自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:好辛苦,好難湊

5好咁啦,雖然明白你心情…………想打人

第一個難湊,有經驗,第二個咪變得易湊
我相信好多有2个小朋友的也曾經歷一個難湊的…………

加油

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

有無抱同俾奶嘴

公爵府

回覆:jksd 的帖子

你都好啲,起碼大女好湊,我唯一一個女都好難湊從來無湊過好湊嘅bb

唔好俾太大壓力自己,大個咗一定會好啲,再唔係搵親人幫幫手,等自己可以休息一陣

BIGPAT  me2  發表於 14-9-18 09:24

男爵府

我大仔果時都係咁,夜晚唔訓,食奶勁慢,過左三個月就開始好轉

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

有人話過一個好湊,一個就難湊!
當年大仔喊足一百日,辛苦到嘔!
之後到亞妹好湊到不得了!
BB仔係咁㗎嘞!加油!

男爵府

完全明白 因為剛經歷完
而家就黎5個月 好湊 好多

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大囡早於2個月左右介左夜奶,, 但妹妹就算唔洗食奶都好, 都會半夜醒一醒, 直至到1 歲多,, 真係攞命
但回想起真係好懷念佢地bb 時, 尤其是breastfeed 時刻

男爵府

加油啊,我個女細個又係咁,晚晚都唔訓不特至,仲要係喊爆,抱又喊,放低又喊,暗佢訓又喊,直頭虐待我

不過越大越好教,戒日夜片好快,好乖同好懂事,4歲就自己肯訓一間房,晚晚一教訓天光,而家話咁快就7歲喇

媽媽加油啊,試下日頭比佢訓少d,又或者夜晚比張有少少重量既被仔壓住心口仔,可能係缺安全感,等仔仔大左叫媽咪,對你笑,咩都值得

象牙宮

jksd 發表於 14-9-18 06:23
細仔個幾月
好難湊
3點幾到而家未瞓過

任何事必有原因... 找出原因, 針對下.
沒有任何事, 難倒母親的. 万事都處理到.

小時 父母 幫子女處理.
大時 父母 陪伴子女一起處理. 困難. 並非逃避

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我當年都係咁,大女好好湊,細仔就一啲都唔好湊,搞到我冇覺好瞓。細仔而家2歲多,都仲要氹先瞓到覺

男爵府

完全明白你講果種辛苦同難湊. 只係一個過渡期, 等 BB 大 D 情況會好好多. 加油呀樓主

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:有冇試過比少少奶佢食?我仔初生時,頭幾日

原帖由 fatchu@home 於 14-09-18 發表
有冇試過比少少奶佢食?我仔初生時,頭幾日一瞓就喊,又抱又氹都唔得,佢係未夠鐘食奶嘅,不過有次試下開一 ...
奶、奶嘴都冇用
佢要我抱住瞓
一放床仔就即醒
好似裝左sensor咁敏感

男爵府

引用:細仔個幾月好難湊3點幾到而家未瞓過成日回

原帖由 jksd 於 14-09-18 發表
細仔個幾月
好難湊
3點幾到而家未瞓過
Add oil mama

子爵府

加油!一個剛出世既BB難湊好正常,唔好同家姐比較,要盡量放鬆心情,如果你越湊越忟,bb會感受到,只會令佢越難湊

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:加油!一個剛出世既BB難湊好正常,唔好同家

原帖由 guguned13 於 14-09-18 發表
加油!一個剛出世既BB難湊好正常,唔好同家姐比較,要盡量放鬆心情,如果你越湊越忟,bb會感受到,只會令佢 ...
Thx
我都覺得自己發脾氣時
家姐同細佬都feel到

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

揮手!me2,家姐滿月介夜奶,一覺到天光.阿妹吾訓不特止,仲要大喊,食飽奶,換左片,抱住都大喊,又嘈又惡,真係好易產後抑鬱

littlerabbitmom   same here  發表於 14-9-18 09:43

翡翠宮

細仔個幾月
好難湊
3點幾到而家未瞓過
我細b2星期人仔都係日夜癲倒,我都要當夜更, you are not alone

子爵府

加油呀,同自己講bb係難湊架,唔好比以前嘅湊大女嘅經驗套落黎,要重新學習,自己會釋懷好多架

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

細仔個幾月
好難湊
3點幾到而家未瞓過
我大仔又係好易湊,細仔就雙倍奉還

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至