在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Yubi.T 發表於 17-8-14 10:54
formula 如下
=IF(I6

唔好意思I6, I7唔係好明?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Elfinkit 發表於 17-8-14 12:14
唔好意思I6, I7唔係好明?
無,只係我打咗兩個日期響 I6 同 I7 儲存格,分別係一個將過期、一個己過期

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

Yubi.T 發表於 17-8-14 12:16
無,只係我打咗兩個日期響 I6 同 I7 儲存格,分別係一個將過期、一個己過期

...

明白,唔該晒

大宅

...

我想請教一下

如果啲貨係分幾次出貨,咁應該點整個表會清楚啲呢?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Elfinkit 發表於 17-8-14 12:41
我想請教一下

如果啲貨係分幾次出貨,咁應該點整個表會清楚啲呢?

唔好意思,我唔係做你果行,唔係好知要點樣運作
但其實一對多呢 d 關係,應該要用 Access, Excel 始終太多限制
全力支持捐血行動~

大宅

求救師父

2500元以下 , A1格出10%
2500元以上, A1格出12%

條式點SET , 謝謝指教

珊瑚宮

vsop18 發表於 17-8-16 19:56
求救師父

2500元以下 , A1格出10%

2500 蚊以上/以下,咁2500蚊即係幾多?呢個數放邊格?

問問題講清楚 d 好 wor
全力支持捐血行動~

大宅

Yubi.T 發表於 17-8-16 21:38
2500 蚊以上/以下,咁2500蚊即係幾多?呢個數放邊格?

問問題講清楚 d 好 wor

A1格, 如果2500元以下, A2格出10%。但如果多過2500元, A2格出12%。

珊瑚宮

vsop18 發表於 17-8-17 02:30
A1格, 如果2500元以下, A2格出10%。但如果多過2500元, A2格出12%。

你仲係未答到我,當 2500 果時係 10% 定 12%
全力支持捐血行動~

大宅

Yubi.T 發表於 17-8-17 07:39
你仲係未答到我,當 2500 果時係 10% 定 12%

2500時, 是10%。 唔該

珊瑚宮

vsop18 發表於 17-8-17 08:04
2500時, 是10%。 唔該
呢度有 5 條 formula,結果都一樣的
=IF(A1>2500,12%,10%)
=IF(NOT(A1<=2500),12%,10%)
=IF(A1<=2500,10%,12%)
=IF(NOT(A1>2500),10%,12%)
=CHOOSE(MATCH(A1,{0,2501}),10%,12%)

下次你自己諗吓點 set formula, 唔好吓吓都問人,唔該
全力支持捐血行動~

大宅

Yubi.T 發表於 17-8-17 15:11
呢度有 5 條 formula,結果都一樣的
=IF(A1>2500,12%,10%)
=IF(NOT(A1

好的, 唔該, 唔該

侯爵府

回覆樓主:

幫推

男爵府

回覆樓主

多謝樓主

想問下以下情況應該點樣set

三間工廠ABC,每間工廠每個月要計水電用量,月尾減月頭度數x每度費用

水@$10
電@$5

A
Oct 100度水 25度電
Nov 130 度水 75度電
Dec 180 度水 120度電
Jan
Feb

B
Oct 108度水 12度電
Nov 133 度水 43度電
Dec 199度水 68度電
Jan
Feb

C
Oct 147度水 37度電
Nov 210 度水 167度電
Dec 299 度水 234度電
Jan
Feb

請問可以每個月淨係入最後尾個水電度數,然後就可以出咗每間工廠水電費用同埋總共水電費用嗎?

別墅

回覆樓主:

有個excel file set左密碼先開到, 但唔記得左...想知有無辦法可以解除密碼開到個file睇 ....唔該晒

大宅

...

yubi可否請敎下如果我每天要從trial balance配對一些數字去另一個表度,除vlookup有其他方法嗎?我見到前人用calculate amount這function,但我不懂,可赐敎嗎?謝謝

大宅

Yubi.T 發表於 14-8-20 12:37
但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難,都可以入嚟發問

我樂意為大家解難的

想問想set conditional . 點set
日子如2 feb 加14日就會過期,變紅色

男爵府

回覆樓主:

想請教下如何:
1,將數字轉成支票的英文文字金額

2,令輸入的數字自動格式為加上字首如”AB-"
,e. g.
輸入”123”會顯示”AB-123”
輸入”456”會顯示“AB-456”
輸入"1010"會顯示”AB-1010"

etc

珊瑚宮

Handsomewoman 發表於 18-5-4 21:49

想請教下如何:

1. 必需要用 VBA, 坊間有 Template 下載
https://support.microsoft.com/zh ... lish-words-in-excel

2. 在儲存格格式輸入 "AB-"@

男爵府

Yubi.T 發表於 18-5-5 08:44

1. 必需要用 VBA, 坊間有 Template 下載

thanks

首頁

尾頁

跳至