少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都有兩個女,間唔中小氣吓都有,不過無你大女咁嚴重。

禁止訪問

珍珠宮

香香 發表於 14-6-5 16:49
我個女有專注力不足. 所以有食藥. 唔知係咪咁個人比較燥及負面.
咁你應該問吓開藥嗰個醫生,是否啲藥有這個副作用了。

男爵府

回覆:大女嫉妒妹妹 (說我偏心) !怎辨,急?請各有心人提意見。

我有一個13歲一個5歲,但我問過我個大仔我有無偏心佢答無,因為我唔會以為細佬細佢8年要佢去遷就細佬,我要比佢知道細佬細有D事情可以做,邊重事情做唔到要幫忙,但不能每次都講细佬細要讓。要持平邊個錯就話邊個,不能就細嗰個,我會同佢地講大唔大晒,細也不是大晒。就算有人出手先我都會問清楚了解過先駡,但兩個都駡,我會話出手先不對還手也不可。
我用好多身體語言,抱抱,kiss,摸下头丫手丫,傾下,無特定時間做,想做就做早上,食食下飯,上床前等等……
佢地重細用D心思交流下,好快會無事。

大宅

我自己都系人地個大女, 我都有咁嘅感覺, 成日都覺得亞爸亞媽偏心, 老實講, 哩D你勸都冇用, 要人地勸or自己睇開先得, 女仔對哩D嘢系比較敏感D啦
p.s. 我宜家19歲

大宅

我也有兩個女兒,相差三年半,我不會下下要求家姐讓細妹,當有事情發生,我會先看情況,誰錯便罰誰,兩個一起錯便一起罰。要家姐處處需要讓妹妹,不但會令家姐以為你偏心,對妹妹來說也不好,她會誤以為因自己年紀小便做什麼也可以,事實上,四歲已不小了,很多事情也能明白。當然有些事情,妹妹年紀小是需要幫忙的,我會盡量向家姐解釋,並告訴她小時候我也同樣對待她,鼓勵家姐幫手,同時我會告訴她做家姐的有責任保護妹妹,同時也有她的權利(如吃東西時可多吃一點),現在,家姐很享受自己作為家姐,很多時還會主動讓著妹妹(當然不是每一次),兩姊妹感情十分好。

大宅

我弟弟細過我7年,我啊媽都5會要求我要就他,如果弟弟錯,她會罵弟弟,如果我們一起爭,媽媽永遠都說:誰打贏了就是誰。

媽媽的意思不是叫我們打架,而是,大家是姐弟,不會真的打傷,或一人獨佔什麼都不給另外一個的(正常小朋友性格都不壞的)。當然,我平常很疼弟弟,媽媽也信得過我,而弟弟想我跟他玩,也會分享很多東西。

如果父母偏心小的,不要以為小朋友就不懂,小朋友很會看人臉色。可能你不知道妹妹經常仗著你幫她欺負姐姐,可能你不察覺。

我想,如果我媽像你一樣,我也會不開心。理性上可以理解,情感上不能接受。你可以用千百個理由去說服自己,可是子女的感受是感性的。

首頁

尾頁

跳至