在職全職

跳至
[在職媽媽] 【Excel 教學】發問區  

首頁
45678...26

尾頁

子爵府

laalaap 發表於 14-9-27 16:00
呢度問?
Column A 拖落唔識set自動

可以試下咁做:
用formula做

在A1 set formula: ="AB"&"14092700000"+ROW()

跟住A1 出左"AB14092700001"[size=13.6000022888184px],

[size=13.6000022888184px]然後formula向下拉

laalaap  Thx  發表於 14-9-27 22:28

子爵府

Dearkk 發表於 14-9-26 12:27
唔識用VBA.... /.\ 咩function 黎...?? 點用?

或者講清楚少少個問題, 其實唔關pivot table事,
係咪可以唔理pivot table, 當data就咁打左係excel sheet上高?
我做法係加一個column, 然後set一條formula, 不過我覺得有點stupid, 應該有更好方法handle.

別墅

求教~~~~

EXCEL 表中其一個 column 有 formula 如果計算出來的結果為 0 的話, 如何可以將其自動化改做一些特別字眼呢?

EXAMPLE: 計算結果 = 0, 如果令其會自動化出現字眼為 "less than a year"

請問有沒有formula setting 呢?

因為其實我想括晒成個column, for example: A1:A10, 如果在此以內的總數值為 "0" 時, 他便會自動出現 "less than a year"....

希望高人可以教下我喇
[url=http://www.baby-kingdom.com/static/image/smil

珍珠宮

引用:但凡大家返工用到+Excel+時,遇到有咩疑難

原帖由 Yubi.T 於 14-08-20 發表
但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難,都可以入嚟發問

我樂意為大家解難的 ...
留毛

公爵府

引用:求教~~~~EXCEL 表中其一個 column 有 formu

原帖由 YauYauMame 於 14-10-10 發表
求教~~~~

EXCEL 表中其一個 column 有 formula 如果計算出來的結果為 0 的話, 如何可以將其自動化改做一些 ...
=if(sum(a1:a10)=0,“less than a year”,sum(a1:a10))

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

貼 1 篇用過以下 function 的教學 post

OFFSET Function

MATCH Function

其實一次過晒上述 2 個 function,效果可以比 VLOOKUP/HLOOKUP 等等都強一點,而且 VLOOKUP/HLOOKUP 只係 1D(one-dimensional) 咁同你搵 result,下文的例子就係 2D(two-dimensional) 咁同你搵 result,所以適常地配搭 Function 使用,效果可以超乎想象的

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=13229813&pid=196896262&fromuid=1074161

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:【Excel 教學】發問區

男爵府

正!好需要!

大宅

回覆:【Excel 教學】發問區 ...

我想請問要count 一個column 裡每個月received 到幾隻case, 可以點set 個formula?

Eg:

Column a Column b

1-jan Apple
2-jan. Orange
8-feb. Apple
6-mar. Apple
6-jan. Orange
13-mar. Apple

Result :
1月 Apple : 1
Orange :2
2月: Apple:1
Orange :0

請問可以用咩function ?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

小美2011 發表於 14-10-27 12:14
我想請問要count 一個column 裡每個月received 到幾隻case, 可以點set 個formula?

Eg:

用 Countifs 就可以了

圖中 E8 cell 的 formula 如下

1. =COUNTIFS(B$1:B$6,D8,A$1:A$6,">=1/1/2014",A$1:A$6,"<=31/1/2014")
複製代碼

COUNTIFS Function
全力支持捐血行動~

大宅

我想問下, 如果我有個 table, 資料如下

3|3|3|4|4|5|3|P

有冇咩 function, 可以計到全部 3 或以上就 return "", 只要有其中一項低過 3 就 return "F"

嘗試過用 IF, 但似乎唔可以多過一個 criteria, 只可以 A1>=3,"", 唔可以 A1 to A7 都大過等於 3 先出 P?

請指教有冇方法可以做到, 先謝!

珊瑚宮

引用:我想問下, 如果我有個 table, 資料如下3|3|

原帖由 BloodyKitty 於 14-10-28 發表

我想問下, 如果我有個 table, 資料如下

全部要大過或等於 3 就 P?

試試
  1. =if(countif(A1:A7,"<3")>0, "F", "P")
複製代碼

即係數到任何一個細過3的,都return "F", 無就 return " P"

或者
  1. =if(countif(A1:A7,"<3")=0, "P", "F")
複製代碼

即係數不到任何一個細過3的,都return " P", 有就 return "F"
上述的已經係邏輯問題,唔知你明唔明白,唔明的話我都要搵書出嚟先解釋得到

COUNTIF Function

全力支持捐血行動~

大宅

回覆:Yubi.T 的帖子

謝謝你

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

公司要紀錄好多張不同証書,到期日子各不同
可否到期前三毎月左右個日子會轉左紅色?
即係好似提示咁?

伯爵府

我有好多問題,不過好底層次,可以問嗎?

珊瑚宮

引用:我有好多問題,不過好底層次,可以問嗎?

原帖由 OforOsaka 於 14-10-29 發表
我有好多問題,不過好底層次,可以問嗎?
當然可以

全力支持捐血行動~

大宅

Yubi.T 發表於 14-10-28 15:25
全要部大過或等於 3 就 P?

試試
今朝返到公司即試, 完全bingo! 謝謝幫忙!

珊瑚宮

引用:Quote:Yubi.T 發表於 14-10-28 15:25 全要

原帖由 BloodyKitty 於 14-10-29 發表
今朝返到公司即試, 完全bingo! 謝謝幫忙!
咁要唔要我解釋埋個邏輯係咩呢

全力支持捐血行動~

大宅

thx

珊瑚宮

zuzu888 發表於 14-10-29 00:12
公司要紀錄好多張不同証書,到期日子各不同
可否到期前三毎月左右個日子會轉左紅色?
即係好似提示咁? ...
用"設定格式化的條件",依以下圖中的設定,轉入"=TODAY()+90" 就可以了

"設定格式化的條件"的說明
http://office.microsoft.com/zh-hk/excel-help/HA102809668.aspx?CTT=5&origin=HA102809768

全力支持捐血行動~

首頁
45678...26

尾頁

跳至