跳至

首頁

尾頁

別墅

Semphora 發表於 14-5-22 10:33
其實我地都好快!都係搵人搞!因為太多野唔係自己搞到,叫得攞良民証其實已經係尾聲!

...

其實我到而家都未做MEDICAL (一直想等埋UCI NUMBER至做), 申請前見D進度係先收UCINUMBER 之後等SPONSOR APPROVED, 之後等要求做良民証, 再問PASSPORT

但我個CASE就一開波問良民証同註明未PROCESS我個申請, 話文件唔齊(原因欠良民証喎, 又無話我欠MEDICAL”好笑”), 噤大家都知香港警署係要有信至可以去做到, 又點會可以同申請表一切寄.

無架, 到而家都係等覆, 問左香港警署話4月頭寄出左我份良民証, ONLINECHECK進度都係話做到41日既申請, 再等多一個月睇下點喇..

我個CASE仲未有UCI NUMBER, 所以我相信係未TRANSFER我個申請去香港VISAOFFICE, 唯有等, 好在我又唔係急住走咋

洋房

回覆:申請配偶移民

我個次序同你好唔同,我係搵人搞,我地集合哂所有既資料,例如:論文,相片,銀行証明等等等..再驗埋身,交哂所有要交既費用,用dhl send 過加拿大個邊,幾日後已經有no.,唔做一個月批左擔保人個part, 過多三星期就要我去攞良民証,再過一個月就批左,我地用左兩個月加三星期批左!我地十一號走啦

別墅

回覆:Semphora 的帖子

你幾時申請,好快呀,我地個程序同你一樣,但仲未叫老公做良民證,所以真係好心急

別墅

semphora
真好,揾agent 搞到咁快完成都比得抵

洋房

我地十月中send 哂d野出去,一月頭批,叫攞良民証其實就要send埋passport出去,我覺得搵人搞係最好,唔會比小左野佢地批,唔會浪費時間

別墅

咁時間差唔多
我以為你今年入紙申請

自己搞都唔係好係好煩,所以自己搞囉

別墅

CIC 12月收到我地嘅申請,到左依家都只係話收到驗身報告,所以好心急!我地都係揾agent整

別墅

回覆:RMQ1313 的帖子

我用canadavisa 個 forum check
睇倒唔同國家既人update process status
每個月入紙apply 都有個excel for sharing 大家進度
都有少許香港申請既人去果度update

我都係響果度揾倒有人同我一樣
一開波問良民証

別墅

回覆 LittleErn 的帖子

我剛剛去睇完,好像不太update

別墅

I courrier on april 28...but till now no reply yet...好心急……想出年3月回加。

別墅

回覆 Beethethen 的帖子

你唔洗太擔心, 近呢兩個星期, CIC由少過一個月覆第一個AOR(application received) 到而家要成47日至會覆人,
我CHECK 左我個CASE算做MISSING DOC (無良民証, 但我之前解釋過香港係要有信至做得, 我諗開我個CASE個OFFICER少做香港申請, SO 計左我文件唔齊), 到而家我都係等CIC覆我個UCI NUMBER, 有UCI NUMBER, 即係你個APPICATION 開始PROCESS。我當香港警署話4月頭寄左我份野去, 我諗6月內CIC點都要開我個CASE做野喇卦.. (目前好似開到4月4日收既件, ONLINE度寫)

一切都好在我唔係急住走咋, 唯有等

別墅

回覆:LittleErn 的帖子

我想問下邊度可以知道佢地開到4月4日的case?

別墅

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-fc.asp

rmq1313
your case already get sponsor approved
you would need to see step 2 for average processing time, and u have uci number to check your status anytime online

別墅

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-fc. asp

rmq1313
your case already get sponsor approved
you would need to see step 2 for average processing time, and u have uci number to check your status anytime online

別墅

rmq1313

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-fc.asp

別墅

回覆:LittleErn 的帖子

哦,明白了,thank you

別墅

10 March 去HongKong post用register mail寄,Canada mail tracking 25 March 寄到。

6 May 電郵收到CIC的UCI號碼。

自己填表,其實只要細心及花些時間便可,之前問過agent,配偶申請最平也要25000,不如自己申請,我也鼓勵其他人自己報,有問題我樂意幫忙解答。

別墅

xxixixx

同意, 揾得到資料比人, 其實自己都做完份野去寄得,
見D 菲律賓 / ABU DHABI 又或者經北京VISA OFFICE申請既中國人.. 等等, 都可以自己做到, 會覺得無理由自己唔識填, 就算有野漏都好少意思 (可能我唔係急住走), 因為會叫你補資料 (雖然佢睇完我份野係叫我補良民証<--無奈 )

別墅

LittleErn

初時我都諗住揾agent,1月果陣問過6、7間,最平要25000(可能而家又加價),最貴收我5萬幾,有啲agent知道唔係投資移民(當時未宣報截停投資移民)直接話無興趣接(因為配偶移民咁簡單無乜錢賺)。
我就諗既然收得貴又畀人白眼,咁不如自己動手申請,無錯當中會有啲問題比較難理解如何去填報,但只要細心閱讀及反覆推算便不難明白,所以我希望能將我填表申請的經驗去幫助別人。

以我所知,良民証是在申請後段才會通知你攞,可能真係負責初期審核你果個官唔熟香港申請,我哋係唔可以冇任何信件証明下自己走上去警察局申請良民証的。

10 March 去HongKong post用register mail寄,Canada mail tracking 25 March 寄到。

6 May 電郵收到CIC的UCI號碼。

End of May,收到CIC的信通知初期審核通過,申請會交回香港繼續處理

大宅

引用:有無有最近入紙申請,+可否分享進度?我自已

原帖由 LittleErn 於 14-05-08 發表
有無有最近入紙申請, 可否分享進度?

我自已申請, 收到第一個既回覆係要做良民証(但封EMAIL註明份申請表係 ...
我上年平安夜自己申請寄form, 我老公sponsor我!我係做左medical test連receipt 一齊寄的!未做良民証,因問左警處個邊,叫我入左紙俾移民局先,之後會有信先去警處做!

3 Feb 收到email話漏左一份form, 過幾日就補番!
18 Mar 收到信話已接受申請,有埋UCI code,內容大約叫你再等通知interview,叫你準備好自己去加國生活等等!

到現在仲未收到通知interview

首頁

尾頁

跳至