跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:申請配偶移民

見到一個好實用嘅網站,希望大家啱用

http://forum.iask.ca/threads/%E7%89%88%E4%B8%BB%E7%9A%84%E5%8E%8B%E7%AE%B1%E5%AE%9D%E5%85%B8-%E5%A2%83%E5%A4%96%E9%85%8D%E5%81%B6%E5%8F%8A%E5%B0%8F%E5%AD%A9%E5%9B%A2%E8%81%9A%E8%B5%84%E6%96%99-%E6%95%B4%E7%90%86%E5%B8%96%EF%BC%8C-palmer%E6%8E%A8%E8%8D%90.59279/

男爵府

好媽媽勳章

Tracychg15 發表於 14-7-1 19:51
我填左及交左以下forms:(因未有小朋友、我老公sponsor我,可能同你有小小唔同,我交表時間為12/2013,唔 ...

你太好人, 謝謝你, 我在逐一對緊, 希望唔會錯. FEB.2014補番INFO到而家都未有消息, 我估我一年內都唔會批到了~ Anyway, 有消息可UPDATE我們嗎? Thanks!!!

男爵府

好媽媽勳章

xxixixx 發表於 14-7-1 04:03
回覆 mchung1984 的帖子

In Form IMM5481

xxixixx,

想請問 5B. Previous undertakings 要計埋囡囡? 佢本身已在香港拎左citizenship card. Thanks!

別墅

回覆 bebilam 的帖子

In Form IMM5481

5. B) i) 這項以我的理解是妳的sponsor (老公/太太) 曾經以擔保人身份擔保申請過妳的囡囡 (小孩在港出世,出世後曾入表申請取得加藉),並現已成為加拿大citizen,所以在這一項便須要申報。

>> 但注意這是我自己的理解並填報,妳如果還有懷疑,我建議妳可找second option。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:xxixixx 的帖子

明白, thanks:

別墅

回覆 xxixixx 的帖子

thank you !!!

大宅

請問IMM5491 form checklist question 11, 什麼是option C print out? 應該是一些加拿大稅務証明? 但我老公已經幾年前已在報稅表上申報了離開加拿大(應該當non-resident). 咁而家應該要提供什麼証明 ? 仲有無需要提供option C print out呢?

另外, IMM5540 question 11, 佢有6格要我提供文件去証明會返加拿大, 但是我現在6項証明都沒有, 咁我有無其他文件可以提供去support 我真係會返加拿大定居呢?

別墅

回覆 jojomummy 的帖子

請問IMM5491 form checklist question 11, 什麼是option C print out? 應該是一些加拿大稅務証明? 但我老公已經幾年前已在報稅表上申報了離開加拿大(應該當non-resident). 咁而家應該要提供什麼証明 ? 仲有無需要提供option C print out呢?

這一項主要是想知你有冇足夠的經濟能力來符合資格,你可提供你所有的收入來源、香港報税記錄、銀行戶口記錄証明信、近三個月銀行月結單、公司收入証明信和其他香港和加拿大流動資產便可。

另外, IMM5540 question 11, 佢有6格要我提供文件去証明會返加拿大, 但是我現在6項証明都沒有, 咁我有無其他文件可以提供去support 我真係會返加拿大定居呢?

這一項我之前已略有提及,難處是在報表期間,大部份的我們怎可能已買咗屋,有租屋約,或有份工等緊你去返工呢!所以我認為可做的就是附加寫作一封很"動人"的信去打動移民官,信內的理由可以是:
- 有屋企人或親戚在那裡團聚
- 香港經濟環境轉差
- 香港政治環境不穩定
- 香港生活健康環境轉差
- 想有一個更和諧愉快的生活環境
- 考慮小孩成長和學習環境

接著亦需提及:
- 已接觸地產經紀搵緊屋
- 或已搜集資料準備租屋
- 已寄出履歷等待回覆

相信如果信內言之有理及有誠意便可令移民官接納你移民的理由。

大宅

xxixixx 發表於 14-7-3 15:11

請問IMM5491 form checklist question 11, 什麼是option C print out? 應該是一些 ...
多謝你提供的意見.

別墅

回覆:申請配偶移民

各位,想問下你地嘅申請有無進展呢?CIC好似慢咗審批咁

別墅

回覆:RMQ1313 的帖子

冇聲冇影
香港visa office比其他慢咁
北京,Sydney,快D

大宅

LittleErn 發表於 14-7-6 23:49
冇聲冇影
香港visa office比其他慢咁
北京,Sydney,快D
我都想知你地已經申請超過半年既JM 情況如何? 有無人已經批左?

大宅

回覆 LittleErn 的帖子

LittleErn,

請問你入form是係咪未去做body check架? 入左form幾耐先補返個body check? 我而家填晒form諗緊寄form 前body check 定之後先做? 因為我怕有效期只有一年. 煩腦中........

別墅

仲未去做呀, 一心等佢有通知問至做, 反正MEDICAL CHECK一星期會SEND倒份REPORT去CIC

大宅

引用:回覆 LittleErn 的帖子LittleErn,請問你入f

原帖由 jojomummy 於 14-07-08 發表
回覆 LittleErn 的帖子

LittleErn,
唔係交form 前要做body check咩?我見佢指示係咁嘅!

大宅

請問IMM5490 question no. 27 入面有個give date of periods of cohabitation. 日子由From(結婚果日) - To 無得打 "Now", 咁To 個日子應該打咩???????

同埋IM5669 question no. 12 又係To 果度無得打Now 個日子又應該打咩???

十萬個唔該晒!!!!!

別墅

回覆 Tracychg15 的帖子

有文件漏會通知補返, 因為APPLY時唔係打算今年走, 但又唔想太遲APPLY, 但無諗過而家整體進度都慢左

大宅

請問批左幾耐要走?

大宅

回覆 qqcqt 的帖子

我終於都交左表啦.......... 鬆左一口氣

你地進度點? 有無JM 批左未呢??

大宅

xxixixx, 你有消息嗎?

首頁

尾頁

跳至