自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

翡翠宮

純粹好奇問下~

因為我同身邊好多朋友傾開偈時,先知道原來佢地的bb同小朋友好多都係一早就無訓bb床,係同父母同床訓,佢地仲問我個女(20個月大)咁快可以一個人訓??其實我個女由出世至依架都係訓bb床,從來都係一個人訓,同埋亦唔需要氹訓覺,我的朋友覺得好驚訝~

不過,近排諗緊都差唔多係時候要諗諗比番間房個女,事關佢識「琴」,試過一次「琴」出黎跌左落地,撞崩左兩隻門牙,真係嚇死我地,依架都仲成日「琴」,不過,就我地睇到實,所以無「琴」出黎,其實我覺得好危,咁落去都唔係辦法,但我老公又覺得買張張bb床個陣係話可以訓到4歲,依架2歲都未夠喎!!

不過,如果佢唔訓bb床就無床訓,一定要裝修左先有位擺張兒童床~

ihv2kids  2歲。仲要自己一間房瞓,陪瞓完我就離開,到6歲不再陪瞓。 醫生就係話2歲前唔甩佢自己瞓,以後就好難搞  發表於 14-4-19 15:54
minna_minna  歲半  發表於 14-4-19 15:12
leebo  歲半  發表於 14-4-19 00:18
bebe12hk  歲半  發表於 14-4-18 20:15

珍珠宮

回覆:好奇一問,你地的小朋友幾大左右無訓bb床??

歲半至兩歲轉小童床

翡翠宮

引用:歲半至兩歲轉小童床

原帖由 panyeung 於 14-04-18 發表
歲半至兩歲轉小童床
咁我個女20個月都差唔多囉!!

你個陣點解會比bb由訓bb床轉兒童床既??係bb床唔啱訓orbb唔肯or好似我個女咁「琴」出黎呀??

大宅

回覆:好奇一問,你地的小朋友幾大左右無訓bb床

張bb床的床板整到最低果格都琴到出來嗎?

侯爵府

1歳半左右,反而我享受早d同小朋友一齊瞓。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

同我地一齊訓

翡翠宮

答錯

伯爵府

全部唔夠一歲就無瞓bb床!

男爵府

6個月,識企就唔瞓BB床了

伯爵府

我從來都無同啲仔女瞓!危險又令bb唔獨立同影響同老公……

rachel_ching  Agree  發表於 14-4-19 13:58
91405  超同意  發表於 14-4-19 01:35
OforOsaka  Agree  發表於 14-4-18 23:50
funky_luv_funny  agree  發表於 14-4-18 17:22
Superman-GF  同意  發表於 14-4-18 15:37

大宅

留毛。我都同你有同一難題。

伯爵府

改裝張 bb 床,變成好似兒童床咁
將向出面果邊床欄放低,但又唔好底到同張床平排,比張床高少少,防止佢look 落床,但又可以如果佢想落地又唔洗琴就落到
唔知你明唔明我講咩,但我見過有人咁整

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

3歲

男爵府

0-1歲訓bb床,1~4歲前同嫲嫲一齊訓,4歲後自己湊返,同我地同床2個月,我頂唔訓佢太大同懶訓,執好隔離房比佢,一直訓到而家6歲半

大宅

歲半,我就係見過女女琴出黎即刻轉大人床,同我地一齊訓。

別墅

回覆:小manman 的帖子

未夠2歲,太大個擒出來咪仲危險。

翡翠宮

引用:張bb床的床板整到最低果格都琴到出來嗎?

原帖由 milkjelly 於 14-04-18 發表
張bb床的床板整到最低果格都琴到出來嗎?
係呀,就係「琴」到出黎~

我初初都無呢個危機意識,以為佢點都唔會夠力「琴」到出黎,所掉以輕心,點知就係一次咋,跌到撞崩左兩隻門牙,佢不嬲都好硬正,唔容易哭,就算跌親都自己起番身若無其事咁繼續行,打針都只係咁易哭兩聲,但個次哭左好耐好耐,哭到累要我抱住訓,仲要訓唔「林」,可能嚇親同埋堅痛喇,抱住訓訓下都會哭~

依架要睇到實,但好困身~

其實,仲有一個難題就係,如果任得佢通屋行,就要看牛咁看,因為佢會「琴」疏化,又驚會容易係疏化跌落地,同埋佢「琴」上疏化搞野又搗亂,我得1個人睇住佢,去個廁所都唔得,但我無工人,我要做家務同煮飯,都唔知應該點,擺佢落bb床又驚佢「琴」出黎,變相我根本全日除左佢訓覺之外,我幾乎完全做唔到野,莫講話我去沖涼、食下野都唔得~

翡翠宮

引用:未夠2歲,太大個擒出來咪仲危險。

原帖由 Sunshinegirl 於 14-04-18 發表
未夠2歲,太大個擒出來咪仲危險。
係喇,好危險~

翡翠宮

你地的bb由bb床轉兒童床or同你地大人訓的時候,係點解決佢周屋走又周圍搞野的問題呢??

我已經欄住左房門同廁所、廚房,但就係佢會「琴」疏化,佢唔係機械人,就算教佢都要時間,但堅困身,我要坐係疏化唔比佢上,但我一行開佢就9秒9「琴」上去繼而9秒9掃哂疏化、疏化背同隔離櫃面擺的野,我已經將d野全部吊高哂掛牆,但佢見到又識得直頭「琴」上疏化背,再呻長對手攞d野,唉……總之我見招拆招時,佢總係有辦法達到佢的目的~

男爵府

我個仔本來都好似你個小朋友咁自己喺bb床瞓,唔使人氹,但當佢6個月大左右,我老公突然發神經咁抱佢瞓,跟住惡夢就開始,晚晚要人氹,之前氹佢瞓咗都可以放返床,但兩個月前開始瞓到半夜實喊,一定要抱出大人床先收聲,所以搞搞下已演變成同我哋一齊瞓大人床,日日瞓到腰骨痛

首頁
12345...20

尾頁

跳至