在職全職

跳至
[在職媽媽] 【Excel 教學】發問區  

首頁
12345...26

尾頁

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 Yubi.T 於 14-08-21 發表本帖

原帖由 phoenixho 於 14-08-22 發表
我已經記唔返formula點打了
而家係用excel內vlookup個box就攪掂
我相信冇左呢個box我會屎
第 1 個 lookup value
第 2 個 lookup table
第 3 個 column index

其實排得有次序,合邏輯,咁嘅記法會唔會容易 d 上手?

rachel_ching  Thx  發表於 14-8-24 20:55
phoenixho    發表於 14-8-23 10:07
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:Yubi.T 發表於 14-8-22 19:03 人名,

原帖由 hkgalcarrie 於 14-08-22 發表
係屋企模擬個FILE LOOKUP到,
咁可能係你公司個 excel file 太舊,save 咗無數失次後出現了 data lost, Microsoft d files 好多時都會咁

全力支持捐血行動~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆:【Excel 教學】發問區

多謝先

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

勁, 支持支持! 可惜工作上EXCEL都係用D好表面0既野, 所以連問都唔知應該問乜.....

.........................................

男爵府

PUSH

男爵府

請問 2011 和 2010 有什麼分別?
謝謝

珊瑚宮

引用:請問 2011 和 2010 有什麼分別?謝謝

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-08-30 發表
請問 2011 和 2010 有什麼分別?
謝謝

Office 2011 為 Mac OS 版本
Office 2010 為 Windows 版本

Office for Mac 2011具有許多 Office for Windows 2010 的功能,唯的它不支持的ActiveX控件;開放文檔格式;從右到左的語言,如阿拉伯語,波斯語和希伯來語;它也不能處理附件中的RTF格式從Outlook發送的電郵等。一般用家是不會察覺有分別的

詳情可參考維基百科:http://en.m.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Office_for_Mac_2011

全力支持捐血行動~

男爵府

回覆 Yubi.T 的帖子

Good thanks! Yes, I m using mac

公爵府

畀面勳章

support

大宅

有無得教埋 word mail merge?

我成日都要用, 但個日期 同 銀碼 merge 完都要用人手加工, 好煩.

唔知係excel 個cell format 問題, 定係word 問題

煩請賜教

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

謝謝你先!!

大宅

Hi Yubi.T

如何可以同時用V or H lookup 和 SUMIF?

因Data 有成3XX,XXX row & 5x column

而row有可能出現相同項目, 要從ROW找出一個項目之和....

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

calling Yubi.T !!!!!!!

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

公爵府

引用:Hi Yubi.T如何可以同時用V or H lookup 和

原帖由 CCT 於 14-09-04 發表
Hi Yubi.T

做pivot table.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

引用:Hi Yubi.T如何可以同時用V or H lookup 和

原帖由 CCT 於 14-09-04 發表
Hi Yubi.T

其實你个database 咁大,应该用access 去處理。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

BK Milk勳章

無意中路過,原來達人係到有教學

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 14-9-6 20:33
其實你个database 咁大,应该用access 去處理。
我完全唔識access 啊!

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 14-9-6 20:32
做pivot table.
係噃, pivot table 都可以頂住先, 唔該晒.

珊瑚宮

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 14-9-6 20:33

原帖由 CCT 於 14-09-09 發表
我完全唔識access 啊!
Access 要學 SQL 先明佢做緊乜,所以入門係要學咗 SQL 先

全力支持捐血行動~

子爵府

造福人群!多謝樓主

首頁
12345...26

尾頁

跳至