懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問問出生bb是否只需要買醫療保險?係包啲乜同埋幾多錢?

同埋自己同你老公公司有醫療保險包埋小b,咁既情況是否不需要再買?買其他?

禁止訪問

男爵府

引用:想問問出生bb是否只需要買醫療保險?係包啲

原帖由 lcha073 於 14-04-24 發表

同埋自己同你老公公司有醫療保險包埋小b,咁既 ...
主要買住院及意外,如果你老公公司已包,有多餘$咪買下儲蓄囉

複式洋房

其實要睇下公司個plan 包d 咩, covery 有幾大.
正常情況下公司d plan 都不會有幾好, 多數都係象徵式"有".

子爵府

lcha073 發表於 14-4-24 09:48

我會買醫療+saving先, 醫院會買住院現金, 大少少再邦阿B買基金plan

至於父母公司包o既保險, 要睇父母o係公司o既grading, 即係愈高級cover家人o既$$會愈多

大宅

回覆:bb出世後需要買保險嗎?咩類別呢?

我囡囡出世後幫佢買份保險有住院醫療果堆同儲錢,我覺得就算老公公司有包埋bb,如果屋企有餘錢,幫bb買多份都都冇壞咪當儲錢

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想問問出生bb是否只需要買醫療保險?係包啲

原帖由 lcha073 於 14-04-24 發表

買危疾+醫療,危疾越細個買越平,供十年就供完,一直保終身,如果將來用唔著,可以拎返多少錢的。保險緊係最重要係啦,有多余錢至買多份儲蓄。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Nok_Nok 的帖子

保障

大宅

回覆 Nok_Nok 的帖子

請問你個危疾幾錢?我經紀sell我$320000危疾,保費4380供20年,仲要65歲先拎得錢

男爵府

引用:回覆 Nok_Nok 的帖子請問你個危疾幾錢?我

原帖由 athinbaby 於 14-04-25 發表
回覆 Nok_Nok 的帖子

請問你個危疾幾錢?我經紀sell我$320000危疾,保費4380供20年,仲要65歲先拎得錢 ...
年供4xxx定月供??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:bb出世後需要買保險嗎?咩類別呢?

一定要買醫療
當年我仔滿月即買
一歲未夠已入左兩次醫院用左五萬幾
好在全部claim返哂

別墅

回覆 blackberry 的帖子

妳買的醫療保包咩?

知唔知道同公司員工包埋小朋友的plan又有咩分別?

首頁

尾頁

跳至