少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家會比幾多零用錢他們返學??他們會不會成日買嘢食呢?

伯爵府

引用:大家會比幾多零用錢他們返學??他們會不會

原帖由 QQHIN 於 14-04-06 發表
大家會比幾多零用錢他們返學??他們會不會成日買嘢食呢?
每日50,唔計撘車
放學多數都會幾個同學一齊買下嘢食,傾下計

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我仔250元七日(星期一至日)包哂外出活動車錢及食野, 我仔返學唔駛坐車, 係LUNCH及五六日既課外活動要食野填肚

大宅

回覆:中一零用錢

嘩! 要咁多,我一星期比$80,他搭車來回$8,學校訂飯,星期六日三餐同我哋食,有時亞仔買用多少少錢我都會話佢,咪好衰

glaymo  我會認同你  發表於 14-5-20 12:07
mrs.so  正確用錢方法, 唔係你衰, 係每個人需求唔同  發表於 14-4-8 16:27

伯爵府

$600個月.. 唔計車錢早餐午餐, 早餐屋企食, 午餐學校訂

男爵府

我無咁豪,5日$70~100, 佢有2或3日出去食,學校好近純粹買零食, 我仔重可以save到錢,1個月都差唔多一百。

男爵府

中四~$200~唔使搭車~午餐我包~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會比定幾百蚊阿女, 以防萬一要急用, 不過她除左午飯用錢, 好少買其他野

複式洋房

一个月比1500 包埋網費208+早餐+午餐+車費+文具等等

大宅

回覆 kakawin 的帖子

一個月一千, 乜都食自己
$68手機月費,
每日來回車費$7.4(1個月大約$150)
一星期有2個課外活動(每月車費大約$60)
我逢1號11號同21號比,
每次$300, 仲有個$100是電話費佢有時好豪咁話: 唔洗找
因長假期冇扣佢錢, 佢好醒咁在家煮,
所以由9月開學到依家佢儲了2千蚊

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$1500一個月,星期一至六,包車錢,早午餐,唔係旭個月都儲到錢,但如果佢嗰個月剩到錢,我會佢剩幾多我俾多一倍佢儲去個save box度

i0nly  Good idea!!!  發表於 14-7-23 13:31

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我仔開學至今已經儲到三四千元, 但我見佢唔係亂洗錢, 每次想買野既時候都會比電話問准我先買, 放學又會買小食同細佬一齊放學食, 所以我每星期比$250, 我覺得無所謂

BHT  好難得  發表於 14-4-16 17:27
07mama  乖仔! 叻仔!  發表於 14-4-15 17:46

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 QQHIN 的帖子

1-2星期大概都係$100-150左右,
阿仔返學唔使搭車,午餐喺學校訂飯
佢用錢通常都係放學後喺小食部買嘢食
或者同d同學仔出去食個下午茶咁啦~~

伯爵府

引用:嘩!+要咁多,我一星期比$80,他搭車來回$8

原帖由 QQHIN 於 14-04-07 發表
嘩! 要咁多,我一星期比$80,他搭車來回$8,學校訂飯,星期六日三餐同我哋食,有時亞仔買用多少少錢我都會 ...
唔係你衰,因佢可以出街食飯,所以我比$50唔算好多,有時佢想儲錢,就會喺學校食,出去食就會貴好多,佢自己攪掂!老實講,而家d嘢咁貴,出去食起碼都$3x 放學再買下飲品、小食,可能都係剛剛好,或者都未夠

大宅

我仔冇零用架喔,甘我米好衰?
中二,返學系隔離飯餐錢或要交雜費系學校卡度扣
學校卡如果冇錢佢會話我知一次會入1或2千
平時買野佢就同我囉錢,但基本佢都好小買野

大宅

HKD 300 per month

男爵府

我中學好自由, 已經廿幾年前喇, 每個月一千蚊.
包早餐, 午餐, 放假去街, 平時想買衫買鞋, 學校件冷衫舊左, 都係自己去買.
印象中除左新年買新衫, 開學買校服, 其他日子無問父母拎額外錢.

當然個時無電話, 無手機, 所以無咁多額外洗費.

伯爵府

阿仔中5, 1星期500蚊,因佢超大食。早午下午茶,佢話1百蚊剛剛夠,每星期6入1百蚊8達通,有時同同學去食下晚飯或睇戲又攞3百

複式洋房

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女中一,飯錢每日$25 (佢自己要求),車錢另計,我每月過錢去佢戶口。

佢話唔駛比零用錢佢,因為好少出街。佢自己有儲下錢,唔夠或有需要先問我地攞,so far 無乜問題。

首頁

尾頁

跳至