用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

烹飪錦囊 今日: 41|主題: 92750

go 請教醉雞鍋煮法!

子爵府

國民生產總值:13782

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今晚凍凍地想整醉雞食,但又唔知點整先好食,想請教高手媽咪!

王國熱話
有冇人睇亦舒?
分享: 我兒子喜歡的書 (兩歲半至三歲半)
我喜愛的書藉分享

禁止訪問

國民生產總值:46218

男爵府

國民生產總值:7016

醉雞定醉雞鍋?

禁止訪問

國民生產總值:46218

伯爵府

國民生產總值:19311

雞洗乾淨, 用少少鹽 & 酒 , 醃2小時, 待用.
我自己用紹興酒多D+玫瑰露酒少D

另, 用幾種中藥材, 例如元肉、杞子、黨參、歸身、伏神, 北其.............隨你個人喜好啦.....

先用清水煲湯底, 煲30分鐘再加紹興酒, 我就加2大飯碗,
(加幾多酒個人喜好, 至少一碗, 否則唔夠酒味)
再滾15分鐘, 咁就落雞件, 煮熟就食得.
總之整個煲藥材湯底, 唔好煲超過1小時.

我就會係臨食時, 即係雞煮熟後, 即時再加2湯匙酒, 咁煲墅就更香

[ 本文章最後由 火石 於 07-11-29 09:08 編輯 ]
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎