親子王國

標題: 激光矯視,可以入來傾啦…… [打印本頁]

作者: 麗晰    時間: 07-10-2 15:43     標題: 激光矯視,可以入來傾啦……

激光治療近視以來,距今已有十多年,經過不斷改良,LASIK 角膜切割激光矯視手術成為現今激光矯視的主要技術。

激光矯視的優點是成功率和安全性高;手術不會造成流血損傷,也不會產生痛楚;過程快捷,無需留院,一對眼也只需約20分鐘;沒大副作用,不會造成其他眼疾。病人在手術後即可觀物,手術翌日已能回復7至8成視力,完全回復視力一般需要約4至6星期。以往較常見的後遺症是近視較深的人士 (超過1000度) 手術後因為角膜磨平了,在陰暗環境下收光較差,晚上看燈時或會出現光環。隨著技術的進步,這些後遺症的出現亦相對減少。

現今激光可以矯正近視、遠視及散光。

如果你想知道自己是否適合做矯視手術,
現在  Lasik I Centre 提供
免費初步檢查
電話:23981100
記得上去之前致電預約。

麗晰激光矯視中心 ~
但係如果你想詳細檢查,就需要停止配戴隱形眼鏡 - 軟鏡7日 / 硬鏡14日或以上。

詳情可以上這個網址http://www.lasikicentre.com.hk睇睇。

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-25 16:58 編輯 ]
作者: shatinyau    時間: 07-10-3 12:33

我今日打左電話問左資料,8800至14000全部都包喎。我約左星期六做免費初步檢查,到時先知8,800抑或14000,因為是乎數據而決定,請問有冇人可以分享下經驗呢?

[ 本文章最後由 shatinyau 於 07-10-3 12:39 編輯 ]
作者: yy2004    時間: 07-10-11 16:57

朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 (比我可以清楚2-3年都好過冇), 但...係怕有返近視後不能再帶回con...

thanks
作者: shatinyau    時間: 07-10-13 00:10

好彩我check完先睇到,如果唔係
不過我check完的感覺就有少少唔同,之前只係聽朋友講,自已心大心細,但係真係隻眼戴唔到con,今次又唔使$check米試下。check完之後,姑娘話8800就得,初步檢查真係免費喎 仲有環保袋送添 (其實係放激光矯視資料),聽完之後又OK喎,原來佢地之前係醫院做,不過為左方便醫生同病人所以搬去旺角中心,昨日做埋第二次詳細檢查見埋醫生,醫生話我無弦光同埋可以減哂D近視同散光。不過佢話要預番做完手術都會有少少剩。睇完醫生反而好過自已估估下 不過約左下星期做就仲係有D緊張 希望一齊順利
原文章由 yy2004 於 07-10-11 16:57 發表
朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 ...

作者: creami    時間: 07-10-18 02:47

下.. 做完手術唔可以帶con..
咁有返近視, 之後就一定要戴眼鏡..
作者: Evolution    時間: 07-10-20 19:51

原文章由 yy2004 於 07-10-11 16:57 發表
朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 ...

me, before 1000, now 50,  after 18 months,  no problems
作者: vean    時間: 07-10-21 00:37

醫生冇同我講過唔可以再帶返con既

Evolution,

我今個月頭做左lasik但而家已經有25度近視喇
作者: Evolution    時間: 07-10-21 21:10

one month, still not steady, no worries

-25 is minor problem
作者: 麗晰    時間: 07-10-23 10:35

Vean,

其實你的激光矯視手術很成功。大部份人都有輕微度數,不論你已做矯視手術與否,一般約100度近視以下都不需配載眼鏡。任何人或多或少都有少許度數的。

原文章由 vean 於 07-10-21 00:37 發表
醫生冇同我講過唔可以再帶返con既

Evolution,

我今個月頭做左lasik但而家已經有25度近視喇

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-23 19:22 編輯 ]
作者: vean    時間: 07-10-23 11:11

麗斯,Evolution

不過見到有d做完幾年後又有返近視,真係有d怕幾年既我又"咩'返個眼鏡, 唔開心架嘛
作者: 麗晰    時間: 07-10-23 12:11

激光矯視手術是不會給你零度的。手術後,因眼角膜癒合後之厚度,便是手術後之度數,這些度數一般就是自己原本的度數約5~10% (例如:本身500度近視,術後便約是25至50度近視)
大部份人100度以下近視度數是不需要配戴眼鏡。

作為有責任的醫生,手術前評估是很重要。醫生與矯視者解釋所承擔手術後之風險。如術後是否可以減除近視度數、散光等......老花問題如何處理及是否有弦光出現。這些一切一切問題醫生會與矯視者商量,因應其年齡、日常生活及工作性質等,從而度身訂做給每個矯視者。

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-23 12:20 編輯 ]
作者: 麗晰    時間: 07-10-23 12:33

激光矯視手術是給你回復正常視力,往後日子就看你怎樣保護眼睛了!:-P
原文章由 vean 於 07-10-23 11:11 發表
麗斯,Evolution

不過見到有d做完幾年後又有返近視,真係有d怕幾年既我又"咩'返個眼鏡, 唔開心架嘛

作者: shatinyau    時間: 07-10-25 11:58

做左啦,OK喎: : : 真係好開心: : :
作者: KarmanTang    時間: 07-10-27 01:22

where have you done the sugery?
would you please tell me ?
thanks
作者: sofanhk    時間: 07-10-27 10:33

唔知大家當初做左幾多度數呢??
我見到好似大部份人都係做0 近視,
睇過有d 網址知識,好似話30 歲以下既最好做d 遠視~到底幾時先需要做d 遠視呀,仲有~要做既話係要做幾多度呀?
作者: Maksin    時間: 07-10-30 10:50

我以前個同事都係呢個case (4年後有返近視), 佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡", 但咩原因我又唔太清楚, 所以佢好後悔.  我都係因為佢既原因(呢個後遺症)而驚唔做. 本來我都好想好想去做, 請問 麗晰 你可否解釋一下係咩原因呢 ??

唔該唔該.

原文章由 creami 於 07-10-18 02:47 發表
下.. 做完手術唔可以帶con..
咁有返近視, 之後就一定要戴眼鏡..

作者: bestwish    時間: 07-10-30 12:32

原文章由 Maksin 於 07-10-30 10:50 發表
我以前個同事都係呢個case (4年後有返近視), 佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡", 但咩原因我又唔太清楚, 所以佢好後悔.  我都係因為佢既原因(呢個後遺症)而驚唔做. 本來我都好想好想去做, 請問 麗晰 你可否解釋一下係咩 ...

嘩, 唔可以帶返con.  

好在我冇做.  免費比我做都唔濟.  要我帶眼鏡.  唔係下話, 禁做來做咩.
作者: rubymo928    時間: 07-10-30 16:24

唔系 ma     如果幾年後, 有番近視但唔可以帶 CON, 甘就死火啦.

有番近視都可接受, 但唔可以帶番CON就唔得啦.  帶在眼鏡好樣衰 ga ma. 點見人. 加上帶左甘多年 CON, 要帶番眼鏡真系好難習慣.   

甘我唔考慮做啦!
作者: shatinyau    時間: 07-10-31 09:49

我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣: 為一較為眼乾,但係醫生話因為之前載了太耐contact lens所引致,就算唔做手術眼睛都是一樣乾。原來載con是有壽命的,不能一世載著。如果好似我咁,發現眼睛時常發炎,眼淚水少,又唔想載眼鏡見人,矯視係很好的選擇:) :) :) :) :) :)
作者: wealth    時間: 07-10-31 12:05

我都心大心細, 唔知做唔做好。

原文章由 rubymo928 於 07-10-30 16:24 發表
唔系 ma     如果幾年後, 有番近視但唔可以帶 CON, 甘就死火啦.

有番近視都可接受, 但唔可以帶番CON就唔得啦.  帶在眼鏡好樣衰 ga ma. 點見人. 加上帶左甘多年 CON, 要帶番眼鏡真系好難習慣.   

甘我唔考慮做 ...

作者: bestwish    時間: 07-10-31 12:48

原文章由 shatinyau 於 07-10-31 09:49 發表
我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣: 為一較 ...

會唔會有返近視要幾年後先知播.   唔係即刻知.  

真係博唔過, 你叫我唔可以帶con, 點見人呀!!
作者: wiwi928    時間: 07-10-31 12:53

麗晰可唔可以分期付款?
作者: wiwi928    時間: 07-10-31 12:55

麗晰可唔可以分期付款?
作者: daisykkqq    時間: 07-10-31 13:07

同部門有一個做了,之前成1000度,佢話除低眼鏡乜都睇唔到,已家佢話好正,不過另外有一個因為報告話佢做出來的效果唔理想,所以doctor叫佢唔好做,原來唔係人人都適合,檢查先,doctor會話番比你知自已的情況,千其唔好估估下
ote]原文章由 sofanhk 於 07-10-27 10:33 發表
唔知大家當初做左幾多度數呢??
我見到好似大部份人都係做0 近視,
睇過有d 網址知識,好似話30 歲以下既最好做d 遠視~到底幾時先需要做d 遠視呀,仲有~要做既話係要做幾多度呀? ... [/quote]
作者: shatinyau    時間: 07-10-31 13:39

我諗你晤會啦,有近視當然係可以帶con,我都會,只不過當你帶唔到con,又唔想用眼鏡,現在多一種選擇就係激光矯視。無人話有近視就一定要去做手術。正如當初我都有好多疑慮,不過我個醫生真係好好,佢第一句問我,點解唔繼續帶con,我話個CON帶唔到,佢一d都無hard sell我做。到現在我暫時視力好滿意。呢個係個人自由決定。不過提一提,原來老花係唔可以矯正,到時睇電腦就要帶老花眼鏡lu.......
quote]原文章由 bestwish 於 07-10-31 12:48 發表

會唔會有返近視要幾年後先知播.   唔係即刻知.  

真係博唔過, 你叫我唔可以帶con, 點見人呀!! [/quote]
作者: rubymo928    時間: 07-10-31 15:41

原文章由 shatinyau 於 07-10-31 09:49 發表
我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣: 為一較 ...

我身邊都有好多認識的人做了, 都話好, 特別系如果工作上要出 trip, 做左真系好方便.  所以我心思思考慮左好耐好耐好唔好去做.

但而家個問題系做完幾年後, 如有番近視後唔可以帶 con wor.  有番近視我都可以姑且接受, 但唔可以帶番 con 就真系要擱置去做手術 la.
作者: vean    時間: 07-11-1 21:35

hi all,

今日我去覆診就大家所擔心既問題問左醫生,其實當我見到做完矯視唔可以帶返con既post,自己都同大家甘諗,下唔係嘛,甘大獲

終於等到今日醫生比我既答案係.....可以帶返con架,個醫生仲自己同我講"你係咪貪靚想帶冇近視既colour con呢,都得架。不過未係咁快帶得住。"

我再問醫生"咁之前做左手術d人又話唔可以帶返既"
問左一大輪,醫生給我一個答案,之前丫嘛,而家果d唔同架喇,會進步架嘛。醫生仲話帶既鏡片係唔同架。

我唔知係唔係個別案件可以,因為醫生話我一直都係帶soft lens,傷口埋得非常好,總之大家問清楚醫生就唔洗估估下啦。係咪!
作者: Maksin    時間: 07-11-5 15:48

我都只係識一個人係咁既case.....其他人都好成功既 (只不過有d人有"蒙" or "眼乾".......我諗唔係個個人都會有呢個後遺症 (帶唔返con)........但...都足夠令我要詳細 "考慮"一下做or唔做........

原文章由 bestwish 於 07-10-30 12:32 發表

嘩, 唔可以帶返con.  

好在我冇做.  免費比我做都唔濟.  要我帶眼鏡.  唔係下話, 禁做來做咩.

作者: 国家宝贝    時間: 07-11-6 11:49

我一直对呢个激光矫视抱有怀疑态度。
我听说过以前d同事都係呢個case -4年後有返近視,佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡"。
我由细就看到我大的眼科医生,我叫我尽量不要做呢个激光矫视,他话我带左甘多年眼镜,习惯了,无所谓的,他自己都系带眼镜,无做,话会有后遗症。(PS:可能我近视比较深,2000度)
本來我都好想好想去做, 但是听到甘,我一直甘多年都犹豫,請問 麗晰 你可否解釋一下係咩原因呢 ??
作者: 麗晰    時間: 07-11-6 17:00

一般近視並不疾病(除非度數很深或是嚴重鴛鴦眼度數),所以我們可以用最簡單方法是配戴有框眼鏡去矯正視力。後來,有了隱形眼鏡的出現,很多貪靚一族便選擇配戴;只不過十多年前給我們多一個選擇就是Lasik了。

其實你的眼科醫生是對的。以你的個案到目前為止,激光矯視手術是幫不到的。

quote]原文章由 国家宝贝 於 07-11-6 11:49 發表
我一直对呢个激光矫视抱有怀疑态度。
我听说过以前d同事都係呢個case -4年後有返近視,佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡"。
我由细就看到我大的眼科医生,我叫我尽量不要做呢个激光矫视,他话我带左甘多年眼镜,习惯了,无所谓的,他 ... [/quote]
作者: 麗晰    時間: 07-11-6 17:06

HSBC ~ visa或master 可分12個月
DBS/Compass ~ visa 或 master 可分6個月

謝謝您的查詢。

原文章由 wiwi928 於 07-10-31 12:55 發表
麗晰可唔可以分期付款?

作者: 国家宝贝    時間: 07-11-6 17:17

谢谢麗晰的回复,太深近视做不到 对吧?
有无规定散光几多度以内先可以做阿?
作者: 麗晰    時間: 07-11-7 12:26

不用客氣,多謝您查詢有關激光矯視資訊。:-P

其實激光矯視前的電腦掃描是可以評估術後的大部份情況。所以手術前的各樣檢查是非常重要的。

電腦掃描是檢查近視度數、散光、角膜厚度、瞳孔尺寸等等,從報告中便得知矯視後情況。就上述情況各人不同,因人而異,所以一定要與醫生商量,了解清楚才作決定。另外,有一些極偏薄角膜、極深近視度數或很深散光都因為角膜薄而手術後效果未如理想。但一切都要視乎數據以定。
另本中心提供術前免費初步評估,歡迎查詢2398 1100。

再次謝謝您的查詢。

原文章由 国家宝贝 於 07-11-6 17:17 發表
谢谢麗晰的回复,太深近视做不到 对吧?
有无规定散光几多度以内先可以做阿?

作者: 国家宝贝    時間: 07-11-8 17:13

明白,疑团解开,一直抱住心大心细的,现在终于知道结果~
作者: ming@ming    時間: 07-11-9 14:32

我係一年前做咗lasik, 現在都ok, 係有時會有眼乾情況出現,
但可以滴眼水補救, anyway, 都係比以前戴con舒服得多.

話時話我仲有d con 係月戴嘅, 2盒共6對 (475度左右眼一樣),
每月即棄係博士侖, 有人啱嗎?
平讓........pm 我la
作者: 麗晰    時間: 07-11-10 10:43

激光矯視常見問題
解您疑慮?

http://www.lasikicentre.com.hk/page6.asp

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-11-10 10:49 編輯 ]
作者: eva_669    時間: 07-11-18 12:15

How much for 2 eyes of -7.5

原文章由 麗晰 於 07-11-10 10:43 發表
激光矯視常見問題
解您疑慮?

http://www.lasikicentre.com.hk/page6.asp?

作者: eva_669    時間: 07-11-18 12:16

Which hosp / clinic?

原文章由 麗晰 於 07-11-6 17:06 發表
HSBC ~ visa或master 可分12個月
DBS/Compass ~ visa 或 master 可分6個月

謝謝您的查詢。

作者: eva_669    時間: 07-11-18 12:17

Any restoration of short-sight again?

作者: 麗晰    時間: 07-11-20 12:09

The Lasik Information pm to you already. Thank you.:-P
原文章由 eva_669 於 07-11-18 12:15 發表
How much for 2 eyes of -7.5

作者: 麗晰    時間: 07-11-20 12:17

麗晰激光矯視中心
Lasik I Centre

Rm. 1825, 18/F., Argyle Centre I, 688 Nathan Road, Mongkok, Kowloon. (MTR exit D2)

2398 1100
www.lasikicentre.com.hk

原文章由 eva_669 於 07-11-18 12:16 發表

作者: 麗晰    時間: 07-11-20 12:25

麗晰激光矯視中心
Lasik I Centre

Rm. 1825, 18/F., Argyle Centre I, 688 Nathan Road, Mongkok, Kowloon. (MTR Exit D2)

2398 1100

原文章由 eva_669 於 07-11-18 12:16 發表

作者: greenpea    時間: 07-11-20 12:25

你們有否留意很多的眼科醫生都帶眼鏡!?
你地又估下點解佢自己係呢行嘟唔做極光矯視?
不過佢會叫你去做.......
作者: shatinyau    時間: 07-11-20 19:22

一個月啦,check 25度。我個friend都做埋添:
作者: shatinyau    時間: 07-11-20 19:58

唔好意思,其實我做了減近視手術。不過想已過來人身份分享,講錯請原諒。
當初我都同你諗法一樣,走去聽講座時真係有人問過這些問題,包括仲有好多,醫生話老花做唔到。都要戴眼鏡。另外,我check 個日都再問了姑娘,佢話好彩唔係跟著個做整形醫生,否則米要隆胸整眼耳口nose,雖然佢答得好攪笑,不過都真係有道理。正如聽講座醫生話,近視可以用眼鏡或帶con,現在只不過多一種選擇吧了。
其實我做決定時,搜集了好多資料同聽了幾間不同講座,又問身邊的人,後未先決定乍。不過暫時都未後悔

原文章由 greenpea 於 07-11-20 12:25 發表

作者: verytired    時間: 07-11-21 09:36

兩年半前我都o向呢間做左, 我好深近視... 1200 & 1100... 到而家一直都無問題, 睇野係好清楚... 度數我就無 check 過....希望可以keep 到啦
作者: vicky603    時間: 07-11-22 00:04

唔知有冇分期做呢?
作者: TTeresa    時間: 07-11-23 12:57

想問. 做緊既時候, 同之後有咩感覺. 同係點做...咁要休息幾耐先返到工... 好唔好有痛既感覺
作者: 傻family    時間: 07-11-23 15:22

聽人講做完會睇唔到野架喎,
會持續幾耐呢?
作者: 麗晰    時間: 07-11-26 18:37

匯豐銀行visa/master可分12個月

星展銀行(compass)visa/master可分6個月

原文章由 vicky603 於 07-11-22 00:04 發表
唔知有冇分期做呢?

作者: 麗晰    時間: 07-11-26 18:49

- 手術後視力模糊數小時。

- 在一般情況下,眼睛於手術後數小時內流眼水,這是正常現 象,只要閉上眼睛休息,數小時後便自動紓緩。
- 翌日,已回覆約八成視力,日常生活不影響。如文職工作,第三日便可返回工作剛位。
-
手術完畢當日,請依照醫生指示使用消炎眼藥水。

原文章由 傻family 於 07-11-23 15:22 發表
聽人講做完會睇唔到野架喎,
會持續幾耐呢?

作者: 麗晰    時間: 07-11-26 18:53

激光矯視的優點是成功率和安全性高,手術不會造成流血損傷,也不會產生痛楚;過程快捷,無需留院,一對眼也只需約20分鐘;沒大副作用,不會造成其他眼疾。病人在手術後即可觀物,手術翌日已能回復約8成視力,完全回復視力一般需要約4至6星期。以往較常見的後遺症是近視較深的人士 (超過1000度) 手術後因為角膜磨平了,在陰暗環境下收光較差,晚上看燈時或會出現光環。隨著技術的進步,這些後遺症的出現亦相對減少。

原文章由 TTeresa 於 07-11-23 12:57 發表
想問. 做緊既時候, 同之後有咩感覺. 同係點做...咁要休息幾耐先返到工... 好唔好有痛既感覺

作者: ohmymum    時間: 07-11-27 17:33

我聽過養和個talk, 但都唔敢做,驚好快有番近視!
作者: veronna    時間: 07-11-27 20:16

原文章由 麗晰 於 07-11-26 18:53 發表
激光矯視的優點是成功率和安全性高,手術不會造成流血損傷,也不會產生痛楚;過程快捷,無需留院,一對眼也只需約20分鐘;沒大副作用,不會造成其他眼疾。病人在手術後即可觀物,手術翌日已能回復約8成視力,完全回復視力一般需要約4至 ...

想請問, 常聽人家說做完手術初期會有弦光, 晚上視力較差.  但那些人說是初期, 但照你所說是因為角膜磨平了而導致接收光線減少, 那豈不是不只初期, 而是以後都這樣嗎?
作者: ohmymum    時間: 07-11-28 01:55

原文章由 greenpea 於 07-11-20 12:25 發表

我在養和聽talk 時,doctor輕輕带過無左"最佳視力"呢個問題,但我一再追問.......

因為激光矯視會令你無左"最佳視力",即係有些sis 所說的剩番25度,50度咁.  我地d 普通人由好幾百度變番幾十度,唔駛带con,當然已經鬼死咁開心,但佢地做眼科醫生既,要有perfect eyesight 去同人做手術,不容有失,所以佢地唔做得.
作者: Milkky    時間: 07-11-28 13:50

我都好深近視1400&1600可以做激光矯視嗎?
作者: LuLuLa    時間: 07-11-29 10:14

我在養和做了lasik6年, 效果很好, 没有弦光, 只是回番50度近视和少少散光, 最近有朋友都去了養和做lasik, 十分滿意, about   $24000, 有指定醫生,:-P  但他的女朋友覺得太貴, 去了其他眼科中心做lasik, 只是$10000, 可是有弦光, 她的醫生說是暫時做完手術吧, 好快無, 但不是囉, 所以不要貪平,否則會後悔 , 去醫院安全d.
作者: Antonia    時間: 07-12-16 23:32

原文章由 verytired 於 07-11-21 09:36 發表
兩年半前我都o向呢間做左, 我好深近視... 1200 & 1100... 到而家一直都無問題, 睇野係好清楚... 度數我就無 check 過....希望可以keep 到啦

請問,甘深的近視度數,是咪要做完第一次,仲要做多次先成功?我曾經聽過一個驗眼視甘樣同我講。
作者: LuLuLa    時間: 07-12-17 07:06

你有幾深近視呀?
作者: Antonia    時間: 07-12-17 22:21     標題: 回覆 #1 LuLuLa 的文章

一只650,一只700嘎!
作者: daisykkqq    時間: 07-12-18 13:14

激光矯視手術,不論你百多度或千度都是一次過做,不會分兩次進行的。因為視乎角膜厚度,其實術前檢查,你已知道大部份手術後的情況,如是否能減去全部近視散光等。希望幫到你:

原文章由 Antonia 於 07-12-16 23:32 發表

請問,甘深的近視度數,是咪要做完第一次,仲要做多次先成功?我曾經聽過一個驗眼視甘樣同我講。

作者: deneige    時間: 07-12-18 16:17

我只有2百幾度,可以做嗎?
作者: 麗晰    時間: 07-12-18 18:58

絕對可以做激光矯視,因為大部份人的角膜厚度是足夠減去2百多度近視。Lasik I Centre提供免費初步檢查,不妨致電查詢2398 1100。謝謝:-P

原文章由 deneige 於 07-12-18 16:17 發表
我只有2百幾度,可以做嗎?

作者: katy_mama    時間: 07-12-24 23:31

咁有近視和散光會否比較危險呢?
作者: March    時間: 07-12-27 13:46

我想問我一隻眼550,一隻眼575,係咪基本上都可以矯到近乎0度呢 同埋幾錢先做到 做前做後又有咩要特別注意呢?? 做完有無話要幾耐先返到工OR 做到其他嘢
作者: peace6    時間: 07-12-28 00:00

我就黎去朗豪坊呢度做喇, 有冇人都想去? 一齊會去會平好多~
可email我/msn: pecae_4321@yahoo.com.hk
作者: kong731    時間: 07-12-28 22:40     標題: 回覆 #1 peace6 的文章

i have interest la ..please pm to me s
作者: scampylwk    時間: 07-12-31 09:01

I have undergone such treatment two years ago. It's not bad. However, just like me, I use computer during working hour all the time. I feel I have a little bit  散光 now.

原文章由 kong731 於 07-12-28 22:40 發表
i have interest la ..please pm to me s

作者: sasasui    時間: 07-12-31 14:34     標題: 做到就最好做

我因散光太深,所以做唔倒,我好羨慕D人可以做到,我曾經比養和眼科睇過都無辨法
作者: yentachi    時間: 08-1-1 02:57

I have 800 degree in both eyes before,

and I had Lasik in 香港激光xx中心 on 4th Dec 2007,
the process took for 20 mins,

and now I feel great because no need to wear cons
anymore~

if you have any question,
please feel free to ask me ar!

And if u want to do Lasik in 香港激光xx中心,
(central/ tst)
u can PM me ar,because if I introduce u to do there,
will have discount~
作者: yentachi    時間: 08-1-1 03:04

原文章由 March 於 07-12-27 13:46 發表
我想問我一隻眼550,一隻眼575,係咪基本上都可以矯到近乎0度呢 同埋幾錢先做到 做前做後又有咩要特別注意呢?? 做完有無話要幾耐先返到工OR 做到其他嘢 ...

一隻眼550,一隻眼575,
係咪基本上都可以矯到近乎0度<<<yes,becoz i hv done b4 and i hv 800 degrees...

同埋幾錢先做到 <<about $18000)
some credit card可分期24mths

做前做後又有咩要特別注意呢<<take care it carefully is ok

做完有無話要幾耐先返到工<<the day after you can work

hope that i can answer u~
coz i hv done it on 4/12/07
作者: March    時間: 08-1-2 11:15

原文章由 yentachi 於 08-1-1 02:57 發表
I have 800 degree in both eyes before,

and I had Lasik in 香港激光xx中心 on 4th Dec 2007,
the process took for 20 mins,

and now I feel great because no need to wear cons
anymore~

if you have an ...

有幾多折扣??

同埋有無人可以提供一下響醫院做價錢同有咩分別
作者: peace6    時間: 08-1-2 21:51

我只知去法國醫院做要$19800(無刀), 用d儀器好似都旺角差唔多

仲有冇朋友有興趣一齊去旺角中心或者朗豪坊?
仲未搵到partner...:tongue:
作者: purplebbbb    時間: 08-1-3 00:14     標題: 回覆 #74 peace6 的文章

我想去旺角中心個度做,有無興趣一齊join呀?
現在有二人同行優惠, $8,900 / 一對眼另加 $650 手術前驗眼及眼藥水, 呢個優惠做到 1月31日, 如有興趣就搵我呀, 因為我搵唔到人同我一齊做, 我身邊啲朋友都已經做晒, 我亦有同事係呢間做過, 佢地話都 o.k !
我想係尼個一月做,有興趣contact me:
b_girl1201@yahoo.com.hk
作者: peace6    時間: 08-1-4 10:21

暫時已搵到partner去朗豪坊度做, 你會唔會考慮呢間? 三個人一齊去都得ga
作者: purplebbbb    時間: 08-1-4 10:24

請問朗豪坊幾錢一對眼?我想join呀~:
作者: peace6    時間: 08-1-4 19:37

兩個人一齊做平圴一個人$9800.
一個人就大約萬四
作者: tingtong    時間: 08-1-4 20:01

實實際際搵間信賴得過先!醫生要有豐富經驗有口碑:loveliness:

[ 本文章最後由 tingtong 於 08-1-4 22:33 編輯 ]
作者: tingtong    時間: 08-1-4 20:29

聽聞 ,詳細pm給你

原文章由 peace6 於 08-1-4 10:21 發表
暫時已搵到partner去朗豪坊度做, 你會唔會考慮呢間? 三個人一齊去都得ga

作者: purplebbbb    時間: 08-1-5 10:51

我都搵到朋友join la~
仲bk 左19號 check 眼~
好驚呀
作者: 麗晰    時間: 08-1-5 17:59

激光矯視常見問題
解您疑慮?

http://www.lasikicentre.com.hk/page6.asp

作者: 麗晰    時間: 08-1-5 18:09

如果想了解多點關於激光矯視,可以收看以下約15鐘之短片。

http://www.lasikicentre.com.hk/page1.asp
作者: peace6    時間: 08-1-5 22:13

原文章由 tingtong 於 08-1-4 20:29 發表
聽聞 ,詳細pm給你

收唔到你pm wor
作者: peace6    時間: 08-1-5 22:14

原文章由 purplebbbb 於 08-1-5 10:51 發表
我都搵到朋友join la~
仲bk 左19號 check 眼~
好驚呀

如果我朋友check過唔做得, 我可唔可以join你地?
不過我10/1就做喇
作者: March    時間: 08-1-7 10:33

無刀同有刀有咩分別
作者: darbie    時間: 08-1-7 16:19

請問有沒人(bk 舊 member)真的在這麗晰做過手術呢?好不好呢?還是朗豪坊那間好些?我也有興趣,是不是二人同行會平些?

: 我是新來的~ 唔該晒
作者: ankle    時間: 08-1-10 13:12

浸會都係萬三, 仲有十二個月分期,
咁其實係唔係醫院做好0的呢~~
定時0的講座醫生咁話, 其實都係0個部機 ,
邊度做都一樣, 只要夠乾淨就得呢
作者: k270879    時間: 08-1-10 21:15

我大約8年前響養和做矯視,醫生話做完之後有+-50度,係好正常,依家做o左8年,d度數都無變^^
作者: ngnglv    時間: 08-1-11 11:11

原文章由 peace6 於 08-1-4 19:37 發表
兩個人一齊做平圴一個人$9800.
一個人就大約萬四

咁平....我07年4月係尖沙咀激光...中心做左,不指定醫生都18000蚊,如指定22000-25000蚊,我之前去旺角中心問過都15000蚊,不過旺角中心只得一部機做,變在我要就部機,而尖沙咀就好多部機,機就人,我本身800度近視,旺角不可以全部做哂全度數,留番250度,而尖沙咀就可以做哂,
尖沙咀18000蚊包4-5次覆診,一年內度數問題免費補做,
問清楚出面有好多覆診次次比500蚊,
作者: mmbhtw    時間: 08-1-11 17:28

我都做左6年了...都好好呀...無乜問題..
作者: shatinyau    時間: 08-1-11 19:30

係喎,真係已家好鬼平,我都係旺角中心18樓做,真係8,800仲包5次覆診,不過覆診就買過眼藥水兩盒百令蚊,因為醫生話眼乾。
作者: evajing    時間: 08-1-11 21:02     標題: Good Sight

真的好想視力能象從前一樣好呢!

×××××××××××××××
新年了,是時候扮靚自己le !
http://search.ebay.com.hk/_W0QQsassZevarose007
Special style for special you!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
作者: purplebbbb    時間: 08-1-11 23:52

原文章由 peace6 於 08-1-5 22:14 發表

如果我朋友check過唔做得, 我可唔可以join你地?
不過我10/1就做喇

你做左ok ma~
我bk左旺角中心個間15號先驗眼~
作者: 花小兔    時間: 08-1-12 00:15

咁平8千幾??  我問了要$16,000.00 (尖沙咀)個間,仲話係有刀。想問下有刀和無刀,有乜分別呀?

又話係第7代,即是什麼??
作者: 粒粒芝士    時間: 08-1-12 00:48

原文章由 ngnglv 於 08-1-11 11:11 發表

咁平....我07年4月係尖沙咀激光...中心做左,不指定醫生都18000蚊,如指定22000-25000蚊,我之前去旺角中心問過都15000蚊,不過旺角中心只得一部機做,變在我要就部機,而尖沙咀就好多部機,機就人,我本身800度近視,旺角 ...

我都係個間度做既,我係零六年做,個陣都係八百幾度,都係做左萬八蚊,,,,都幾好架
作者: 花小兔    時間: 08-1-13 21:49

想問下有冇找指定e生,如有,你找了邊位?
作者: Rickyism    時間: 08-1-14 13:36

原文章由 花小兔 於 08-1-13 21:49 發表
想問下有冇找指定e生,如有,你找了邊位?

我都想知呀,我諗住係養和做...
唔知邊個醫生好d呢
作者: mandylung    時間: 08-1-14 14:34

我在04年係養和做矯視, 做完後, 一隻眼50度遠視, 另一隻眼50度散光,這幾年都無變.
睇野好清楚 !!:D :D :D

原文章由 k270879 於 08-1-10 21:15 發表
我大約8年前響養和做矯視,醫生話做完之後有+-50度,係好正常,依家做o左8年,d度數都無變^^

作者: Rickyism    時間: 08-1-14 15:07     標題: 回覆 #99 mandylung 的文章

原文章由 mandylung 於 08-1-14 14:34 發表
我在04年係養和做矯視, 做完後, 一隻眼50度遠視, 另一隻眼50度散光,這幾年都無變.
睇野好清楚 !!:D :D :D

請問妳搵邊個醫生做gar?

係咪指定醫生好d呢?

[ 本文章最後由 Rickyism 於 08-1-14 15:08 編輯 ]
作者: uglyma    時間: 08-1-14 22:27

我想知旺角中心18樓好唔好,D机新唔新?
我都有興趣,但因太平了($8800),唔知是否OK?

你哋提的朗豪纺,我也有興趣,冇BK members 做過,可以
share 吓嗎?Many thanks!!!

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5