興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:有冇人會怕面對寶貝離去的傷痛唔再養?

子爵府

大宅

回覆 bkfans 的帖子

其實在一年前火化愛犬北京後感到天掉下來, 有想應否再養

但不經意去找白北京, 可借領養區找四個月找不到而且在寵物店也沒有

真的天意, 在朋友幫忙領養現西施犬我當然知不可用牠來代替, 因愛犬北京囝永在心裡

雖然領養牠一歲零四個月, 但牠真的非常懂事, 知我們傷心不開心也會安慰

所以愛犬離去的傷痛不一定唔再養, 衹要知新寵物不是代替品, 要更加疼愛便是好主人

想領養四歲以下白北京仔/白馬耳他 茶杯仔

子爵府

回覆:有冇人會怕面對寶貝離去的傷痛唔再養

311是日本地震外,亦是我家寶貝賓尼兔渣古離開,因急病離開,我傷心茶飯不思,喊左七日七夜,而家回憶他以前種種,我試過是我最愛吃的譚仔米線時喊到收唔到聲,渣古走。我心停頓左,好像我仔不再回來。我老公傷心到話以後唔再養任何動作免又再傷心。
而我仲有一隻十歲老兔剛發現腫瘤,需切除但手術有風險外,仲可以再覆發,最後我們決定唔做,好好陪佢開心過埋。
而呢位兔瑞走埋,我就暫停我我兔奴生涯,直至有天我與某動物有感動才再開始養動物。

養動物的樂是佢地好專心地愛你,而你又要一百專一地愛護牠們,至死不渝。

男爵府

我諗我要學識同完全接受到生命係有始有終同識得釋懷先會再養。我狗妹妹走左就快4個月,頭2個月我都成日喊,到之後因為生左bb。因為太攰同冇時間先放低傷心。 但一停低我就會不期然掛住佢同喊,可以點? 我諗我要好多時間先會夠膽再養喇。。哎。。

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我唔會再養....... 因為真係好痛心!
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

大宅

引用:我隻貓得半歲我已經諗……覺得自己超傻,依

原帖由 Annis1024 於 14-03-24 發表
我隻貓得半歲我已經諗……覺得自己超傻,依家一諗到第時有分開既一日就會錫佢多d

...
他們生命太短,每年生日就像倒數一樣

在他們第一年生日已經這個想法了

只好平常死纏難打著他們,纏多一秒得
一秒

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

每次幻想如果我隻狗狗會去彩虹橋時,就已經會喊喇。好怕面對呢一日

男爵府

回覆:有冇人會怕面對寶貝離去的傷痛唔再養?

3 隻分別係2 年離世。隔了3 年再養。現在狗狗3 歲。好愛佢。
有過之前經驗,現在會抽更多時間陪隻狗,到佢唔係到時會同自己講,無悔,無遺憾。

首頁

尾頁

跳至