懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

除左去醫院或健康院,你地會幾時帶BB出街行下?

我個BB 三個月多D, 但條頸都未硬,但屋企人成日叫我帶佢出街見識下,但我覺得天氣太熱,就算推車或手抱落樓下都出晒汗, 所以唔會專登帶佢落街行,係咪我唔正常?

伯爵府

回覆:幾時帶BB出街?

我bb滿月就同佢去街,去飲茶食飯,等bb見多d野大膽d

大宅

回覆:jzzz1102 的帖子

你就好啦!我個BB全身濕疹,好怕佢一出一入温差太大更加嚴重!

大宅

引用:除左去醫院或健康院,你地會幾時帶BB出街行

原帖由 Man0125 於 14-08-02 發表

我個BB 三個月多D, 但條頸都未硬,但屋企人成日叫我帶佢出 ...
其實bb真係要出街見識,望多啲,聽多啲,對佢感官發展好有幫助。我屋企樓下有平台,未滿月我就帶佢落去,因為適逢夏天,唔會吹到風,佢留汗我就幫佢抹。見到去公花園有野望下,呼吸新鮮空氣,曬下吸收維他命d, 真係瞓得好啲。滿月後就去遠啲,仲游下水,出街見多啲人,聽多啲聲。

人地都怕帶bb出街會惹到菌病,但我認為bb要接觸少量菌先有抵抗力。我有三個小朋友,大嗰兩個細個時多啲機會出去玩,宜家好唔怕醜,番左四年幼稚園只缺席少過五日,可能因為佢地去公園、游水游到大;反而最細嗰個因為成日困住喺屋企,宜家好怕醜。

fds_M  同意  發表於 14-8-3 09:45
bosch  AGREE  發表於 14-8-3 09:11

別墅

我個BB 三個月多D, 但條頸都未硬,但屋企人成日叫我帶佢出 ...

Man0125  我本身打算等佢條頸硬   發表於 14-8-2 10:47

伯爵府

佢滿左月我就帶了, 其實睇你自己中意啦, 唔好揀中午去, 揀黃昏去, 比佢見下太陽都好架我覺得, 同埋唔係叫你出旺角果D 咁多人麻, 落下樓下公園或商場見下人都好架, 我B 而家3個半月, 佢見到人已經會笑同EE 唷唷

大宅

其實我未滿月已成日帶bb去99度,到三個月會帶去行下街,我媽幫我湊,我爸爸放假會帶去飲茶見下人,而家5個月,個仔唔怕生保,見生保人撩佢玩都會笑,但前幾日就病了傷風咳,因為外邊溫差大,不過睇醫生食一日藥已經好返。所以有好有唔好,但我覺得bb應該多啲去街見下野,成日喺屋企會無咁好。

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

未滿月就帶bb落樓下食飯,基本上全程瞓,滿月後就好少少,有時清醒會周圍望,好八卦。

大宅

滿月後推車仔去公園,行商場,去下超級市場

我用布揹帶,可以咩得 bb 貼身啲又可以圍埋條頸 (依家三個月)

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

未滿月已經成日出街,滿左月差不多日日出阿女好8掛,周圍望

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

未滿月一星期出兩日左右,滿月後日日晚上推佢行公園,鬼節就無出去。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

我囝囝未滿月已經成日出街,五個月左右仲帶左佢去歐洲兩個禮拜旅行

jacejace    發表於 14-8-2 19:36
jacejace  5個月就去歐洲咁寸!?   發表於 14-8-2 19:35

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未滿月出過幾次
滿左月日日出
呀囡完全唔怕人

大宅

回覆:cky2009 的帖子

通常會去幾耐? 係街餵埋奶?

大宅

回覆:Man0125 的帖子

唔怕架,唔去咁遠,落樓行下都好丫。岀下去對佢對你都好。

大宅

滿左月就帶佢出去喇,佢會周圍望,覺得好新奇,我覺得帶佢出街起碼大個唔會咁怕羞

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Man0125 的帖子

我bb都係約3個月,平時都成日瞓,因為天氣太熱佢一出街就瞓,條頸又未得,成日瞓到背脊濕哂!好辛苦!所以我地都好少出街!好彩有哥哥同佢玩,同播下音樂俾佢聽!大少少條頸ok d就會多d出街,可以用hipseat 無咁熱又可以睇多d嘢!

男爵府

我兩個幾三個月

水晶宮

我仔三個幾月開始出街,推b車

大宅

引用:未滿月已經成日出街,滿左月差不多日日出阿

原帖由 goosema 於 14-08-02 發表
未滿月已經成日出街,滿左月差不多日日出阿女好8掛,周圍望
未滿月時因為去健康院,之後都會去商場超級市場買嘢,滿月後都有去過飲茶。但你哋bb出完街有無曳咗,夜晚扭計唔瞓?出街途中就不停瞓!

首頁

尾頁

跳至