興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

9個月大貴婦之前見我地出門口,佢就會好安靜咁睇住我地離開。唔知從邊日開始,一見到我地出門口就開始扭抱,一抱就安靜,一唔理佢照出門口,佢就會開始發出D好可憐既叫聲,好似叫我地帶埋佢去咁....見到佢咁,真係唔捨得掉低佢一隻狗狗係屋企.....
但有時真係唔可以下下帶佢.....點算呀....我地出0左門口都仲聽到佢係咁叫

伯爵府

引用:9個月大貴婦之前見我地出門口,佢就會好安靜

原帖由 大食媽咪 於 14-04-16 發表

9個月大貴婦之前見我地出門口,佢就會好安靜咁睇住我地離開 ...
初初回家個陣佢有冇困籠

大宅

回覆 88328mama 的帖子

最初有,之後大隻咗就無。開始痴身之前,已經無困籠好耐

伯爵府

引用:回覆 88328mama 的帖子最初有,之後大隻咗

回覆 88328mama 的帖子

最初有,之後大隻咗就無。開始痴身之前,已經無困籠好耐 ...
一歲前我地返工同瞓覺布仔一定係籠,
晚上我地回家先係自由時間
可能佢慣左, 所以夜晚出籠佢又唔太痴身

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 大食媽咪 於 14-04-16 發表回

伯爵府

回覆:越大越曳....

今日見到呢個 course 有興趣打去問吓

abbeytyl  我想知多D呀,可pm我嗎?  發表於 14-4-17 20:35

伯爵府

引用:Quote:原帖由 88328mama 於 14-04-16 發表

原帖由 Kwan126 於 14-04-16 發表
我隻係因為佢日日地下痾尿所以先住籠,之前係24自己行,我仲怕佢成日住籠會唔好,原來都有狗狗係同我果隻一 ...
原來狗狗太細, 屋企冇人時
真是唔好俾太大範圍佢活動

大宅

有時一出去就真係成七八個鐘先返屋企,咁長時間要狗狗困0係個寵入面我真係唔忍心,換轉係人都困都抑鬱啦,可況狗係需要更多活動量既生物...0係寵入面連行行企企既空間都唔多,我覺得太可憐啦...

話說回頭,咁其實係咪即係話,如果困慣寵就唔會咁痴身呢?

伯爵府

引用:有時一出去就真係成七八個鐘先返屋企,咁長

原帖由 大食媽咪 於 14-04-17 發表
有時一出去就真係成七八個鐘先返屋企,咁長時間要狗狗困0係個寵入面我真係唔忍心,換轉係人都困都抑鬱啦,可況 ...
我跟你一樣哦,
去返工出出入入前後都十粒鐘先返到屋企
我都唔忍心咁困佢一日,
不過 pet shop 有教,
狗狗初初回家先要適應左環境先,
習慣左呢個模式,
就唔驚痴身同冇人係屋企會倒亂
依家布仔已經習慣左,
所以我地有人在家就可以自由行

伯爵府

引用:有時一出去就真係成七八個鐘先返屋企,咁長

有時一出去就真係成七八個鐘先返屋企,咁長時間要狗狗困0係個寵入面我真係唔忍心,換轉係人都困都抑鬱啦,可況 ...
同埋我返家後都一定帶布仔去散步同玩
玩完之後佢就會攰,
自己行翻埋張墊攤抖

大宅

其實最初佢返0黎既時候3個月,我又係瞓覺或出街時會困佢入寵,困0左三四個月0度。之後佢體型日大,先至無再困。其實開始有困寵同之後無困寵,佢都好習慣,完全無話有特別既情緒or行為問題。唔知點解,兩三個星期前開始,佢就學識扭要一齊出街。一見我換衫就已經開始表現焦慮...
唔知係咪大個仔0左,開始識扭計....

伯爵府

引用:其實最初佢返0黎既時候3個月,我又係瞓覺或

其實最初佢返0黎既時候3個月,我又係瞓覺或出街時會困佢入寵,困0左三四個月0度。之後佢體型日大,先至無再困 ...
唔奇㗎, 佢地好叻㗎
布仔都好早就離籠,
不過改我用個三呎圍欄圍住

大宅

引用:9個月大貴婦之前見我地出門口,佢就會好安靜

9個月大貴婦之前見我地出門口,佢就會好安靜咁睇住我地離開 ...
之前上過堂,導師教要多d帶狗狗出街消耗佢體力,日頭亦要比份工佢做,例如買個kongs, 將佢日頭份糧食放入去,你出門口時當係獎獎比佢,等佢有d野用腦去做唔洗悶。
我隻poodle好嗲好痴人,但係我出門口佢都會乖乖的,希望幫到你

大食媽咪  thank you ^^  發表於 14-4-18 12:57

首頁

尾頁

跳至