懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家10週, 已經嘔左成個月, 食咩嘔咩, 夜晚訓覺又嘔, 嘔到咩都冇, 嘔黃膽水, 嘔到有血
有醫生開已止嘔藥, 但食完勁暈勁眼訓同個口超苦, 我有咩辦法可以好少少, 真係好折磨, 根本返吾到工, 我真係覺得人都就黎顛喇

男爵府

回覆:嘔吐

我咪又係,試過好多方法都係咁,我已經無晒辦法了

大宅

你要加油啊!初期真係最辛苦,但多幾個星期應該會好好多架啦。
我之前都作嘔得好辛苦,但冇你真嘔咁多。我平時一日飲2L水,但孕初期連飲水都會想嘔,食又食唔到,真係好想喊。
我試過食d酸酸地既生果(士多啤梨、奇異果、橙etc),有人建議我空肚時食疏打餅,我都以檸檬水,蜜糖水代替水,少量飲。食唔到野我就煲豬骨湯個d,叫做有d野落肚。
同時食補給品以免咩都冇吸收到。
加油啊媽媽!

複式洋房

回覆 candyaust 的帖子

THANKS 呀! 我已經咩都試過, 梳打餅都食過, 湯又試過, 依家已經飲啖水都嘔返出黎

我真係開始覺得頂吾順, 一旱起身返工搭巴士又嘔, 轉搭的士又係嘔, 我已經好努力同自己講, 聽日就會好架喇....

你上次嘔到幾多WK先好呀?

複式洋房

回覆 loving_mybaby 的帖子

明白, 真係好折磨, 我真係覺得自己就黎顛!

男爵府

我都嘔咗三星期啦... 夜晚最辛苦,真情頂住訓唔到,個人仲要暈陀陀咁
完全無心機工作... 我仲要啱啱轉新工

不過我覺得少食多餐同唔好俾自己肚餓係有啲幫助的。一齊加油

複式洋房

回覆 WaLeiMaMa 的帖子

你都係, 加油, 咁你依家返新工, 咪冇產假囉, 我係公司都真係頂吾順

大宅

引用:回覆+candyaust+的帖子THANKS+呀!+我已經咩

原帖由 allk123456 於 14-05-14 發表

THANKS 呀! 我已經咩都試過, 梳打餅都食過, 湯又試過, 依家已經飲啖水都嘔返出黎
我記得好似16個wk就冇再作嘔,但一食左佢唔鐘意既野就真嘔

複式洋房

嘔到16WK真係頂吾順WOR....

男爵府

引用:回覆+WaLeiMaMa+的帖子你都係,+加油,+咁你

你都係, 加油, 咁你依家返新工, 咪冇產假囉, 我係公司都真係頂吾順
係呀要放無薪囉...
我係accept 咗新offer, 遞咗信俾舊公司,先發現...~

複式洋房

咁你都好D, 我同你差吾多, 我係RESGIN左先發現, 都仲未搵新工, 依家唯有做住先囉

男爵府

引用:回覆+WaLeiMaMa+的帖子咁你都好D,+我同你差

咁你都好D, 我同你差吾多, 我係RESGIN左先發現, 都仲未搵新工, 依家唯有做住先囉
如果經濟許可.... 我都唔想返新工,可以至少頭三個月安心養胎呀 家陣新工真係日日捱住咁過

複式洋房

我由第9週開始,每日嘔4-5次, 依家18週,依然每日嘔1次。嘔到麻木左

大宅

完全明白你嘅處境,我四週開始嘔,嘔到依家仲差幾日就12w仲嘔緊,十週果時嘔到入院瞓咗四日,驗血驗到甲狀腺素高要轉介內分泌科跟進,本身排到6月尾先見醫生,但今日收到醫院電話,醫生睇咗我個case之後要我提早5月16号返去見醫生,依家嚇到我好驚,好擔心

公爵府

回覆:allk123456 的帖子

沒辦法…忍一忍啊!好快就過去…

大宅

我都係由6w嘔到而家12w, 真係好難頂, 完全無任何方法可止嘔

大宅

我都好似你咁捱緊,真係嘔到無哂精神,都密密請假,無哂心機,當嘔得好辛苦,老公又唔喺身邊照顧自己會喊出黎tim...我而家8週,你睇醫生既時候有無問醫生開維他命丸食?因為嘔到自己缺乏抵抗力同維他命,食乜都唔得,胃又頂住,我未有維他命丸食個時,諗住食個橙補充下維他命c都嘔返出黎,而家食左好好多,有胃口,無想嘔既感覺,既係就係比較大粒(粉紅色) ,我一開二,止嘔藥盡量嘔得太勁先食,黃色係葉酸

複式洋房

回覆:yip0803 的帖子

我都食緊個隻多種維他命,我打算陣間去睇下中醫,睇下有冇幫助,真係返吾到工,加上好易凍襯

複式洋房

回覆:懶訓豬豬 的帖子

我完全明白,我都嘔左成個月,真係頂吾順

複式洋房

回覆:sin881 的帖子

你吾好咁擔心啦!擔心都影響個胎,應該冇事既,加油呀!

首頁

尾頁

跳至