親子王國

標題: 土匪雞亦食譜 [打印本頁]

作者: emily192chan    時間: 07-8-28 12:39     標題: 土匪雞亦食譜

我很喜歡吃譚仔出名的土匪雞亦,不過他賣的價錢愈來愈貴,在家做會比較化算,之前嘗試找食譜,可惜找不到,於是自己買了些孜然粉回家試做,做到八成似,味道不錯
剛過去的星期六日有害人到訪,得到不錯的評價,全部估清,在此跟大家分享食譜,希望各位媽咪俾d意見

材料:雞亦一磅,黑芝麻
調味料:孜然粉3-4茶匙(按個人喜好),糖1茶匙,鹽1茶匙,醬油11/2茶匙,胡椒粉少許

做法:把所有調味與雞亦伴勻醃45-50分鐘,放進焗爐烤熟或用明火煎熟
(入焗爐或煎前放黑芝麻於雞亦面;如想表面更多孜然粉,可在煎的時候再灑上面)
作者: kellyly    時間: 07-8-28 12:44

但係邊到至可買到孜然粉?????
作者: 119823620    時間: 07-8-28 12:51

我今晚想試呀!
孜然粉 係邊都買架?
我唔識讀(孜)有無其他音代替都

THANKS

原文章由 emily192chan 於 07-8-28 12:39 發表
我很喜歡吃譚仔出名的土匪雞亦,不過他賣的價錢愈來愈貴,在家做會比較化算,之前嘗試找食譜,可惜找不到,於是自己買了些孜然粉回家試做,做到八成似,味道不錯
剛過去的星期六日有害人到訪,得到不錯的評價,全部估清,在此跟大家分享 ...

作者: emily192chan    時間: 07-8-28 13:01

在一般超市都買不到的(我間間都搵過),要到賣香料的舖頭先買到
我是在灣仔春園街的成發香料舖買的,hk$12一樽,可用好多次
作者: emily192chan    時間: 07-8-28 13:04

孜與"之"同音,孜孜不倦的孜,我買的時候都讀錯咗,俾個老闆笑

在一般香料舖有售

原文章由 119823620 於 07-8-28 12:51 發表
我今晚想試呀!
孜然粉 係邊都買架?
我唔識讀(孜)有無其他音代替都

THANKS

作者: kellyly    時間: 07-8-31 22:20

原文章由 emily192chan 於 28/8/07 13:01 發表
在一般超市都買不到的(我間間都搵過),要到賣香料的舖頭先買到
我是在灣仔春園街的成發香料舖買的,hk$12一樽,可用好多次

我今日去左買la,得閒整黎食至得
作者: madku109    時間: 07-9-5 16:14

Hi!
請問Kowloon那裡有孜然粉賣?
Thks!
作者: rolandbb    時間: 07-9-5 17:15

原文章由 madku109 於 07-9-5 16:14 發表
Hi!
Thks!

有冇人知呀 ? 請報料. 唔該.
作者: 19770104    時間: 07-9-6 13:38

沙田邊到有得買
作者: 文狄    時間: 07-9-6 22:56

九龍區有無得買架 ??
作者: alicelee2005    時間: 07-9-7 09:43

原文章由 文狄 於 07-9-6 10:56 PM 發表
九龍區有無得買架 ??

油麻地街市,入面有一間專買香料 $5一包
作者: 肥妹仔KanKan    時間: 07-9-7 13:05

想問九龍城有無得賣架???
作者: 肥妹仔KanKan    時間: 07-9-7 13:09

我剛剛係yahoo知識搵到喇:

請問孜然粉在什麼地方有得賣?
你可以試下去以下地方買 :
香港區
印度商店
灣仔寶靈頓街34號地下
電話:28918324
(售賣印度香料及材料)

源興香料公司
上環 東街19地舖
電話:2542 0275
各國香草、顏料香精

天然椰子號
北角 渣華道17A
電話:2571 6305

財合利
北角 英皇道668
電話:2565 7289
灣仔寶靈頓道4A地下(鵝頸橋街市內)
電話:25722982

香港康隆貿易公司
北角渣華道18號9號舖
電話:2566 5716
東南亞材料,香茅.南薑.泰國橙辣.青檸.人參薑.海底椰.粗皮檸檬

成發椰子香料有限公司
香港灣仔春園街18號地下
電話:2572 7725 / 28910451
泰式香料和各式香料

辣椒仔
香港中環嘉咸街22號地下
電話:2851 7956
泰式香料和香草

啟榮行
電話:2868 9166
中區 和安里8

雙鷹貿易公司
電話:2833 0006
灣仔 春園街18

九龍區

昌發
九龍城 城南道25號
電話:2382 0280

源昌椰子號
油麻地 新填地街146號
電話:2385 3933

誠興號
旺角 新填地街459
電話:2393 1944

遠興號英記
電話:2332 8485
油麻地 美邦大廈

甄想記有限公司
電話:2384 3871
油麻地 順華大廈

希望可以幫到你 !
作者: 福媽    時間: 07-9-7 13:28

咁黑芝麻洗吾洗預先要抄下等佢香d架

另雞亦同黑芝麻一齊局或煎,咁會吾會黑芝麻燶晒但雞亦未熟呀

原文章由 emily192chan 於 07-8-28 12:39 發表
剛過去的星期六日有害人到訪,得到不錯的評價,全部估清,在此跟大家分享 ...

作者: 福媽    時間: 07-9-7 13:28

新界區有冇呀

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-9-7 13:09 發表
我剛剛係yahoo知識搵到喇:

請問孜然粉在什麼地方有得賣?
香港區
印度商店
灣仔寶靈頓街34號地下
(售賣印度香料及材料)
源興香料公司
上環 東街19地舖
...

作者: rolandbb    時間: 07-9-7 13:57

有名你叫 " 土匪 " 雞亦, 咪即係搶錢囉.

作者: pinkypiggy    時間: 07-9-10 14:13

昨天在東莞買到孜然粉了,人民幣$3.3一樽,$1.4一包
作者: sst    時間: 08-4-24 18:02

原文章由 福媽 於 07-9-7 13:28 發表
咁黑芝麻洗吾洗預先要抄下等佢香d架

另雞亦同黑芝麻一齊局或煎,咁會吾會黑芝麻燶晒但雞亦未熟呀

係喎!好有可能燶晒架喎, 咁點搞呢?

有冇靚ma有相可以post上黎睇睇呀??
作者: kendyyeung    時間: 08-4-24 19:12

好似好容易整哦~
作者: BeautyPinky    時間: 08-4-24 22:16

揾左好耐都買唔到'孜然粉'呀~
作者: pinkypiggy    時間: 08-4-24 22:23

我係喺大6大型超市買嘎!朋友都托我買過都話好正,我e+都好鍾意用佢嚟煮雞翼,yummy

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-24 22:16 發表

作者: honey-bebe    時間: 08-4-25 00:45

Seems Good ......I'll try try
作者: taboshu    時間: 08-4-25 14:14

剛剛在春園街買了孜然粉, 現在賣$15一樽, 都幾大樽, 有排用了!
作者: 安安    時間: 08-4-25 18:41

原文章由 taboshu 於 08-4-25 14:14 發表
剛剛在春園街買了孜然粉, 現在賣$15一樽, 都幾大樽, 有排用了!

可否POST 張相黎睇下? 唔該
作者: catyee0625    時間: 08-4-26 14:04

我都想試下煮喎!
但係d孜然粉邊度有得賣呀?

惠康、百街有無架?
作者: taboshu    時間: 08-4-26 22:55

原文章由 安安 於 08-4-25 18:41 發表

可否POST 張相黎睇下? 唔該

唔知點先可以post 相喎
作者: catyee0625    時間: 08-4-27 16:20

我去百街惠康搵唔到喎!
邊d超市有呀?
作者: b肉兜兜    時間: 08-4-27 17:10

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-24 22:16 發表

等我又搵下先
我果頭都有d 賣香料既鋪,我搵到post埋畀你
作者: pinkypiggy    時間: 08-4-27 17:46

兜兜,

買左俾妳好耐喇,不過仲未寄,搵到泡泡紙包住啦,下星期六寄俾妳,唔好嬲我"笠糯"

原文章由 b肉兜兜 於 08-4-27 17:10 發表

等我又搵下先
我果頭都有d 賣香料既鋪,我搵到post埋畀你

作者: b肉兜兜    時間: 08-4-27 18:10

原文章由 pinkypiggy 於 08-4-27 17:46 發表
兜兜,

買左俾妳好耐喇,不過仲未寄,搵到泡泡紙包住啦,下星期六寄俾妳,唔好嬲我"笠糯"

傻瓜,你對我咁好,我做咩要嬲啫
你咁快行到了?仲痛唔痛?
我都會睇下我果頭有冇粉粉賣,你地講到咁正,有的話,我同miriam佢地買埋都好嘛.
作者: BeautyPinky    時間: 08-4-27 18:17

兜兜

你真好.....想到如果揾到都通知我係邊度買! 真係有心~
不過我琴日係D印尼鋪頭, 買左包叫"小茴萫粉", 個Sale姐姐話即係"孜然粉"黎....原本我都唔信, 但係佢又居然寫得出個"孜"字, 咁鬼深都識, 所以底我信佢啦!

返到屋企即刻剪開包野聞下, D氣味好似"土匪", 我今晚會試下焗!
作者: b肉兜兜    時間: 08-4-27 18:30

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-27 18:17 發表
兜兜

你真好.....想到如果揾到都通知我係邊度買! 真係有心~
不過我琴日係D印尼鋪頭, 買左包叫"小茴萫粉", 個Sale姐姐話即係"孜然粉"黎....原本我都唔信, 但係佢又居然寫得出個"孜"字, 咁鬼深都識, 所以底 ...

哦,乜原來係小茴萫粉?咁百佳應該有喎!
係咩色架?啡色?
點解你話似"土匪"味既?
作者: b肉兜兜    時間: 08-4-27 18:43

上網搵到有關小茴香 ------

小茴香

[生境分布]
各地普遍栽培。

[栽培要點]
喜濕潤氣候,耐寒,一般土壤均可栽種。種子繁殖。

[採集加工]
秋季採摘成熟果實,除去雜質,曬乾。全草和葉夏秋可採,根四季可採,洗去泥土,曬乾。

[化學成分]
果實含揮發油約3~8%,其主要成分為茴香醚(anethole,C10H12O)50~60%、右旋小茴香酮(d-fenchone,C10H16O)18~20%、右旋及左旋檸檬烯、菠烯、二戊烯、茴香醛等。胚乳中含脂肪油約15%、蛋白質約20%。此外,尚含有維生素A樣物質、澱粉、糖類及粘液質等。葉含黃酮苷茴香苷(fenicularirn為槲皮素-3-L-阿拉伯糖苷)、山奈醇-3-阿拉伯糖苷、山奈醇-3-葡萄糖醛酸及槲皮素-3-葡萄糖醛酸。

[藥理作用]
1. 對於豚鼠實驗性結核的治療,茴香醛可增強小量雙氫鏈霉素的效力。

[性味功能]
辛,溫。行氣止痛,健胃散寒。

[主治]
胃寒痛,小腹冷痛,痛經,疝痛,睪丸鞘膜積液,血吸蟲病。

[用法用量]
用量3~9克。

[附方]
1. 胃寒痛:
小茴香、乾姜、木香各9克,甘草6克,水煎服。

2. 疝痛:
小茴香、巴戟天各9克,橘核6克。水煎服。

3. 早、中期血吸蟲病:
小茴香研成細粉,製成水丸;亦可將小茴香部分用乙醇滲漉,部分研成細粉,製成浸膏片。日服3次,每次服用相當於生藥4.5~13.4克的藥丸或藥片。兒童酌減,飯後溫開水送下。15~20日為一個療程。

[附注]
1. 本品的幼苗可當蔬菜食用(茴香仔),花序可當花材供插花用(茴香花)。

2. 部分病人(實熱症)服藥後有胃腸道不適反應(胃痛、胃悶、吐酸等現象),停藥之後能自行消失。

3. 體質實熱或太虛弱的孕婦忌服或慎服。

===================================

小茴香粉 - Cumin Powder

小茴香主要產於北非、印度、伊朗、印尼、中國等地。小茴香子烹飪前,需先烘烤,以利釋放出它的味道。小茴香子的味道微苦,香辛味溫和卻顯明,香氣持久。

具有溫暖怡人的獨特香味,適用於馬鈴薯、雞肉、沙拉醬、肉類調理、烤肉類、牛肉湯、咖哩、豆類料理、及COTTAGE CHEESE和FISH DISHES等

作者: monchan    時間: 08-4-27 22:06

今日特登出新填地街~誠興號~...點知今日休息ar
作者: BeautyPinky    時間: 08-4-28 23:06

我試左用小茴萫粉整土匪, 有少少似但係又唔係好似......我諗係唔同!
作者: clementying    時間: 08-4-29 16:39

嘩嘩嘩
我最鐘意既土匪呀

正正正
作者: 秋風    時間: 09-2-21 17:58

真係揾咗好多地方都冇WOR
作者: BeautyPinky    時間: 09-2-21 19:20

大陸的超市一定有得賣, 有次我去澳門見到有間雜貨鋪, 又八掛入去問佢, 都有得賣! 只係香港好難買到啫...
作者: emily192chan    時間: 09-2-23 17:58

香港真係要香料舖先有!
作者: 秋風    時間: 09-2-25 20:41

原帖由 monchan 於 08-4-27 22:06 發表
今日特登出新填地街~誠興號~...點知今日休息ar

今日終於買到喇
都幾貴吓wor
$8 一兩
買咗 2 兩
不過陣味唔係咁好聞啫
但土匪雞翼係咪真係好好味架
我未食過架
作者: M&A Mom    時間: 09-2-25 22:47

好多印尼店有散裝1包包買,$5~10/包
作者: M&A Mom    時間: 09-2-25 22:50

原帖由 BeautyPinky 於 08-4-28 23:06 發表
我試左用小茴萫粉整土匪, 有少少似但係又唔係好似......我諗係唔同!

應該土匪係有幾種香料粉加埋一齊,或者下次試吓小茴香加孜然粉!
作者: maomaochan    時間: 09-2-27 21:16

原帖由 madku109 於 07-9-5 16:14 發表
Hi!
Thks!

九龍城街市附近實有得賣.
作者: popoiloveu    時間: 09-3-1 00:09

我買左小茴香(cumin powder)整猪扒,好好食喎.
作者: rt119    時間: 09-3-1 11:15

元朗or大埔邊度有得買孜然粉?
作者: htada    時間: 09-3-2 11:14

佐敦新填地街廣發號 $6/包
如有須要,可代購買,因我住附近.
作者: bobo    時間: 09-3-2 14:32

原帖由 rt119 於 09-3-1 11:15 發表
元朗or大埔邊度有得買孜然粉?

元朗同樂街地下印尼舖(隔離係麵檔)有得賣呀, $5一包
作者: meian    時間: 09-3-3 10:27

bobo,
請問可唔可以講多d附近有咩店舖呀, 我唔太熟果頭, thanks!

原帖由 bobo 於 09-3-2 14:32 發表

作者: TangTang    時間: 09-3-3 11:23

bobo, 你又來呢邊逛呀, 我以前係百佳買孜然粉既, 乜家下無咩? 後來我係大陸超市買, 好多年前我已經用佢黎整野食架喇
原帖由 bobo 於 09-3-2 14:32 發表

作者: tsuitung    時間: 09-3-3 14:21

我昨天都買了, 在紅磡 (5元一包), 可以用好多次, 好彩睇到你既post, 如果唔係我都會讀錯

原帖由 emily192chan 於 07-8-28 13:04 發表
孜與"之"同音,孜孜不倦的孜,我買的時候都讀錯咗,俾個老闆笑

在一般香料舖有售

作者: bobo    時間: 09-3-4 11:19

原帖由 meian 於 09-3-3 10:27 發表
bobo,
請問可唔可以講多d附近有咩店舖呀, 我唔太熟果頭, thanks!

轉角彎位係玩具檔, 隔離係麵檔, 果度對面有一個綠van站(開心廣場後邊), 應該好易搵, 間印尼舖係地下o既, 好易見到
作者: bobo    時間: 09-3-4 11:21

原帖由 TangTang 於 09-3-3 11:23 發表
bobo, 你又來呢邊逛呀, 我以前係百佳買孜然粉既, 乜家下無咩? 後來我係大陸超市買, 好多年前我已經用佢黎整野食架喇

我係咁岩路經見到個 topic 遮, 因我食過譚仔記 d 雞翼 ma, so 入來望下囉, 本來我都託 sharon 幫我係大陸買, 不過佢上個 week 唔得閒無去超市, 加上我又係元朗自己搵到, so 都唔想麻煩佢, 咪上來報下料囉, 不過我自己未買呀, 因唔知幾時有時間整 ma, 費事買左阻地方
作者: htada    時間: 09-3-5 00:49

今晚整咗嚟試
味道真係似譚仔個隻.連老公都話第日失業嘅話可以擺檔.
佢勁鍾意食土匪雞翼.佢仲叫我試吓用呢個方法整豬頸肉.哈哈.咁係咪叫土匪豬頸肉
作者: rt119    時間: 09-3-5 12:31

東門有嗎? 因我星期六上東門, thanks!
作者: ~~~Tinny~~~    時間: 09-3-5 14:23

我D香料都係係深圳WALMART買.....
作者: rt119    時間: 09-3-5 16:28

原帖由 ~~~Tinny~~~ 於 09-3-5 14:23 發表
我D香料都係係深圳WALMART買.....

東門有冇walmart ka, 唔熟路, thanks
作者: cherry1214    時間: 09-3-5 16:33

我頭先出去油麻地呢間
源昌椰子號
諗住買孜然粉~
點知個伯伯唔知咩黎...
白行一次

不過好彩媽咪係官塘間賣泰國野既野買到
5蚊一包~~
作者: bobo    時間: 09-3-6 15:53

原帖由 rt119 於 09-3-5 16:28 發表

東門有冇walmart ka, 唔熟路, thanks

東門太陽廣場basement 有大百佳呀
作者: meian    時間: 09-3-7 10:55

bobo,

thank u ar我買倒喇~~~ $5包~

btw , 我想請問我係未就咁將d孜然粉加 dd糖同鹽 mix埋d雞翼度再等45 mins, 之後就咁生的放入焗爐焗呀? 要焗幾耐倒? 教250度焗?

幾時先灑d黑芝麻上雞翼表面?

thanks!!!!!!!
作者: 秋風    時間: 09-3-7 14:10

原帖由 tsuitung 於 09-3-3 14:21 發表
我昨天都買了, 在紅磡 (5元一包), 可以用好多次, 好彩睇到你既post, 如果唔係我都會讀錯

請間妳响紅磡邊處買架
可否比我地址呀
因為我時常去紅磡架
果次我專登出旺角買
重要係$8 一兩呀
作者: 秋風    時間: 09-3-7 14:16

原帖由 htada 於 09-3-5 00:49 發表
今晚整咗嚟試
佢勁鍾意食土匪雞翼.佢仲叫我試吓用呢個方法整豬頸肉.哈哈.咁係咪叫土匪豬頸肉 ...

妳食過譚仔果隻呀
好呀  可以問問題喇
因我係照樓主嘅食譜做
真係好好味
但我未食過譚仔嘅土匪雞翼
所以唔知隻味啱唔啱
妳試過話好似譚仔隻味
咁妳係咪都係用樓主個食譜架
作者: fannymk    時間: 09-3-7 23:54

原帖由 秋風 於 09-3-7 02:16 PM 發表

妳食過譚仔果隻呀
好呀  可以問問題喇
因我係照樓主嘅食譜做
真係好好味
但我未食過譚仔嘅土匪雞翼
所以唔知隻味啱唔啱
妳試過話好似譚仔隻味
咁妳係咪都係用樓主個食譜架 ...

,我昨天去春風街買了10/pack,孜然粉+痳x粉,昨晚用左痳x紅衫魚 準備明天做土匪豬頸肉...
作者: Vca    時間: 09-3-8 00:04

原帖由 BeautyPinky 於 08-4-28 03:06 PM 發表

孜然粉唔係小茴香粉(cumin powder)~

孜然其實係葛縷子,又名藏茴香 / 安息茴香~ 英文係caraway! 係一種新疆經常用來燒羊肉既香料; 因為未磨既cumin + caraway 種子好相似,所以好多人混淆 / 魚目混珠~~~~

見到大家講到咁好味,我就做咗少少research,我搵到一個台灣人既blog,裡面有好詳細既資料~ 不過我唔記得咗條link.......

我買唔到caraway powder,但就買到未磨既caraway,今晚會試吓整土匪雞翼!

作者: 秋風    時間: 09-3-8 00:14

原帖由 Vca 於 09-3-8 00:04 發表

孜然其實係葛縷子,又名藏茴香 / 安息茴香~ 英文係caraway! 係一種新疆經常用來燒羊肉既香料; 因為未磨既cumin + caraway 種子好相似,所以好多人混淆 / 魚目混珠~~~~

見到大家 ...

快啲整嚟試吓啦
作者: Vca    時間: 09-3-8 00:21

原帖由 秋風 於 09-3-7 04:14 PM 發表

快啲整嚟試吓啦

今晚咪整囉!  
頭先出去買到黑芝麻~~~
作者: htada    時間: 09-3-8 00:23     標題: 回覆 # 的文章

再加d黑胡椒碎
作者: Vca    時間: 09-3-8 18:32

尋晚整咗~ 不過我個食譜有少少唔同!

http://hk.myblog.yahoo.com/veronicams_tsim/article?mid=12132
作者: rt119    時間: 09-3-9 00:01

原帖由 bobo 於 09-3-6 15:53 發表

東門太陽廣場basement 有大百佳呀

Thanks Bobo, 我係大百佳搵到孜然粉a, 入佐10包, 計番港紙每包$3.2, 每包40g平過香港
作者: CnLola    時間: 09-3-9 13:00

請問觀塘賣泰國野舖頭係邊?
原帖由 cherry1214 於 09-3-5 16:33 發表
我頭先出去油麻地呢間
源昌椰子號
諗住買孜然粉~
點知個伯伯唔知咩黎...
白行一次

不過好彩媽咪係官塘間賣泰國野既野買到
5蚊一包~~ ...

作者: suenyuki    時間: 09-3-9 16:25

尋日去深圳Walmark買到孜然粉啦,開頭搵時唔見呀,好彩最終搵到,都係得返兩樽,所以買埋佢,星期日試下整先,哈哈......
作者: CnLola    時間: 09-3-16 11:54

原帖由 Vca 於 09-3-8 00:04 發表

見到大家 ...

可能你未食過土匪雞翼,我買了caraway seed, 完全唔係土匪雞翼的味,孜然粉的味道濃烈好多,一聞就知.上網找過孜然粉唔係叫caraway, 應該係亞洲出產的XXX cumin, 但同小茴香係兩種不同的香料.
作者: meian    時間: 09-3-16 12:41

HELP~~~~~~~~

我用左3大匙孜然粉+一匙 sugar & salt+幾圈生抽尼醃 20隻雞翼了1個鐘頭, 再放入oven焗到一半時加上黑芝麻再焗至熟, 但隻雞翼表面好乾又冇乜汁痴唔倒d黑芝麻上去, 到到ok左時囉出尼食, 入面係有汁, 但表皮好乾, 唔似出面整到咁"令"面 , 睇落好靚咁樣, 最差係冇味啊, 請問我個整法有咩改善之處ar? thanks!

作者: winglamhk    時間: 09-3-16 16:29

今晚試下整下先~~希望成功喇!!
作者: winglamhk    時間: 09-3-17 13:07

尋晚原本諗住整ga..
打去 昌發問(九龍城 城南道25號
電話:2382 0280 )
原來佢無孜然粉買ga..
跟住再打去誠興號
(旺角 新填地街459
電話:2393 1944 )
佢收6:30...我尋晚收6:15..出唔到去買整唔到lu...
唔知有無人知唔知觀塘有無得買呀??希望有人提供..thx!!
作者: meian    時間: 09-3-19 16:08

HELP PLXXXXX!!!!!!!!!!~

原帖由 meian 於 09-3-16 12:41 發表
HELP~~~~~~~~

我用左3大匙孜然粉+一匙 sugar & salt+幾圈生抽尼醃 20隻雞翼了1個鐘頭, 再放入oven焗到一半時加上黑芝麻再焗至熟, 但隻雞翼表面好乾又冇乜汁痴唔倒d黑芝麻上去, 到到ok左時囉出尼食, 入面係有汁, 但 ...

作者: polarbb    時間: 09-3-19 17:59

孜然粉 causeway bay有得賣,响 time square對面條橫街,即街市對面個到有得買,果間野好多香料賣
作者: TSEHANG    時間: 09-3-20 10:55

我公司在東街旁買了10元牧然粉,我雖然沒吃過,都會試下,如果大家真是找不到,我可以代買,但因我不會方便交收, 你們一定要找快遞到我公司取!及最好買10元,因我剛去了,個女人都幾吋!大家需要PM我!
我星期3/4(25/3)去BUY!因我下星期一/二要放假
**我只是幫下大家沒有打算會有盈利,不信我請見諒

作者: caca919    時間: 09-3-21 16:48

原帖由 htada 於 09-3-5 00:49 發表
今晚整咗嚟試
佢勁鍾意食土匪雞翼.佢仲叫我試吓用呢個方法整豬頸肉.哈哈.咁係咪叫土匪豬頸肉 ...

可否講吓你的食譜給我?
作者: 122510    時間: 09-3-25 21:49

朋友幫我在深圳walmart 買了樽孜然粉,仲買多一支蒜粉(遲些研究整蒜蓉飽)兩支加埋都係13元.

今晚了土匪雞冀,果然.......................................

好正..
作者: cherry1214    時間: 09-3-26 00:17

官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~
作者: htada    時間: 09-3-26 23:56

caca919, 我都係照樓主嘅食譜,再加d黑胡椒碎.
首先,大火煎兩邊一陣封咗d汁.再用慢火煎熟.煎好前再灑一d黑芝麻.
作者: jamieconnie    時間: 09-4-6 10:04

有無姊妹知道屯門邊到有"孜然粉"賣呀,我去過市中心既賣東南亞既鋪頭又無,中墟兩間雜貨批發既又無,好想試下整呢食呀,幫下我啦唔該!
作者: 秋風    時間: 09-4-6 11:54

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 10:04 發表
有無姊妹知道屯門邊到有"孜然粉"賣呀,我去過市中心既賣東南亞既鋪頭又無,中墟兩間雜貨批發既又無,好想試下整呢食呀,幫下我啦唔該!

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋
作者: jamieconnie    時間: 09-4-6 12:09

吓,,,,

原帖由 秋風 於 09-4-6 11:54 發表

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋

作者: carpisam    時間: 09-4-6 12:11

光波爐整唔整到呀??
作者: 122510    時間: 09-4-6 12:17

我昨天去九龍城見到有,但無望條街名,但好易去,即街市那條街,那條街有什貨鋪,豬肉鋪,有潮州食品鋪...有一間東南亞食品鋪,在門口位,掛滿香料,大包$23,細包要行入些在鋪頭的中間,$5

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:09 發表
吓,,,,

作者: jamieconnie    時間: 09-4-6 12:24

太遠啦,我係元朗番工,唔知元朗有無呢

原帖由 122510 於 09-4-6 12:17 發表
我昨天去九龍城見到有,但無望條街名,但好易去,即街市那條街,那條街有什貨鋪,豬肉鋪,有潮州食品鋪...有一間東南亞食品鋪,在門口位,掛滿香料,大包$23,細包要行入些在鋪頭的中間,$5

...

作者: Little-Swallow    時間: 09-4-6 12:55

原帖由 carpisam 於 09-4-6 12:11 發表
光波爐整唔整到呀??

整到呀! 我整過 2 次, 2 次都好 juicy. 同譚仔o既有 9 成似.
真係要多謝 Emily 介紹孜然粉,
否則都整唔到.

作者: 秋風    時間: 09-4-6 20:04

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:24 發表

借74樓一用
香港區
印度商店
灣仔寶靈頓街34號地下
(售賣印度香料及材料)

源興香料公司
上環 東街19地舖
各國香草、顏料香精

天然椰子號
北角 渣華道17A
電話:2571 6305

財合利
北角 英皇道668
電話:2565 7289
灣仔寶靈頓道4A地下(鵝頸橋街市內)
電話:25722982

香港康隆貿易公司
北角渣華道18號9號舖
電話:2566 5716
東南亞材料,香茅.南薑.泰國橙辣.青檸.人參薑.海底椰.粗皮檸檬

成發椰子香料有限公司
香港灣仔春園街18號地下
電話:2572 7725 / 28910451
泰式香料和各式香料

辣椒仔
香港中環嘉咸街22號地下
電話:2851 7956
泰式香料和香草

啟榮行
電話:2868 9166
中區 和安里8

雙鷹貿易公司
電話:2833 0006
灣仔 春園街18

九龍區

昌發
九龍城 城南道25號
電話:2382 0280

源昌椰子號
電話:2385 3933

誠興號
旺角 新填地街459
電話:2393 1944

遠興號英記
電話:2332 8485
油麻地 美邦大廈

甄想記有限公司
電話:2384 3871
油麻地 順華大廈

作者: estherking    時間: 09-4-7 06:54

Yes, according to Bo Bo ma, '元朗同樂街地下印尼舖(隔離係麵檔)有得賣呀, $5一包', you can go there!
Don't feel sad! Ha! If you need more info, see P.3 of this topic!

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:24 發表

作者: jamieconnie    時間: 09-4-7 10:21

唔該各位,我都看到boboma個topics啦,等陣lunch去看下

==============

買到啦,唔該哂!

原帖由 estherking 於 09-4-7 06:54 發表
Yes, according to Bo Bo ma, '元朗同樂街地下印尼舖(隔離係麵檔)有得賣呀, $5一包', you can go there!
Don't feel sad! Ha! If you need more info, see P.3 of this topic!

作者: ewy_chu    時間: 09-4-8 17:18

其實官塘街巿應該得一間泰國舖...係O係巿政大樓痴住既垃圾站垃圾車出口..既對面馬路

原帖由 cherry1214 於 09-3-26 00:17 發表
官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~

作者: Vca    時間: 09-4-9 22:41

原帖由 CnLola 於 09-3-16 03:54 AM 發表

可能你未食過土匪雞翼,我買了caraway seed, 完全唔係土匪雞翼的味,孜然粉的味道濃烈好多,一聞就知.上網找過孜然粉唔係叫caraway, 應該係亞洲出產的XXX cumin, 但同小茴香係兩種不同的香料. ...

我之前確係未食過土匪雞翼,不過我啱啱返完香港食咗,感覺不外如是! 好老實 - 我認為我自己version 既土匪雞翼仲好味......

我唔知妳搵既係咩網~ 不過我上網搵到既資料,孜然係caraway 喎! 我搵到既資料係,caraway 另有好多中、英文別名......既然妳話唔係caraway,咁請問XXX cumin 即係咩野呢?
作者: caryfox    時間: 09-4-17 23:08

原帖由 polarbb 於 09-3-19 17:59 發表
孜然粉 causeway bay有得賣,响 time square對面條橫街,即街市對面個到有得買,果間野好多香料賣

你講的會唔會係........登龍街
作者: momo007    時間: 09-4-18 00:35

原帖由 emily192chan 於 07-8-28 12:39 發表

我想問"醬油",即係?????
作者: zater    時間: 09-4-18 01:01

原帖由 momo007 於 09-4-18 00:35 發表

我想問"醬油",即係?????

生抽
作者: chickenwing2006    時間: 09-4-21 15:14

我 g 邊間呀 .... 今晚去買先 , 唔該哂報料呀 !!

原帖由 cherry1214 於 09-3-26 00:17 發表
官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~

作者: 揚莉煒媽咪    時間: 09-5-6 22:42

原帖由 秋風 於 09-4-6 11:54 發表

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋
我買左包O係屋企都未整
作者: porkchop    時間: 09-5-7 11:58

北角渣華道果两間都執咗啦,九龍城昌發又話冇。

在北角街市的東南亞舖頭買咗孜然子,噃屋企要樁餐死至用得。用咗嚟醃羊扒bbq,好掂
作者: yiuyiumother    時間: 09-5-7 14:37

我今日係上水石湖墟街市二樓(近住自動扶手

電梯)個間雜貨鋪買到支孜然粉$8.00/支.

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5