興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

好勞氣! 本來有得領養貓貓,但是依家話又想比其他人,話貓貓痴其他兄弟,話對牠好,點解唔一早講明?
她不是義工,在論壇上話自己有貓可領養,看相後我答應養一隻,原來可以講野可以唔算數!又好無禮話係街求其捉一種比我,毫無誠信

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:好勞氣!+本來有得領養貓貓,但是依家話又想

原帖由 romeojuliet 於 14-08-29 發表
好勞氣! 本來有得領養貓貓,但是依家話又想比其他人,話貓貓痴其他兄弟,話對牠好,點解唔一早講明?
她不是義工 ...
https://m.facebook.com/jlau99

https://m.facebook.com/profile.php?id=380659625403735

https://m.facebook.com/cat.wong.catcat

好多貓貓等緊1個屋企

romeojuliet  no.1-fb公屋太細話不能  發表於 14-8-30 21:01
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

子爵府

回覆:領養貓比人玩完一次又一次

唔好勞氣,傷身!好多貓貓等緊你

romeojuliet  謝謝你  發表於 14-8-30 21:02

男爵府

上星期日在西貢碼頭,有平姐貓狗塲在擺檔(阿女說傳聞他們不太好,我就求其嘅),free的,我老公領養了一隻,可能我地已養開,有貓網,老公俾張住址証明,填表等,哈!我老公show大貓相內有貓綱網俾佢地睇,咁就攞了隻細佬回來。老公話其實sunday在西貢碼頭有好多領養,你試吓啦。

sfll  是的,好多狗仔。   發表於 14-9-1 09:17
貓大姐  我都晌西貢見過平姐  發表於 14-8-31 14:29
romeojuliet  謝謝,我會去試的  發表於 14-8-30 21:03

男爵府

所以有好多人寧願買貓,
唔係唔想領養,領養手術太煩

romeojuliet  認同  發表於 14-8-30 21:03

大宅

引用:所以有好多人寧願買貓,唔係唔想領養,領養

原帖由 yuki_lamb 於 14-08-30 發表
所以有好多人寧願買貓,
唔係唔想領養,領養手術太煩
照顧貓貓老病死仲煩,如果過唔到領養過程哩關,咁都嫌煩,奉勸不養為妙!

orangekkkkk  十分同意,事出有因   發表於 14-9-1 22:08
romeojuliet  煩我預左是合理  發表於 14-9-1 22:01

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

講真我領養貓貓時真係未試過比貓義工reject過

romeojuliet  不是曬命吧,得罪請諒  發表於 14-9-1 22:00
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

義工嚴謹都係為貓貓好,大家一定要有耐心,雖然我兩隻貓都係好easy就領養回家(第隻係朋友的朋友做義工才沒有check我哋,第二隻就係平姐狗塲)同時亦要知道我地係佢地嘅一生一世,都依靠我地,我地不能怕麻煩,大家努力呀。

pinkiesalbe  嫁女都想佢嫁得好:thi   發表於 14-9-3 00:05

男爵府

JMM 發表於 14-8-30 21:28
照顧貓貓老病死仲煩,如果過唔到領養過程哩關,咁都嫌煩,奉勸不養為妙!

...
agree

男爵府

引用:Quote:原帖由 yuki_lamb 於 14-08-30 發表

原帖由 JMM 於 14-08-30 發表

...
所以甘多人寧願去買貓咪

大宅

回覆 romeojuliet 的帖子

我明你呀
有時唔係冇耐性辦手續
我自己經驗係個義工家訪時講完又講...無限loop...
人同貓做完家訪都攰

就好似有一個女人
不斷問個男人係米會愛自己一生一世(係米會愛隻貓一生一世)
係米會好好咁照顧個女人(係米生養死x)
你會? 咁你諗住點照顧?(大佬呀睇餸食飯呀! 佢病就睇醫生,餓就俾野佢食,我一定會俾最好o既佢食。你想我點答即?)
做人亞媽梗係俾最好尐仔女架啦
我點答你有幾好?
如是者不斷旁敲側擊
好攰架嘛.....
個義工仲多口話我屋企多野
隻貓都唔會介意架啦
環境衛生就得啦
雜物點為之多呢?
你話多就多囉!

間屋點先算大呢?
公屋唔大?
義工有冇見識過8-10人o既公屋有幾大?
私樓一定大?
一房一廳實積250呎o既私樓佢住過未?

唉....

大宅

回覆 Donald1211 的帖子

唉.........謝謝你感同身受

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 romeojuliet 的帖子我明你呀有時唔係

原帖由 Donald1211 於 14-09-01 發表
回覆 romeojuliet 的帖子

我明你呀
完全明白

男爵府

唔知道有冇義工or有領養經驗的jm上bk呢,麻煩講吓領養要求,好等有心人知道如果做得合符要求。

romeojuliet  你太好啦啦  發表於 14-9-4 00:53

大宅

引用:講真我領養貓貓時真係未試過比貓義工reject

原帖由 orangekkkkk 於 14-08-30 發表
講真我領養貓貓時真係未試過比貓義工reject過
好多時FB見到義工講翻d騎咧認養case,比著我都唔會放心比貓果d人。所以好多嘢都系雙方面嘅,義工唔會特登收埋唔放貓,你估距地錢多時間多地方多咩!有得放你估距地唔想放?但系當眼見認養人前言不對後語,鬼鬼鼠鼠咁,真系會唔放心!

大宅

引用:唔知道有冇義工or有領養經驗的jm上bk呢,麻

原帖由 lauslau 於 14-09-03 發表
唔知道有冇義工or有領養經驗的jm上bk呢,麻煩講吓領養要求,好等有心人知道如果做得合符要求。

...
其實只要跟足義工要求(窗網,家訪,絕育,打針,定期update貓咪生活照),無理由唔比囉!好多人嫌窗網貴,格仔網又核突,ee 哦哦唔想裝,或者會長期困籠或者用來看舖,我都唔贊成放貓出去!

男爵府

回覆:JMM 的帖子

明白,我叫了cfu同我重新裝個廚房兩扇窗花,其他窗我就用10元店的,唔係好核突啫,耐咗就慣,等我整完post上來。

romeojuliet  我想看看,勞煩!  發表於 14-9-4 00:55

翡翠宮

唔好唔開心, 去SPCA會易好多

不過義工小心相信係因為中過好多次招, 唔通佢地鍾意不停收唔放出去咩; 收貓好洗錢架, 佢地小心只係為貓好; 有時可能係過左小小火....大家就一就..

男爵府

回覆:romeojuliet 的帖子

我安裝的格仔網是這樣子。我都是上網揾diy貓網參考做。另外廚房要重做(沒窗花)。cfu在揾ing d 密d的格仔窗花(曾經在淘寶見過),ok的話,就一勞永逸,不用又窗花又格仔網。另一点是貓同人一樣,有d文靜,有d頑皮,我大貓係冇窗花都得,佢都唔搞鬼,乜都冇咬,用貓抓版,又唔爬窗花,sofa佢瞓,個fd的貓就爬爛張sofa,我開露台門,佢出過兩次就冇再出,我現在的細貓係應該完全相反,要睇實,好似凑仔咁。

大宅

引用:我安裝的格仔網是這樣子。我都是上網揾diy

原帖由 lauslau 於 14-09-04 發表
我安裝的格仔網是這樣子。我都是上網揾diy貓網參考做。另外廚房要重做(沒窗花)。cfu在揾ing d 密d的格 ...
你google貓網張生。我搵拒做全屋鋼網,唔使再做窗花,又可以防蚊!

lauslau  謝謝你的見議。   發表於 14-9-5 09:11

首頁

尾頁

跳至