跳至
[澳洲] 鋼琴

首頁

尾頁

大宅

你地會搬鋼琴去aust? 定係會去aust 買?

有無人係澳洲買?什麼牌子?

複式洋房

If your piano is a good brand and still in good condition. Also, if you have enough space in your container. I suggest you to deliver your piano to here. In 2010, I bought a German designed (made in Indonesia) piano and it cost me AU$ 5000.
在Sydney的家長, 如果有興趣讓你的小孩學習 "珠心算", 可聯絡我。請看本學院的 http://www.facebook.com/EAMAC.sydney。 本學院每年設有台灣省商業會珠心算評級試; 並且出國參加世界城市杯三算比賽。全年收生, 報名熱線 0450 064 275!

大宅

回覆:EliasDaddy 的帖子

就係我部鋼琴用了八、九年。唔知買唔買部新過來好。

請問澳洲邊隻牌子好?

子爵府

親子王國15週年勳章

打開一個櫃又有位就無謂徙,但為咗部舊琴專登打櫃就要衡量吓是否值得。

我自己買檯新既 yamaha 運過嚟,妳想買咩型號,我呢幾日去開買送幫妳睇睇價錢妳可以格吓價至決定。

大宅

回覆:Lower_Primary 的帖子

我都打算買部新過來,但又會無保養•

我想買部 yamaha U1 or U3. 唔急呀,你行開先幫我睇,many thanks. 琴行佢地幾時做大減價架?

Lower_Primary  ok 過兩日話妳知  發表於 14-3-24 07:38

大宅

你當年買左什麼model no?

大宅

回覆:鋼琴

係oz買y牌三角琴贵唔贵?香港要150k左右

子爵府

親子王國15週年勳章

Lunlun5555 發表於 14-3-24 07:31
我都打算買部新過來,但又會無保養•

我想買部 yamaha U1 or U3. 唔急呀,你行開先幫我睇,many thanks. ...

頭先去 Dickson's music,佢地唔再賣鋼琴,唔好意思幫唔到妳。

大宅

唔緊要,thanks

大宅

請問你知唔知係澳洲學琴大約幾錢?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Lunlun5555 發表於 14-3-27 19:33
請問你知唔知係澳洲學琴大約幾錢?
一般 $60-65/hr.

但都要睇師資, 和小朋友要學的級數.

大宅

回覆:wiiabcd 的帖子

請問呢個價係小朋友係幾多級?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Lunlun5555 發表於 14-3-27 21:31
請問呢個價係小朋友係幾多級?

可以到 8級.

小朋友係學幾級? 水平如何?

如果對音樂極有興趣, 可以找個好一點的老師.

澳洲係考 AMEB, 比英國皇家 ABRSM 的要求難度更大.

如果要買琴可以考慮下 Kawai, 因試場選用 Kawai K series grand piano.

大宅

Thank you so much.

大宅

哇!學琴真係好貴呀!

如果得初級,2級到,係咪都係60元一個鐘?

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Lunlun5555+發表於+14-3-27+19:33+請

原帖由 wiiabcd 於 14-03-27 發表
一般 $60-65/hr.

但都要睇師資, 和小朋友要學的級數.
請問1-8級都是這個range嗎?如果係,學高級不貴了,6級要hkd400/hr,升級又加價。

澳洲那一級要考樂理呢?ABRSM 5級樂理承認嗎?

AMEB考完是否都有演奏級呢?

大宅

回覆:鋼琴

呢個好似幾抵

伯爵府

creamychoy 發表於 14-3-28 08:37
哇!學琴真係好貴呀!

如果得初級,2級到,係咪都係60元一個鐘?
2級每堂課係上半小時, 咁即係 $30 一堂.

伯爵府

Snow 發表於 14-3-28 11:03
請問1-8級都是這個range嗎?如果係,學高級不貴了,6級要hkd400/hr,升級又加價。

澳洲那一級要考樂理呢?AB ...
初學到8級都會是這個range, 但係每兩年都會加價一次, 加價情況取決於老師或琴行.
有部份會分為初學到4級一個價, 5級以上又一個價.

6級開始要考樂理, ABRSM 5級樂理會承認,
但 practical 都要考 ABRSM, 不與 AMEM 的 practical 接軌.

AMEB 都有演奏級.

伯爵府

Lunlun5555 發表於 14-3-28 23:11
呢個好似幾抵
Kawai K3 K5......日本上年開始停產了, 開了一條新 line,

用K300 K500....來取代, 所以依家會清貨減價, 所以好低買.

你呢價好低買, 問琴行會包乜? 送乜?

基本要包運費, 可調節高低琴椅, tune 琴2次, 是否原木箱送貨等.

首頁

尾頁

跳至