少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我暫時未批準, 呀仔話好多同學都去, 同呀仔解釋依啲地方好雜, 好多黑社會成員係到揾傻仔玩同利用, 但我相信佢真係要落我阻唔到, 大家點睇法。

大宅

回覆:就快15歲, 要求同同學一齊落網吧打機

好似今日考完試,我仔都話同同學去網吧。第一,我都識佢幾個知心同學,第二,佢去邊我知道的,第三,唔準著校服。或者我一向有教開佢識講野,識保護自己,所以我1d都唔擔心,仲登佢一大班同學一齊玩高興 (需然唔係健康活動)

男爵府

回覆:nrjowepq 的帖子

自己同學梗係無咁驚 但網吧乜人都有,都咪話唔擔心。

禁止訪問

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 比比 的帖子

去網吧對佢地中學生來說係好普遍, 如果你吾比佢可以騙你在學校補課, 踢波,但其實是去網吧。我仔中1時我老公已經帶佢去網吧打機, 等佢見識一下, 因為知道亞仔遲早都會跟同學一齊去, 但佢同我老公去過幾次後都無興趣再去。我知有人會不認同, 因為有些網吧真的很雜, 但我地希望佢第1次去係我地帶佢去, 可以同佢解釋環境, 有什麼要注意。其實15歲都吾細, 自己有判斷能力, 不必太擔心。

男爵府

比比 發表於 14-6-20 17:53
我暫時未批準, 呀仔話好多同學都去, 同呀仔解釋依啲地方好雜, 好多黑社會成員係到揾傻仔玩同利用, 但我相信 ...
明白家長會擔心阿仔去到網吧會識到壞人, 而想保護佢, 自然就唔想佢去。
不過網吧好雜, 好多時都係媒體宣傳出來的, 而家香港大部份的連鎖經營網吧都唔雜, 仲好光猛, 冇人食煙冇黑社會搞事。簡單D 講就係網吧老闆都係想做生意啫, 有人搞事咪啫係同佢趕客。
最緊要就係知道阿仔去邊間, 如果係去陽光呀, I-ONE果D 集團式的, 老實講應該冇咩危險。
再者, 佢都大咯, 慢慢妳都好難禁落去, 反而佢講俾妳知去咗邊間, 可能妳要搵仔都易D。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

你講得好0岩"好多黑社會成員係到揾傻仔玩同利用"

我的工作日日都做法庭文件,日日都見D十五六歲、十七八歲的青少年俾警察拉,他們都話在機鋪、酒吧和disco識到個毒販,一兩個星期之後就叫他們帶毒,而第一次帶毒就出事----通常係有警察埋伏等佢出現,甚至
有警察在屋企門口等佢......你話邊個通知警察呢?

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

複式洋房

考完試去一次半次的覺得OK,好過佢連講都唔講你知

民房

咩年代...

男爵府

熱血勳章

最怕他左瞞右騙!起碼坦白話你知!有jm提到由爸爸帶仔去網吧見識,我欣賞這個方案,讓他不再好奇!其實玩0n line game點解吾係屋企玩?出面始終要錢嘛,又令人擔心,所以有jm見仔女打機好把火,但如果他吾比你見,係出面打飽那就好地地?吾見人未仲擔心!我是樓主的話,唯有和仔妥協,比你打機,不過係屋企打,吾好出去打了!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:咩年代...

原帖由 一桶水 於 14-07-03 發表
咩年代...
我都想問⋯仲有人會去網吧的嗎?
我年少時就成日去,而家好多網吧都執曬喇

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 LKS媽媽 的帖子

阿仔話ON LINE GAME有些遊戲是一班人玩, 咁去網吧同埋幾個同學一齊玩比起各自响屋企玩開心好多。

男爵府

熱血勳章

那就要付上金錢約代價了!可知吾係個個咁好彩有家庭溫,係屋企吾開心米逃離現場,揾人陪,又要落腳,咁就落網吧打機去

男爵府

網吧啲機快好多, 成班同學一齊玩, 一齊傾攻略喎!

水晶宮

有機會組織屋K人一齊去旅遊,培養其他興趣,分散注意力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:網吧啲機快好多, 成班同學一齊玩, 一齊傾攻

原帖由 比比 於 14-08-25 發表
網吧啲機快好多, 成班同學一齊玩, 一齊傾攻略喎!
就係因為快,所以死得更快,迷上後不能自拔。新聞都見過沈迷到日日夜夜打到訓醫院,千其唔好睇少網game嘅殺傷力

首頁

尾頁

跳至