烹飪搵食

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我想和囝囝整曲奇餅, 各位有無簡易食譜提供

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

妳睇吓算唔算易。

here

如果怕份量太多,可以計番條數整1/3。如果一次焗唔哂,可以用保鮮紙包好佢,放入密實袋,再放入冰箱,可放2個月都冇問題,要焗就早一日放下格回溫。

另外,由於每個焗爐爐溫有差異,焗到十分鐘後或者一聞到香味就要睇住黎焗,見佢金黃色就好收手,以免焗'火農'。

曲奇焗完要放涼先會脆,剛出爐係淋淋地架。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

召藥師:

你好叻, 一次可以整3款口味曲奇. 多謝你的食譜, 今個聖誕假期和囝囝整吓先.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

召藥師:

你好勁....
送唔送外賣架...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

牛油 200g  糖 100g  麵粉 300g 雲利拿香油 少許
做法:
1. 先將牛油放在室溫待溶.
2. 將牛油及糖打至奶白色,再加少許雲利拿香油.
3. 慢慢加入麵粉.
4. 麵糰用木棍輾開,隨意用可愛餅乾模印出小花/動物等形狀的餅乾,放焗盆內.
5. 放入焗爐,溫度大約150度,烤10分鐘左右即可.

依個都好簡單..我好多fd都話好味架..而且只要記得麵粉,牛油,糖既比例係3:2:1就得...咁想整多整少都好易控制
http://www.baby-kingdom.com/inde ... ewspace-itemid-4339

[ 本文章最後由 月希 於 07-11-30 16:21 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 月希 於 07-11-30 04:20 PM 發表
牛油 200g  糖 100g  麵粉 300g 雲利拿香油 少許
做法:
3. 慢慢加入麵粉.
4. 麵糰用木棍輾開,隨意用可愛餅乾模印出小花/動物等形狀的 ...

妳依個食譜d比例真係好易計喎!

珊瑚宮

原文章由 召藥師 於 07-11-30 16:25 發表

妳依個食譜d比例真係好易計喎!

係丫...因為係我白撞出黎架 但係同網友去野餐..做過幾次佢地都話好味..成日叫我整..而且我又整到細細塊..d小朋友成日唔停手咁食

大宅

好媽媽勳章

等我試下先:D :D
原文章由 月希 於 07-11-30 16:29 發表

係丫...因為係我白撞出黎架 但係同網友去野餐..做過幾次佢地都話好味..成日叫我整..而且我又整到細細塊..d小朋友成日唔停手咁食

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 月希 於 07-11-30 16:20 發表
做法:
3. 慢慢加入麵粉.
4. 麵糰用木棍輾開,隨意用可愛餅乾模印出小花/動物等形狀的 ...

我想問...麵粉..要用高根/定低根呀??
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

珊瑚宮

原文章由 vane 於 07-11-30 23:17 發表

我想問...麵粉..要用高根/定低根呀??

我用普通麵粉架咋

子爵府

做法:
3. 慢慢加入麵粉.

321thx~:loveliness:

侯爵府

May I know 牛油 200g=???cups

糖 100g=???cups  
麵粉 300g =???cups

Can I use this to make chocolate taste cooke?? Then how many cups of co co powder ah???

Minion Thanks

做法:
3. 慢慢加入麵粉.
:-D :-D :-D :-D

伯爵府

減齡達人勳章

用磅比較準確,試想想,你用的牛油係固體狀,你用杯量的話會有空隙,材料的份量唔得準確,會影響製成品. 日本x都有d好平的磅,添置一個好有用.

原文章由 drm 於 07-12-1 04:47 發表

Can I use this to make chocolate taste cooke?? Then how many cups of co co powder ah???

...

珊瑚宮

原文章由 drm 於 07-12-1 04:47 發表

...

牛油係固體...點用cups量
如果你真係要,你可以用你既方法用cups去量..只要記住比例係3:2:1就得

朱古力味?依個唔得架..因為係重牛油味既牛油cookie(我有朋友話有d似牛油蘇)
如果你要朱古力

材料:
苦甜巧克力,粗切 45克
不含鹽牛油,切碎 125克
糖粉 1/4杯(30克)
雞蛋 1隻
中筋麵粉 1 1/2杯(185克)
玉米粉 1 1/3湯匙
可可粉 2 2/3湯匙 預熱烤箱達中溫180℃。將二個烤盤塗上融化的牛油或油。 1.在小型耐熱碗內放入苦甜巧克力,將它方置在一鍋沸水上,攪拌至融化軟滑。
2.使用電動打蛋器,在一小碗內將牛油和糖打至輕軟細綿狀。加入雞蛋再加入融化的巧克力打均勻。移放拌料到中型碗裡;加入篩過的麵粉、玉米粉和可可,用一把刀攪拌混勻。
3.工作皮上撒上少許麵粉,放上麵團,輕揉30秒或至表面平滑,放到2張防油膩紙之間,用麵棍捍成1公分的厚度。以不同的動物模或餅乾印模印成型。放在預備好的烤盤上,烤20分鐘或至觸摸時覺得餅乾硬實,取出,轉方在鐵架上至冷郤。

依個我都久唔久整,不過冇整上bk blog
你可以去我仔仔個網睇下相
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD1/32738/32738.52334444.90207.jpg (將入爐既相)
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD1/32738/32738.12608851.11889.jpg (完成既相)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

月希, 好似好易做, 我都想試吓, 因我都是第一次焗餅, 但我想問妳用麵糰用木棍輾開, 如果我沒有木棍, 用甚麼方法可以輾開?? 謝謝
做法:
3. 慢慢加入麵粉.

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-3 17:01 發表
月希, 好似好易做, 我都想試吓, 因我都是第一次焗餅, 但我想問妳用麵糰用木棍輾開, 如果我沒有木棍, 用甚麼方法可以輾開?? 謝謝

每次meet細細舊出黎..用手壓都得架
有時整到最尾..得番好少...我都係用手壓就算
當然啦..你用手壓就唔好期望會好平均囉..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

謝謝妳!
原文章由 月希 於 07-12-3 17:05 發表

每次meet細細舊出黎..用手壓都得架
有時整到最尾..得番好少...我都係用手壓就算
當然啦..你用手壓就唔好期望會好平均囉..

大宅

月希:

多謝你提供的食譜, 等我又試吓整先.

珊瑚宮

原文章由 snow123 於 07-12-3 21:41 發表
月希:

多謝你提供的食譜, 等我又試吓整先.

係丫..我整d餅...全部我仔都有份整架...(所以多數都好易整)
所以你都可以放心同小朋友做親子活動
搵佢地攪材料就最好架啦 佢地又開心..我又唔駛做...只係落材料就ok...
不過輾開d麵糰都係要自己做...因為小朋友實整得唔平均
但係cup模既話..佢地就會cup得好開心啦

超級版主

原文章由 月希 於 07-12-3 10:43 PM 發表

係丫..我整d餅...全部我仔都有份整架...(所以多數都好易整)
所以你都可以放心同小朋友做親子活動
搵佢地攪材料就最好架啦 佢地又開心..我又唔駛做...只係落材料就ok...
不過輾開d麵糰都係要自己做...因為小朋友 ...

hehe......印完模又要執手尾(整埋一舊再檊過)。:lol

首頁
12345...10

尾頁

跳至