懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我宜家煩緊買咩奶樽,但是好多媽咪講喂人奶最好唔好用玻璃樽。。

男爵府

我個陪月都話人奶唔好用玻璃樽, 但醫院全部都用玻璃樽.....

子爵府

回覆:各位媽咪,喂人奶係咪唔用得玻璃樽架?

我聽講座,健康院醫生話不論膠樽或玻璃樽,都會黏一些抗體在樽身。膠樽用刷洗得多,會整到有紋,仲黏抗體。為了環保,我情願用玻璃樽。

複式洋房

係囉,我覺得買玻璃安全環保啲嘛。

大宅

我用玻璃樽,因為熱得多都唔怕釋放有害物質

男爵府

我用膠樽裝母乳

水晶宮

引用:我宜家煩緊買咩奶樽,但是好多媽咪講喂人奶

原帖由 Wanpingping 於 14-04-19 發表
我宜家煩緊買咩奶樽,但是好多媽咪講喂人奶最好唔好用玻璃樽。。
係,因唔知啲脂肪定抗體會痴玻璃嘅,變相bb吸收唔到

大宅

引用:Quote:原帖由+Wanpingping+於+14-04-19+發

原帖由 cherrieloy 於 14-04-20 發表
係,因唔知啲脂肪定抗體會痴玻璃嘅,變相bb吸收唔到
我之前聽講座都係咁講

大宅

咁泵奶點都落樽ga la..應該唔關事嘅

大宅

引用:我宜家煩緊買咩奶樽,但是好多媽咪講喂人奶

原帖由 Wanpingping 於 14-04-19 發表
Glasses, govt hospital use glasses too
環保耐用安全

大宅

想借位問下,餵人奶的話應該買定幾多個樽?我會買定pump just in case, 但未揀定邊隻。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我第一胎主打用ppsu 樽裝人奶, 後期至用玻璃樽, 之後兩胎就只係玻璃樽. 人奶抗體會痴住個樽, 不過我都有埋身餵, 所以我覺得ok 既, 同埋到第二三胎真係冇咁講究. so far 幾個小朋友都健康, 分別唔大.

我用chuchu 樽, 第一胎用6個樽 (2 ppsu +4玻璃樽)同埋好似有買2個細樽. 第二胎重用果4個玻璃樽, 呢胎只係用2個樽.

如果你要返工, 買6-8個樽, 可以唔駛買細樽, 因為細樽同大樽功能一樣又好快用唔著, 人奶b 又唔駛飲水 (就算係奶粉bb 都係一次飲好少水濕下個口)... 你唔肯定的話, 可以買2個樽先, 真係有需要至再買, 我都初一要補奶粉時只係一日用一個樽.

複式洋房

我决定佐買ppsu膠啦,再買3個儲奶樽囉。買pigeon都OK呀。

伯爵府

引用:我第一胎主打用ppsu 樽裝人奶, 後期至用玻

原帖由 bosch 於 14-04-20 發表
我第一胎主打用ppsu 樽裝人奶, 後期至用玻璃樽, 之後兩胎就只係玻璃樽. 人奶抗體會痴住個樽, 不過我都有埋 ...
多謝jm解答埋我個疑問,但仲有小小野想知,可以比啲意見我嗎?
我唔洗番工,我都諗住半埋身,咁我買4個玻璃樽夠唔夠呀?
但我未揀定用邊隻奶泵,但我知唔係隻隻奶泵牌子都有出玻璃奶樽,咁想問下你用邊隻奶泵?係咪用到chu chu 玻璃樽架?

大宅

引用:Quote:原帖由 bosch 於 14-04-20 發表我第

原帖由 地震寶寶 於 14-04-20 發表
多謝jm解答埋我個疑問,但仲有小小野想知,可以比啲意見我嗎?
我唔洗番工,我都諗住半埋身,咁我買4個玻璃 ...
其實奶樽,最重要睇佢窄口定闊口,個人認為窄口common d 易拎d, avent 果啲就闊,到買奶咀都要買闊口,玻璃的話,咩牌子都一樣

伯爵府

pyming 發表於 14-4-20 22:22
其實奶樽,最重要睇佢窄口定闊口,個人認為窄口common d 易拎d, avent 果啲就闊,到買奶咀都要買闊口,玻璃 ...
明白哂~~唔該哂妳呀

首頁

尾頁

跳至