烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 htada 於 09-3-5 00:49 發表
今晚整咗嚟試
味道真係似譚仔個隻.連老公都話第日失業嘅話可以擺檔.
佢勁鍾意食土匪雞翼.佢仲叫我試吓用呢個方法整豬頸肉.哈哈.咁係咪叫土匪豬頸肉 ...

妳食過譚仔果隻呀
好呀 可以問問題喇
因我係照樓主嘅食譜做
真係好好味
但我未食過譚仔嘅土匪雞翼
所以唔知隻味啱唔啱
妳試過話好似譚仔隻味
咁妳係咪都係用樓主個食譜架

子爵府

原帖由 秋風 於 09-3-7 02:16 PM 發表

妳食過譚仔果隻呀
好呀 可以問問題喇
因我係照樓主嘅食譜做
真係好好味
但我未食過譚仔嘅土匪雞翼
所以唔知隻味啱唔啱
妳試過話好似譚仔隻味
咁妳係咪都係用樓主個食譜架 ...

,我昨天去春風街買了10/pack,孜然粉+痳x粉,昨晚用左痳x紅衫魚 準備明天做土匪豬頸肉...

男爵府

原帖由 BeautyPinky 於 08-4-28 03:06 PM 發表
我試左用小茴萫粉整土匪, 有少少似但係又唔係好似......我諗係唔同!

孜然粉唔係小茴香粉(cumin powder)~

孜然其實係葛縷子,又名藏茴香 / 安息茴香~ 英文係caraway! 係一種新疆經常用來燒羊肉既香料; 因為未磨既cumin + caraway 種子好相似,所以好多人混淆 / 魚目混珠~~~~

見到大家講到咁好味,我就做咗少少research,我搵到一個台灣人既blog,裡面有好詳細既資料~ 不過我唔記得咗條link.......

我買唔到caraway powder,但就買到未磨既caraway,今晚會試吓整土匪雞翼!

男爵府

原帖由 Vca 於 09-3-8 00:04 發表

孜然其實係葛縷子,又名藏茴香 / 安息茴香~ 英文係caraway! 係一種新疆經常用來燒羊肉既香料; 因為未磨既cumin + caraway 種子好相似,所以好多人混淆 / 魚目混珠~~~~

見到大家 ...

快啲整嚟試吓啦

男爵府

原帖由 秋風 於 09-3-7 04:14 PM 發表

快啲整嚟試吓啦

今晚咪整囉!
頭先出去買到黑芝麻~~~

男爵府

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

再加d黑胡椒碎

男爵府

尋晚整咗~ 不過我個食譜有少少唔同!

http://hk.myblog.yahoo.com/veronicams_tsim/article?mid=12132

複式洋房

原帖由 bobo 於 09-3-6 15:53 發表

東門太陽廣場basement 有大百佳呀

Thanks Bobo, 我係大百佳搵到孜然粉a, 入佐10包, 計番港紙每包$3.2, 每包40g平過香港:lol :lol

大宅

請問觀塘賣泰國野舖頭係邊?
原帖由 cherry1214 於 09-3-5 16:33 發表
我頭先出去油麻地呢間
源昌椰子號
油麻地 新填地街146號
諗住買孜然粉~
點知個伯伯唔知咩黎...
白行一次

不過好彩媽咪係官塘間賣泰國野既野買到
5蚊一包~~ ...

大宅

尋日去深圳Walmark買到孜然粉啦,開頭搵時唔見呀,好彩最終搵到,都係得返兩樽,所以買埋佢,星期日試下整先,哈哈......

大宅

原帖由 Vca 於 09-3-8 00:04 發表

見到大家 ...

可能你未食過土匪雞翼,我買了caraway seed, 完全唔係土匪雞翼的味,孜然粉的味道濃烈好多,一聞就知.上網找過孜然粉唔係叫caraway, 應該係亞洲出產的XXX cumin, 但同小茴香係兩種不同的香料.

男爵府

BK Milk勳章

HELP~~~~~~~~

我用左3大匙孜然粉+一匙 sugar & salt+幾圈生抽尼醃 20隻雞翼了1個鐘頭, 再放入oven焗到一半時加上黑芝麻再焗至熟, 但隻雞翼表面好乾又冇乜汁痴唔倒d黑芝麻上去, 到到ok左時囉出尼食, 入面係有汁, 但表皮好乾, 唔似出面整到咁"令"面 , 睇落好靚咁樣, 最差係冇味啊, 請問我個整法有咩改善之處ar? thanks!

複式洋房

今晚試下整下先~~希望成功喇!!

複式洋房

尋晚原本諗住整ga..
打去 昌發問(九龍城 城南道25號
電話:2382 0280 )
原來佢無孜然粉買ga..
跟住再打去誠興號
(旺角 新填地街459
電話:2393 1944 )
佢收6:30...我尋晚收6:15..出唔到去買整唔到lu...
唔知有無人知唔知觀塘有無得買呀??希望有人提供..thx!!

男爵府

BK Milk勳章

HELP PLXXXXX!!!!!!!!!!~

原帖由 meian 於 09-3-16 12:41 發表
HELP~~~~~~~~

我用左3大匙孜然粉+一匙 sugar & salt+幾圈生抽尼醃 20隻雞翼了1個鐘頭, 再放入oven焗到一半時加上黑芝麻再焗至熟, 但隻雞翼表面好乾又冇乜汁痴唔倒d黑芝麻上去, 到到ok左時囉出尼食, 入面係有汁, 但 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

孜然粉 causeway bay有得賣,响 time square對面條橫街,即街市對面個到有得買,果間野好多香料賣

大宅

我公司在東街旁買了10元牧然粉,我雖然沒吃過,都會試下,如果大家真是找不到,我可以代買,但因我不會方便交收, 你們一定要找快遞到我公司取!及最好買10元,因我剛去了,個女人都幾吋!大家需要PM我!
我星期3/4(25/3)去BUY!因我下星期一/二要放假
**我只是幫下大家沒有打算會有盈利,不信我請見諒

大宅

原帖由 htada 於 09-3-5 00:49 發表
今晚整咗嚟試
味道真係似譚仔個隻.連老公都話第日失業嘅話可以擺檔.
佢勁鍾意食土匪雞翼.佢仲叫我試吓用呢個方法整豬頸肉.哈哈.咁係咪叫土匪豬頸肉 ...

可否講吓你的食譜給我?

男爵府

朋友幫我在深圳walmart 買了樽孜然粉,仲買多一支蒜粉(遲些研究整蒜蓉飽)兩支加埋都係13元.

今晚了土匪雞冀,果然.......................................

好正..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~

首頁

尾頁

跳至