自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

侯爵府

回覆:好奇一問,你地的小朋友幾大左右無訓bb床

一個月左右,已經跟大人訓

susi1024169  危險  發表於 14-4-18 17:06

水晶宮

BK Milk勳章

引用:你地的bb由bb床轉兒童床or同你地大人訓的時

原帖由 小manman 於 14-04-18 發表
你地的bb由bb床轉兒童床or同你地大人訓的時候,係點解決佢周屋走又周圍搞野的問題呢??

我已經欄住左房門同 ...
老實有危險我一向會打
講幾十百次吾聽就
我ftm得我一个
我無可能廿四小時人釘人

子爵府

回覆:小manman 的帖子

我B又係20個月,佢同我訓左一個星期喇,BB床送左比朋友,一天光曬

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女1歲唔訓啦

水晶宮

2歲10個月由bb床轉大人床,自己瞓。

翡翠宮

引用:我B又係20個月,佢同我訓左一個星期喇,BB

原帖由 櫻花餅 於 14-04-18 發表
我B又係20個月,佢同我訓左一個星期喇,BB床送左比朋友,一天光曬

...
佢會唔會好似我個女咁搗亂呀??

子爵府

2011至尊種植勳章

兩個小朋友歲半就無瞓bb床,大的一轉就兒童床自己瞓,依家直頭瞓上格床,細的就曳要陪瞓(我最憎),不過無辦法因晚晚3,4點走入來我房,費事嘈醒全家人焗住一起瞓

子爵府

2011至尊種植勳章

兩個小朋友歲半就無瞓bb床,大的一轉就兒童床自己瞓,依家直頭瞓上格床,細的就曳要陪瞓(我最憎),不過無辦法因晚晚3,4點走入來我房,費事嘈醒全家人焗住一起瞓

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 14-04-18 發表你

原帖由 bongbongpatty 於 14-04-18 發表
老實有危險我一向會打
講幾十百次吾聽就
我ftm得我一个
係喇,我點人釘人姐,去個廁所都唔得呀!!

我都有打呀,但佢完全唔怕我打,佢根本連跌倒同打針都唔驚,就算跌得痛,都係跌完哭兩聲,自己起身再跑再跳再「琴」,我點打佢都唔會痛得過打針掛,唔通我真係攞野打佢咩,我老公實出聲~

而且,我都唔太讚成時時都用打的方式,打得多就無效,況且我個女根本唔怕痛~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:純粹好奇問下~因為我同身邊好多朋友傾開偈

純粹好奇問下~

因為我同身邊好多朋友傾開偈時,先知道原來佢地的bb同小朋友好多都係一早就無訓bb床,係同 ...
瞓大size bb床到兩歲換兒童床

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 14-04-18 發表純

原帖由 cky2009 於 14-04-18 發表
瞓大size bb床到兩歲換兒童床
我個女個張已經係大size,個陣預佢起碼訓到3歲~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+櫻花餅+於+14-04-18+發表我B

佢會唔會好似我個女咁搗亂呀??
我覺得你係要教個女而吾係困住佢,只有成日被困既bb才中意搗亂同琴,我女大你女4個月,我女岩先才足二歲,一歲一個月已經比佢周圍行,教佢上落梳化,當然冇入廚房,之後自己去沖涼廁所咪帶埋一齊入,直到見到佢上落冇跌親先自己完全行開,而家二歳已經識自己上落大人床。再者,你教到個女連你打都吾驚,仲可以點啫?!打bb並非要收短期作用,而係要bb明白佢做錯野,媽媽吾中意,會嬲!我6個月至一歲會打,一歲之後我甚少打,因為我只要喝一句,佢已經識停,同埋我成日洗佢腦,成日教佢吾做得d乜,做得d乜。講真,你女已經20個月,好多日常野應該放心,我女18個月時已經幫我照顧細佬了!

nicolatinlok  agree!  發表於 14-4-18 19:05

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+panyeung+於+14-04-18+發表歲

咦咁我個女20個月都差唔多囉!!

你個陣點解會比bb由訓bb床轉兒童床既??係bb床唔啱訓orbb唔肯o ...
Yes ,而且佢高大咗瞓BB床好逼,BB瞓教郁得好勁㗎

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:純粹好奇問下~因為我同身邊好多朋友傾開偈

純粹好奇問下~

因為我同身邊好多朋友傾開偈時,先知道原來佢地的bb同小朋友好多都係一早就無訓bb床,係同 ...
大: 未夠兩歲已自己瞓,4呎床下舖厚墊,碌落地都無咁傷
細: 半歲左右瞓兒童床,姐姐同房

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

亞仔2歲半就自己訓半個人咁高既高架床(IKEA有帳篷果款)

我唔enjoy同佢訓,因為佢超爛訓

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 14-04-18 發表佢

原帖由 澳門媽媽 於 14-04-18 發表
我覺得你係要教個女而吾係困住佢,只有成日被困既bb才中意搗亂同琴,我女大你女4個月,我女岩先才足二歲, ...
其實,我不嬲都唔多抗佢,因為打佢都無用,佢都唔驚又怕痛~

已經同佢講左無數咁多次,上疏化無問題,但一定要坐定定,但佢唔聽教囉!!

總之我一行開佢就即刻企係疏化,我一望佢就坐番低,但我一轉背佢就即刻企起身,佢係望住我架,知道我一望佢就知唔做得乜野,我試過偷偷望佢,佢會即刻企起身,見我係發現佢就開始搗蛋,搞野、掃野、搗亂……我一出黎佢就即刻坐番低扮乖,有時會扮「陀」鳥咁,好似話「你睇我唔到你睇我唔到」~

佢一早識自上自落疏化同大人床,但問題係得我一個人睇住佢,始終佢係小朋友,佢係知道唔做得,但一定要我睇到好實先得,但我無可能24小時人釘人架嘛!!

我都試過帶埋佢去廁所,睇住我沖涼……,但佢無耐性,佢會係咁拍度門想出去,又會搞廁所的野~

總之,我就諗唔到一個好方法去過度呢個麻煩階段~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 14-04-18 發表佢

原帖由 澳門媽媽 於 14-04-18 發表
我覺得你係要教個女而吾係困住佢,只有成日被困既bb才中意搗亂同琴,我女大你女4個月,我女岩先才足二歲, ...
我就係唔係困住佢先咁麻煩,由得佢周屋走,但就要睇到好實,一唔覺意佢就搞野~

如果bb床困得住佢就好囉,最幣佢會爬出黎呢~

964000  如果D野無危險,咪由佢攪  發表於 14-4-19 11:47

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 澳門媽媽 於 14-04-18 發表我

其實,我不嬲都唔多抗佢,因為打佢都無用,佢都唔驚又怕痛~

已經同佢講左無數咁多次,上疏化無問題,但一 ...
抗=打

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我仔睡姿好定,只會左右轉身,所以佢未夠兩歲我就轉左小童伸縮床比佢,呀仔一直都冇同我地同床既習慣,而家叫佢同我地一齊瞓佢都唔肯.

男爵府

兩個都歲半前,識琴同自己上落到兒童床就無瞓BB床

首頁
12345...20

尾頁

跳至