懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

馬主B 發表於 14-7-31 18:50
好驚吖,我11月廣華生,希望順利啦
唔使驚,廣華非常好,我記得我生個晚打大風之餘仲要大部分醫生都有緊急手術要做,但助產仕同所有姑娘勁好人,係有個大6媽媽係咁叫話唔生,個醫生串佢,現在無得唔生架啦,你唔生的下次要避孕!

男爵府

引用:Quote:馬主B+發表於+14-7-31+18:50+好驚吖

原帖由 bbfaye 於 14-07-31 發表
唔使驚,廣華非常好,我記得我生個晚打大風之餘仲要大部分醫生都有緊急手術要做,但助產仕同所有姑娘勁好人 ...
咁多人避孕,醫生咪無工做囉?
救命,我真係接受唔到政府醫院

別墅

回覆:bbfaye 的帖子

有返d信心~

大宅

引用:好驚吖,我11月廣華生,希望順利啦

原帖由 馬主B 於 14-07-31 發表
好驚吖,我11月廣華生,希望順利啦
唔洗驚!我月頭喺廣華生左,待產同產後都好好,產後係超好!我住足五日,啲姑娘同助理都對我好好

男爵府

回覆:瑪X烈產房班人...勁無人性

我12月生,本來諗緊好唔好私家生,睇完我都係下次即刻落訂

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點解大家唔諗下姑娘鬧大家可能都有原因呢。。。我見被鬧果d。。好多都係亂叫亂嗌,我第1胎直入產房,o係產房等足廿幾個鐘先生得,所以我係聽到有姑娘鬧其他人,你愈嗌,到生得時唔夠氣,邊個幫到你?順產全部都要靠自己,佢地唔鬧,你又唔會收聲,繼續浪費自己氣力。因為佢唔鬧大聲,你根本聽唔到佢地講野。。。又或者大家果刻只會先入為主。。。佢地大聲等同鬧
我果時等生,聽到其他媽媽叫到要生要死。。。都真係覺得好影響自己。。。反而覺得叫佢地留力收下聲係好!
現在個個只會諗自己點解遇到唔好經歷,但唔會諗其實可能自己果刻情緒失控或唔合作 。。明白情緒到果時係好難控制,但政府資源有限,人工可能亦冇私家咁好。。同如果揀私家都得唔到應有service,咁揀私家做乜?有錢咪去私家,政府我自己都唔會expect太多好好o既野。。。但求一切平安!
佢地一日接幾廿百個孕婦。。。你地返工都可能會有壓力,情緒,黑面時吧,將心比己吧!
我只係嘗試客觀咁去睇成件事 。。因為我覺得有好多媽媽會因此害怕左生b咁。。。對就快可能o係呢間醫院空b o既媽媽亦好有影響!
其他醫院相信有同樣事情發生,私家亦言,但爭在有冇人講,對吧!

禁止訪問

引用:點解大家唔諗下姑娘鬧大家可能都有原因呢。

男爵府

引用:啲所謂姑娘把口真係賤,做得護士我覺得都係

原帖由 kennakenna 於 14-07-31 發表
啲所謂姑娘把口真係賤,做得護士我覺得都係心理變態。。。其他都可以當樓主唔好彩,但姑娘的un耳說話是千真 ...
同意!生仔已經好辛苦,重要甘既對待。支持你投訴,如果唔受理,同佢講,蘋果見喇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wy_yen 於 14-08-01 發表點解

原帖由 冬瓜盅 於 14-08-01 發表
但係我第—胎冇叫到拆天,只係—見到我婆探我忍唔住喊,好细聲,只係企旁邊嘅人聽到,都俾人鬧禾

...
咁慘?會唔會驚喊。。影響到之後生產,所以鬧你,唔想你繼續喊??
不過我始終覺得呢d係好主觀感覺,可能我有俾人鬧過而不自知。。。因為每人感受到o既都唔同。。。。我唔想因自己主觀感覺而影響到其他媽媽覺得政府生仔好恐怖。。。

感受  咁姑娘既工作態度都係   發表於 14-8-1 09:23

男爵府

引用:我兩胎都瑪嘉烈生,可能我好彩,佢地既服務

原帖由 mskingsir 於 14-07-31 發表
我兩胎都瑪嘉烈生,可能我好彩,佢地既服務唔係好差。但我都明白你既情況,因為我第一胎生既時候係產房等左 ...
俾咁多實習生睇真係好恐怖

男爵府

引用:我兩胎都瑪嘉烈生,可能我好彩,佢地既服務

原帖由 mskingsir 於 14-07-31 發表
我兩胎都瑪嘉烈生,可能我好彩,佢地既服務唔係好差。但我都明白你既情況,因為我第一胎生既時候係產房等左 ...
前前後後就有四五個人成隻手伸入我子宮入面搵☜☜☜好恐怖

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 冬瓜盅 於 14-08-01 發表但係

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

一分錢一分貨,比幾皮野去私家D態度梗係好啦!

別墅

我11月係瑪嘉烈生,希望我遇到d好姑娘啦

大宅

我朋友之前都係瑪家烈生,佢都好多醫療事固發生,而家仲同緊醫管局投訴中,我聽完成件事都好驚,好彩最後bb無事,佢話叫我千奇唔好去個間醫院,不過我一早選左廣華

別墅

引用:好想同大家訴苦我只是個別例子, 我相信有人

原帖由 helenckk 於 14-07-31 發表

好想同大家訴苦我只是個別例子, 我相信有人會無問題, ...
我都係在瑪嘉烈生,仲係零晨果隻,我覺得果度d 女醫生好惡。d 產房助產姑娘有d 都好好。
我係催生+無痛,因為食糖尿餐,生時真係無力,佢地係咁話我無盡力。最後要高級醫生出馬,佢地先安排吸阿b出黎。生完逢針時,我都好痛架,唯有死忍。佢地仲話我攞左笑氣比你又唔用 我用左仲唔舒服麻。

生完有個姐姐推你去產後房,果位阿姐都唔nice 架!都係要你自己過床,我又凍,佢話無晒d 被, 淨係比件衫我褸住。真係凍C 我。

不過,開到5度,佢地都有比我老公入黎陪產,要吸出黎時,就要佢走。

不過, 佢地都定時入黎check 下d 儀器,睇下有無咩問題。

別墅

mskingsir 發表於 14-7-31 23:50
我係產房實習過。。有D姑娘好caring,但有D又躁又串。。聽過d唔想生就唔好X的類似説話。。生産體驗好唔好真係撞手辰。。我都試過十幾廿人圍住一個太太生仔,睇完散水,事後我走去同太太講返我地睇既因由。。。佢話突然咁多人好驚,但又痛同累都無辦法。。。好無奈哩。

Lunbie  你真係好好,實習已經   發表於 14-8-1 08:21
我倆愛情誕生日:oops:

別墅

樓主可以向醫院的PRO投訴。
我倆愛情誕生日:oops:

珍珠宮

回覆:starrybee 的帖子

你會同返個太太解釋,己好好。
起碼對方會覺得舒服啲

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆 helenckk 的帖子

政府d醫䕶好似剩係覺得BB先係人,阿媽唔係,只要唔死的話可以不理.......睇完真係好驚!

首頁
23456...8

尾頁

跳至