烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我係喺大6大型超市買嘎!朋友都托我買過都話好正,我e+都好鍾意用佢嚟煮雞翼,yummy

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-24 22:16 發表
揾左好耐都買唔到'孜然粉'呀~
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

洋房

Seems Good ......I'll try try

男爵府

熱血勳章

剛剛在春園街買了孜然粉, 現在賣$15一樽, 都幾大樽, 有排用了!

伯爵府

原文章由 taboshu 於 08-4-25 14:14 發表
剛剛在春園街買了孜然粉, 現在賣$15一樽, 都幾大樽, 有排用了!

可否POST 張相黎睇下? 唔該

複式洋房

我都想試下煮喎!
但係d孜然粉邊度有得賣呀?

惠康、百街有無架?

男爵府

熱血勳章

原文章由 安安 於 08-4-25 18:41 發表

可否POST 張相黎睇下? 唔該

唔知點先可以post 相喎

複式洋房

我去百街惠康搵唔到喎!
邊d超市有呀?

大宅

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-24 22:16 發表
揾左好耐都買唔到'孜然粉'呀~

等我又搵下先
我果頭都有d 賣香料既鋪,我搵到post埋畀你

男爵府

兜兜,

買左俾妳好耐喇,不過仲未寄,搵到泡泡紙包住啦,下星期六寄俾妳,唔好嬲我"笠糯"

原文章由 b肉兜兜 於 08-4-27 17:10 發表

等我又搵下先
我果頭都有d 賣香料既鋪,我搵到post埋畀你
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

大宅

原文章由 pinkypiggy 於 08-4-27 17:46 發表
兜兜,

買左俾妳好耐喇,不過仲未寄,搵到泡泡紙包住啦,下星期六寄俾妳,唔好嬲我"笠糯"

傻瓜,你對我咁好,我做咩要嬲啫
你咁快行到了?仲痛唔痛?
我都會睇下我果頭有冇粉粉賣,你地講到咁正,有的話,我同miriam佢地買埋都好嘛.

子爵府

兜兜

你真好.....想到如果揾到都通知我係邊度買! 真係有心~
不過我琴日係D印尼鋪頭, 買左包叫"小茴萫粉", 個Sale姐姐話即係"孜然粉"黎....原本我都唔信, 但係佢又居然寫得出個"孜"字, 咁鬼深都識, 所以底我信佢啦!

返到屋企即刻剪開包野聞下, D氣味好似"土匪", 我今晚會試下焗!

大宅

原文章由 BeautyPinky 於 08-4-27 18:17 發表
兜兜

你真好.....想到如果揾到都通知我係邊度買! 真係有心~
不過我琴日係D印尼鋪頭, 買左包叫"小茴萫粉", 個Sale姐姐話即係"孜然粉"黎....原本我都唔信, 但係佢又居然寫得出個"孜"字, 咁鬼深都識, 所以底 ...

哦,乜原來係小茴萫粉?咁百佳應該有喎!
係咩色架?啡色?
點解你話似"土匪"味既?

大宅

上網搵到有關小茴香 ------

小茴香

[生境分布]
各地普遍栽培。

[栽培要點]
喜濕潤氣候,耐寒,一般土壤均可栽種。種子繁殖。

[採集加工]
秋季採摘成熟果實,除去雜質,曬乾。全草和葉夏秋可採,根四季可採,洗去泥土,曬乾。

[化學成分]
果實含揮發油約3~8%,其主要成分為茴香醚(anethole,C10H12O)50~60%、右旋小茴香酮(d-fenchone,C10H16O)18~20%、右旋及左旋檸檬烯、菠烯、二戊烯、茴香醛等。胚乳中含脂肪油約15%、蛋白質約20%。此外,尚含有維生素A樣物質、澱粉、糖類及粘液質等。葉含黃酮苷茴香苷(fenicularirn為槲皮素-3-L-阿拉伯糖苷)、山奈醇-3-阿拉伯糖苷、山奈醇-3-葡萄糖醛酸及槲皮素-3-葡萄糖醛酸。

[藥理作用]
1. 對於豚鼠實驗性結核的治療,茴香醛可增強小量雙氫鏈霉素的效力。

[性味功能]
辛,溫。行氣止痛,健胃散寒。

[主治]
胃寒痛,小腹冷痛,痛經,疝痛,睪丸鞘膜積液,血吸蟲病。

[用法用量]
用量3~9克。

[附方]
1. 胃寒痛:
小茴香、乾姜、木香各9克,甘草6克,水煎服。

2. 疝痛:
小茴香、巴戟天各9克,橘核6克。水煎服。

3. 早、中期血吸蟲病:
小茴香研成細粉,製成水丸;亦可將小茴香部分用乙醇滲漉,部分研成細粉,製成浸膏片。日服3次,每次服用相當於生藥4.5~13.4克的藥丸或藥片。兒童酌減,飯後溫開水送下。15~20日為一個療程。

[附注]
1. 本品的幼苗可當蔬菜食用(茴香仔),花序可當花材供插花用(茴香花)。

2. 部分病人(實熱症)服藥後有胃腸道不適反應(胃痛、胃悶、吐酸等現象),停藥之後能自行消失。

3. 體質實熱或太虛弱的孕婦忌服或慎服。

===================================

小茴香粉 - Cumin Powder

小茴香主要產於北非、印度、伊朗、印尼、中國等地。小茴香子烹飪前,需先烘烤,以利釋放出它的味道。小茴香子的味道微苦,香辛味溫和卻顯明,香氣持久。

具有溫暖怡人的獨特香味,適用於馬鈴薯、雞肉、沙拉醬、肉類調理、烤肉類、牛肉湯、咖哩、豆類料理、及COTTAGE CHEESE和FISH DISHES等

男爵府

畀面勳章

今日特登出新填地街~誠興號~...點知今日休息ar

子爵府

我試左用小茴萫粉整土匪, 有少少似但係又唔係好似......我諗係唔同!

男爵府

嘩嘩嘩
我最鐘意既土匪呀

正正正

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

真係揾咗好多地方都冇WOR

子爵府

大陸的超市一定有得賣, 有次我去澳門見到有間雜貨鋪, 又八掛入去問佢, 都有得賣! 只係香港好難買到啫...

男爵府

香港真係要香料舖先有!

男爵府

原帖由 monchan 於 08-4-27 22:06 發表
今日特登出新填地街~誠興號~...點知今日休息ar

今日終於買到喇
都幾貴吓wor
$8 一兩
買咗 2 兩
不過陣味唔係咁好聞啫
但土匪雞翼係咪真係好好味架
我未食過架

首頁
12345...6

尾頁

跳至