跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,父或母是但一方為澳門永久居民,有澳門身份證,在香港居住及註冊結婚,咁丈夫或妻子及兒女可否申請為澳門居民??有冇媽咪有經驗可以分享吓?謝謝!

大宅

回覆:父或母是但一方為澳門永久居民

又或者過澳門生得唔得呢?澳門係咪好似香港咁免費產檢提供??

伯爵府

當然可以啦,小朋友和另一半都要先申請澳門非永久身份證,
但重點一定要係澳門住(一年最少要8個月),同香港一樣滿7年才可以有永久身份證。
如果俾政府查到每年留澳時間不夠法定要求,即使批左非永久身份證,都會係下次續期時收回申請,並取消該證件。

咁以後要再申請都得,但有黑豬仔,會難少少。

大宅

回覆:M.A.C 的帖子

嘩,一年要住滿八個月,都好難喎

大宅

申請非永久,係咪都係响澳門身份證明局download 張form 黎填!??

大宅

媽媽有澳門ID可以去所屬區域既衛生中心登記產檢,免費。

珍珠宮

即係小朋友如果係香港出世都要住滿7年先有Macau ID?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

teresayan07 發表於 14-9-4 13:29
即係小朋友如果係香港出世都要住滿7年先有Macau ID?
唔使,一申請得係永久。

複式洋房

回覆:leung_fatfat 的帖子

我姐姐是澳門永久居民,住Hk,個女出世後再申請澳門居留權申請,後個女的澳門身份証己是永久居民

大宅

idytin 發表於 14-9-12 12:57
我姐姐是澳門永久居民,住Hk,個女出世後再申請澳門居留權申請,後個女的澳門身份証己是永久居民

...

可以教我應該點申請嗎?謝謝你.

複式洋房

http://dsi.gov.mo/aboderight_c.jsp

你可以睇下呢個先,或打电話去問

複式洋房

12月前做到身份証仲可以有$收

大宅

idytin 發表於 14-9-12 16:09
12月前做到身份証仲可以有$收

many thanks...
but my baby not yet come, next year la!!

複式洋房

我都係,329預產,出年7月我都要同BB做,12月前就出到澳門身份証(因為姐姐都是7一8月做,12月做好啦!)

大宅

引用:我都係,329預產,出年7月我都要同BB做,12

原帖由 idytin 於 14-09-12 發表
我都係,329預產,出年7月我都要同BB做,12月前就出到澳門身份証(因為姐姐都是7一8月做,12月做好啦!)

...
不過最緊要係出年都有錢派

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係持有澳門永久居民身分證, 但未曾喺澳門住滿七年, 因為媽媽係澳門人申請我的, 咁我囝囝唔喺澳門出生可以申請永久居民身分證嗎?

珍珠宮

Vinkivan 發表於 14-9-14 12:20
我係持有澳門永久居民身分證, 但未曾喺澳門住滿七年, 因為媽媽係澳門人申請我的, 咁我囝囝唔喺澳門出生可以 ...
你囝申請唔到。除非你係個仔出世前,已居澳滿七年。

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Vinkivan+發表於+14-9-14+12:20+我係

原帖由 sukkiu 於 14-09-14 發表
你囝申請唔到。除非你係個仔出世前,已居澳滿七年。
明白, Thanks, Sukkiu!!

大宅

回覆:sukkiu 的帖子

甘請問我係澳出生,未住滿7年就來港,父母均是漁民出生,有漁民証,可以申請ma?

珍珠宮

BAO902 發表於 14-9-17 11:15
甘請問我係澳出生,未住滿7年就來港,父母均是漁民出生,有漁民証,可以申請ma?

...
你父母係你出世前,是否已有澳門身份證,或已居澳七年,如是,可去申請。

首頁

尾頁

跳至