14-03-16 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔該曬。但係黃左是否變唔番白?
去牙醫度洗牙可變番白,如果好嚴重可能要漂。唔知學童牙齒保健會唔會幫佢地整,私家就會,不過小朋友佢地每年都會去牙齒保健檢查同冼牙,你可以問吓,不過佢地未必會整。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+benalg+於+14-03-14+發表不知

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-03-14 發表
之前層經問過牙醫,牙齒變黃同飲食習慣係有關係,如果喜歡經常喝茶都容易變黃,尤其鍾意含住d飲品更加容易 ...
完全唔同意你牙醫講嘅理論, 我小朋友從沒飲茶,亦否含飲品,只飲清水, 家中冇飲品提出,出家只帶水樽。 都有牙齒黃這個問題。
天生喺主因,有人法郎質,大人喺象牙質偏多。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-03-14+發表

原帖由 pooh仔 於 14-03-16 發表
完全唔同意你牙醫講嘅理論, 我小朋友從沒飲茶,亦否含飲品,只飲清水, 家中冇飲品提出,出家只帶水樽。 ...
或許有人天生牙齒容易變黄,而飲食習慣亦有機會影響變黃、甚至變黑,漂或洗牙係可以變番白。
Anyway. 我只係把知嘅告訴樓主,信唔信冇乜所謂,如有須要可自行請教牙醫。

禁止訪問

大宅

佢有睇牙科保健, 不過剛剛甩左前面幾隻乳齒, 恆齒未出, 所以未有得問. 佢之前啲乳齒同恆齒初出時都係白色, 唔知點解最近慢慢變黃, 所以想問下大家, 可能都係有機會問下私家牙醫, 唔該晒!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

好耐以前有聽過話,

食得太多含有礦物質和鈣質的食物,

琺瑯質厚咗牙齒都比較黃.

子爵府

育兒性格勳章

我囝都係咁而家11歲,佢唔至變黃,在牙肉邊變黑,醫生話佢天生牙齒表面比別人粗糙,容易藏污只有去洗牙。 有啲好人嘅牙醫會响表面擦啲嘢,等佢平滑啲耐啲先變黃。

首頁

尾頁

跳至