興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡囡今年15歲半, 有心臟病, 貧血, 甲狀腺低, 近月發現有腎病, 西葯對佢副作用佷大, 所以想帶佢去睇中醫, 請問大家有無介紹, 我囡囡生存意志好強, 就算連企都有困難, 都要堅持自己行去便便, 佢唔放棄, 我亦唔會放棄可行的治療

大宅

回覆:有無中醫獸醫好介紹

我隻狗狗都有咁既情況.....我都係煲中葯佢食....同埋同醫生商量後決定同佢停西葯....我隻狗仔係二月中開始病....病到唔食野...行唔到....後來醫生話如果驗血後指數真的太差...勸我地俾針佢....最後同男友請左兩星期假...

大宅

每隔約一小時就餵唯山葯...中葯..水水...你唔好放棄呀....我隻狗仔最後都捱過左最差時候...不經不覺已經半年....

大宅

係新鮮唯山瘦肉粥....粥仔煮蓉的隔好用針筒餵....每個鐘都俾的佢食...等佢有氣力去打仗

大宅

咁想問下你地去䢍到睇中醫

大宅

回覆:求救 : 有無寵物中醫介紹

其實天后寵物醫院裡的獸醫係會用中藥和自然療法,你可以上網search下

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我養的是兔兔
兔兔因肝臟問題長期要睇西醫,另外我亦都有帶兔兔睇自然療法,食中草藥以作調理

我阿仔是睇以下的天后寵物醫院:
http://pet.zoneonezone.com/shop/detail/834

http://thph.com.hk/about3.html

醫生會根據毛孩的情況而選擇合適的治療方法

大宅

己打去問過, 要打皮下水, 再加上中葯治療, 但我唔想囡囡打皮下水, 因為我唔想佢辛苦同痛, 我知打皮下水係唔會令佢個腎病好得返, 只係延長生命, 但過程佢地會痛, 我唔想咁做

但都多謝大家O既介紹, 我同我囡係唔會放棄

大宅

回覆:求救 : 有無寵物中醫介紹 (有無食療可以幫到我囡囡)

其實打皮下水唔會太辛苦...亦都係幫佢腎既負擔冇咁重...我隻狗狗真到依家都要隔日打....已經半年啦....如果唔幫佢打咁既腎既毒素就唔可以沖淡....如果醫生都建議既....我覺得你值得考慮.....我睇開既醫生初頭建議我幫狗仔入院吊鹽水....呢個方法係最好...可以等腎休息.....不過我隻狗唔鍾意留醫....加上行唔到警醫院照顧得佢唔好加重佢病情....所以最後我地就揀打皮下水.....

伯爵府

引用:我個囡囡今年15歲半, 有心臟病, 貧血, 甲狀

原帖由 littlebee1999 於 14-08-25 發表

我個囡囡今年15歲半, 有心臟病, 貧血, 甲狀腺低, 近月 ...
我家毛毛都係去天后寵物醫院
針灸,中藥

warm_warm  好堅呀!  發表於 14-8-26 23:28

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆:求救 : 有無寵物中醫介紹 (有無食療可以幫到我囡囡)

樓主同囡囡要加油呀!!!!!!
唔好放棄呀!!
祝福寶寶!!

別墅

都係天后既朋友

大宅

太子有間中醫診所,係睇人嘅,但亦會醫狗,我之前隻狗腎衰竭,都有食嗰間嘅中藥,佢打皮下水一年,之後走咗。

珍珠宮

引用:太子有間中醫診所,係睇人嘅,但亦會醫狗,

原帖由 bichon 於 14-09-01 發表
太子有間中醫診所,係睇人嘅,但亦會醫狗,我之前隻狗腎衰竭,都有食嗰間嘅中藥,佢打皮下水一年,之後走咗 ...
佐敦上樓嗰個?

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

別墅

我比熊都係睇太子個個中醫

翡翠宮

天后寵物醫院

男爵府

回覆 bblw 的帖子

請問呢個點煲法?份量多少?仲要咩材料?過瘦老貓可飲嗎?

大宅

引用:回覆 bblw 的帖子請問呢個點煲法

原帖由 0404lau 於 14-09-04 發表
回覆 bblw 的帖子

請問呢個點煲法?份量多少?仲要咩材料?過瘦老貓可飲嗎?
你意思係煲唯山粥? 如果係我都係隨意落大約1/5條唯山再加瘦肉碎煲....煲好後...每次餵時拎出要用份量再加少少滾水煲到佢再蓉的(因為當時我隻狗仔要用針筒餵)...再用篩隔...先可以用針筒餵....因為唯山有建脾作用...同埋煲粥時可以加果皮..化胃氣

男爵府

回覆 bblw 的帖子

好的,吾該曬,因我隻大爺16歲,近半年吾肯食乾糧,連罐罐都要不斷轉口味
搞到瘦好多,由6.5KG肥仔變到得番3KG,所以可以補氣補體力的整下比佢,
看下大爺食吾食啦.....

大宅

引用:回覆 bblw 的帖子好的,吾該曬,因我隻大爺16

原帖由 0404lau 於 14-09-05 發表
回覆 bblw 的帖子

好的,吾該曬,因我隻大爺16歲,近半年吾肯食乾糧,連罐罐都要不斷轉口味
你隻狗狗依家情況點?肯唔肯食番野?

首頁

尾頁

跳至