少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小五學生完全無動力讀書,成績好差,叫温書就發夢,道理講過,鬧又鬧過,好失望。
平時放學就有功課班,肯做功課,但叫温書就發脾氣,發夢。唉!

伯爵府

回覆:lovechanmum 的帖子

五年級仲可以威迫利誘,到初中仲頂心頂肺

男爵府

回覆:lovechanmum 的帖子

大多數都有這情況。自動波的好少。想有好成績,唯有靠家長努力,幫小朋友渡過這三次呈分試。加油!

MariaTsui  Agree  發表於 14-5-25 13:10

男爵府

lovechanmum 發表於 14-5-17 13:44
小五學生完全無動力讀書,成績好差,叫温書就發夢,道理講過,鬧又鬧過,好失望。
平時放學就有功課班,肯 ...
動力係來自對一件事的喜愛, 又或者係想避開唔開心的事而產生.....
如果佢唔會因為怕俾妳鵝怕俾妳鬧而讀書, 咁又有冇辦法令佢讀得開心d, 有自信d 呢?
例如讚多d 佢, 等佢知道自己做得到。

伯爵府

回覆 AJIM 的帖子

的確係個很難解決的問題,小學時期還可受控, 可以送佢去功課班.

但到中學係完全甩繩馬騮, 我家少爺試過請補習老師上門,
都可以多多籍口, 又話累, 敷衍了事..

只有等他開竅

男爵府

asa2012 發表於 14-5-19 11:10
回覆 AJIM 的帖子

的確係個很難解決的問題,小學時期還可受控, 可以送佢去功課班.
明呀, 簡單d 來講係佢冇動機去做嘛.....妳講的開竅, 其實都係講佢知道讀書的意義, 因而產生咗動機。
其實產生動機都可以有好多方法, 不過用鬧, 用鵝, 用控制的方式就好難做到....

伯爵府

回覆 AJIM 的帖子

我請過補習老師俾佢, 所以佢知補習老師的時薪.
有次, 同佢講, 做補習老師時薪 over 100元,
去 m 記, 7 記做售貨元的時薪有幾多 ?
同樣用 1 hr 去賺錢, 有學歷是否高效 d,
舒服 d ? 果刻佢都好似好同意咁,
但過後又繼續 hea...

男爵府

asa2012 發表於 14-5-19 11:55
回覆 AJIM 的帖子

我請過補習老師俾佢, 所以佢知補習老師的時薪.
係呀, 俾佢知多d 讀書的意義, 佢咪動機大d 啦, 所以佢都同意你的說話.....
但係又冇咩實際行動做到出來。
會唔會係因為呢個事實同佢而家的情況仲有好大距離, 所以佢始終都覺得唔太急切要改?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友係咁...我仔都係日日要人三催四請...
學校有功課班..小朋友做晒功課先回家已好好..

我果D..回家做功課己要三催四請..
好不容易完成功課...又要催佢溫習...

依家D小朋友返學..根本就係媽媽重讀

子爵府

回覆 lovechanmum 的帖子

既然請過補習老師,有沒有問問補習老師你個仔學習上是否有很大的問題?有時候要先了解孩子為何老是不想溫書?是覺得溫也沒有用,反正不懂,努力也得不到結果?其實不用家長給壓力,學校應該也有對孩子灌輸要努力讀書的訊息。我想每個孩子都有其獨立方式去溫去學,只靠大人迫,效果不見得好。

這個時候你作為媽咪一定急,但是仍要先明白孩子懶散的原因。可以問問老師,可以和孩子好好談談,不用談大道理,只告訴他,他想入甚麼的學校?他的未來是在他自己手裡,他現在有機會去改變命運,為何不好好為自己訂立目標?小孩的心結要先解開,才可以找到位去令他奮發。
mc <()>

男爵府

讀書哩家嘢最緊要自覺lor~ 無興趣又無壓力,就基本上讀唔到乜滯喇~

大宅

回覆:完全無動力讀書

唉!你急佢唔急,激死!

大宅

lovechanmum 發表於 14-5-17 13:44
平時放學就有功課班,肯 ...

吾系讀書材料就比參加多啲課外活動
搵到自己行既路

首頁

尾頁

跳至