少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我好想個仔出去做下野捱下,等d外人醒下佢,博下佢知搵食唔易,努力d讀書咖,【我明世事無咁理想既】但佢又唔多想,日日0訓到兩點幾三點,起身之後唔系打機就搞部電話,我睇左佢幾日已經想爆佢樽啦【sorry粗皮左小小】,點算呀?點忍呀?

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:終於考完dse跟住果3個月佢地會點過?

佢哋剛考完DSE,之前溫得咁辛苦,咪畀佢抖吓囉。佢都大個啦,有啲嘢唔使再理咁多。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔考埋今日都考完, 佢自己打算揾野做, 其實比佢見識下, 知揾錢辛苦都好架

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我叫個女唔返工都要報course學嘢增值,啱啱係顧員再培訓搵到D課程啱佢,但真係密集式上堂一個月。

珍珠宮

15週年勳章

阿女中四/五至現今都有KEEP住做義工/PT, $唔多(初頭),
無所謂,令佢體驗呢個社會既實況都係好,
唔好淨係死讀書

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

toyocat 發表於 14-4-29 13:57
我叫個女唔返工都要報course學嘢增值,啱啱係顧員再培訓搵到D課程啱佢,但真係密集式上堂一個月。 ...
僱員再培訓 d course 都可以報既咩, 需吾需要滿18 歲呀?thx~

侯爵府

引用:Quote:toyocat 發表於 14-4-29 13:57 我叫

原帖由 yanyan-mummy 於 14-04-30 發表
僱員再培訓 d course 都可以報既咩, 需吾需要滿18 歲呀?thx~
睇咗一般課程應該得。技能提升就唔得。

侯爵府

有D要18歲,有D15-17歲

雲母殿

引用:Quote:原帖由+yanyan-mummy+於+14-04-30+發

原帖由 toyocat 於 14-04-30 發表
睇咗一般課程應該得。技能提升就唔得。
咁請問一般課程是指什麼?是返全日之後有職業跟進搵工果D?

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 14-4-30 14:55
咁請問一般課程是指什麼?是返全日之後有職業跟進搵工果D?

http://course.erb.org/main/cls_schedule.php

有詳細內容參考下

yanchi2  睇下先  發表於 14-5-2 11:01

雲母殿

toyocat 發表於 14-4-30 17:27
http://course.erb.org/main/cls_schedule.php

有詳細內容參考下
thx

男爵府

港台舉辦 太陽計劃太陽使者大召集 ,有幾個課程可選擇。 有興趣上港台網站睇睇, 我仔好有興趣不過最少中四先可參加。

伯爵府

我女都考完..去搵零售兼職大多都冇消息.

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 par3186 的帖子

我個仔自己都有打算搵PT,但未足18歲,淨係知佢唔想做飲食業...
時下年青人,好難控制佢地唔用手機架,試諗吓依家好多大人都跟本係一樣!至於打機,我仔都有,但佢都識節制嘅

複式洋房

其實家長可以同仔女傾下升學或者將來既問題 試下放低自己諗法 整係聽下佢既意見
都吾好即時BAN左仔女既意見 如果吾係會令佢覺得反感
其實而家DSE既學生吾洗急住出去做野拎經驗 反而應該要比佢學下D技能性既野等佢可以出黎做一D好D既工作,都可以學一D語言性既野,可以support佢升學,不過要小心選擇呢D課程
你都可以問下我詳細D既野,因為我係過來人,所以知得比較清楚D,你地可以PM我拎電話傾架,我好樂意幫助你地!!^^

首頁

尾頁

跳至