少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔今年11yr,但身高得131cm,體重亦細粒,整日俾人話佢9yr,嘢又食不少,但就不長高又不長肉,有冇jm話我知應點做?好擔心。

子爵府

Jackbobella 發表於 14-7-24 16:24
我仔今年11yr,但身高得131cm,體重亦細粒,整日俾人話佢9yr,嘢又食不少,但就不長高又不長肉,有冇jm話我知 ...

你2公婆本身高唔高? 仔佢多唔多運動? 可以既叫佢係家跳高拍吓門框做吓運動都ok架

別墅

回覆:豬兜有情人 的帖子

我兩公婆都好正常我160,爸爸172,仔仔有游水。

水晶宮

可能遲發育,如果擔心,可以去健康院檢查一下

男爵府

一定要早訓覺,訓覺才會長高。

waiwaiwongwww    發表於 14-7-27 13:01
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

引用:我仔今年11yr,但身高得131cm,體重亦細粒,

原帖由 Jackbobella 於 14-07-24 發表
我仔今年11yr,但身高得131cm,體重亦細粒,整日俾人話佢9yr,嘢又食不少,但就不長高又不長肉,有冇jm話我知 ...
唉!我好明白,我仔今年8月就13歲得139cm, 之前12歲幾135cm, 11歳半131cm,全級最細粒。威EC半年check 1次,驗過血照過骨齡正常,E生淨係叫我仔盡量最多d運動,早d瞓。最慘我仔有嚴重濕疹,不能做多汗運動同泳池游水,夜晚又好痕瞓得好差,雖然今年已經好返好多,但多汗運動仍然不能做。我比較矮得155cm, 我老公170cm。E生話我仔可能似我吾會太高,但男仔甘矮真係好擔心,但佢每次都有高E生話都ok, 同埋男仔13,4歲至發育,(而家check左未開始發育)。希望呢2年最高多d

大宅

回覆:生得超細粒,好擔心

唔好太擔心 呢d強求唔到
早訓,正常均衡飲食 做運動
去到青春期就會長高

男爵府

熱血勳章

明白媽咪們的擔心,但千萬要記住,男生的身高和女生的身材正是青少年最在意的死穴!直接影響他們的自我形象,要顧及他們的感受,可發現他有否自卑?身高留待跟住幾年時間去等骨骼發育一成長,內心的感覺要媽咪們好好的給他們守護

侯爵府

畀面勳章

多飲奶會幫助長高

複式洋房

跳繩真係有用,有朋友個仔又係生得細粒,於是有一年暑假每日跳三百下繩,一個暑假高左好多

Snoopy211  真係得?   發表於 14-8-25 17:27

男爵府

瞓覺真係得既,最好9點瞓(不過實唔得), 暑假俾佢晏啲起身。我個通常放長假係會高得快。

水晶宮

better see family docotr first
or u can wait 學童保健

last sunday " cable TV " 至 fit 男好,岩岩做完
發育池的問題

別墅

多謝jm們,剛睇醫生話佢骨齡係10yr,100個同齡小朋友,身高體重都係頭3名,係偏細,唯有做運動,睇發育期會不會生高

男爵府

引用:多謝jm們,剛睇醫生話佢骨齡係10yr,100個同

原帖由 Jackbobella 於 14-08-20 發表
多謝jm們,剛睇醫生話佢骨齡係10yr,100個同齡小朋友,身高體重都係頭3名,係偏細,唯有做運動,睇發育期會 ...
真係同我仔一模一樣

複式洋房

男仔可高到20歲,大家努力

珍珠宮

Sigh, my older son is the same. He's the shortest in his class. He just turned 10 and he's about 130 cm.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但應該關遺傳事多,我個仔乜運動都唔做,14歲果陣仲得14x,家下17歲就170cm,算係咁

複式洋房

唔洗咁驚,爸爸有170,個仔都一定會有

洋房

我仔12歲半,已變佐聲,又開始有體毛,得149cm,好擔心。

男爵府

引用:我仔12歲半,已變佐聲,又開始有體毛,得14

原帖由 kwokSS 於 14-09-01 發表
我仔12歲半,已變佐聲,又開始有體毛,得149cm,好擔心。
我仔足13歲都係得139cm咋,不過佢未變聲未有毛毛,啱啱健康院撿查完都話佢陰囊未發育,我都好擔心好擔心

首頁

尾頁

跳至