自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

回覆 postmastur 的帖子

真係唔知?

接著推給大陸人貪得無厭?

又無事...

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:dobbybabie 發表於 14-10-1 20:32 唔

原帖由 postmastur 於 14-10-01 發表
由2003年開始, 香港人行過幾多次遊行, 有幾多十萬人行過出黎. 政府有邊一次有聽? 中央有邊一次有聽. 10 ...
你唔知點解老董落台?

你唔知國教撤回?

唔好只睇你想睇嘅嘢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

postmastur 發表於 14-10-1 21:11
你公平d, 你企番係當時個時間睇.

有單case 係話大陸人上係香港有番個身份. 你係律師. 你接左黎做, 無大 …
吓? 作為一個大律師, 完全冇考慮過一旦打成咗以後衍生嘅問題? 我係一個C9, 都睇到問題存在啦! 當時社會嘩然, 唔好講到個律師咁天真乜都唔知啦, 再講, 因為佢嘅天真, 甚至錯估形勢, 就叫全港七百萬人付上代價?

第一次話佢天真, 評估唔到, 咁為外傭打居港權呢? 經過莊豐源案, 仲未知後果嗎? 點解又要接呀?

fcheng  人性自私,同讀幾多書   發表於 14-10-2 16:05
mamaluk  律師本質,要贏  發表於 14-10-1 22:10

公爵府

回覆:希望一幅圖解釋倒俾反佔中既人聽

如果認為減少自由行可以減少問題, 真係話你天真都侮辱\"天真\"呢個字
時間係冇得返轉頭, 依家香港已經開shop 開到成行成市
有幾多人係做sales 做飲食為生? 你可能拎個data 話香港主要靠外貿呢個sector
咁我想問依家做sales, 飲食既人, 有冇呢個技能轉行?
冇專業技能既人, 喺任何社會轉營, 一定係首當其衝果批
你話d 工程師, 醫生會死咩?最先冇飯開係班做緊零售既普通人
跟住又喺道回憶亞洲四小龍
人地台灣, 南韓呢d , 有既係高科技工業人才, 香港有冇?
有既話, 都唔到你班唔係專才食呢條水
如果仲以為香港可以返去97 前,做外國客
我唔該你睇少d 毒果, 睇下wall street journal. the economist
人地歐洲人, 美國人喺道諗緊點樣喺中國分一杯羹, 你仲喺道諗香港點樣離開中國吸歐美客
依家歐洲, 日本呢d, 自己都頭痕到爆

Super-Man    發表於 14-10-2 16:58
ungoobee  分析獨到!!  發表於 14-10-2 03:01
wing~    發表於 14-10-2 02:43
09729loklok  Well said  發表於 14-10-2 02:00
lilolilo108  Agree  發表於 14-10-2 00:43
monkeydiary  有見地  發表於 14-10-2 00:12

伯爵府

BK Milk勳章

你地到而家都唔明,而家d人係反對緊你地個方式,
我都係支持爭取民主的人,我都好憎689,
但係你地攪到咁,影響左好多市民正常生活,只會令不支持佔中
的人更反感,對長遠爭取民主有好處咩?

見好就收,和平解散,如果行動真係升級,
只會令其他唔認同呢種方式的市民大力反彈,只會本未倒置,
民主民主,最重要就係民心,不得民心已經係一個致命傷,
希望你地有人清醒下。

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:postmastur 發表於 14-10-1 21:11 你

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-01 發表
吓? 作為一個大律師, 完全冇考慮過一旦打成咗以後衍生嘅問題? 我係一個C9, 都睇到問題存在啦! 當時社 ...
仲有條港珠澳大橋,搵個東涌阿婆又洗幾十億

22welldone77  佢有錢落袋麻  發表於 14-10-2 00:13

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無氣同你講 發表於 14-10-1 21:14
岩聽,支持全部換血。
咪係, 換特首換埋全部政棍

珍珠宮

postmastur 發表於 14-10-1 20:38
由2003年開始, 香港人行過幾多次遊行, 有幾多十萬人行過出黎. 政府有邊一次有聽? 中央有邊一次有聽. 10 ...
當年71 反23 算唔算? 當年10萬人上街, 和平又成功。但當年旗幟鮮明, 遊行人士一條心, 訴求只有一個, 亦是向特區政府only。今天的局面, 客觀環境因素大家有眼睇, 我都想成功, 但機會很微。
平安渡過已是萬幸。

大宅

BB防敏心得分享勳章 熱血金章

引用:Quote:原帖由 提子餅 於 14-10-01 發表正因

原帖由 YURICKY 於 14-10-01 發表
律政司提呈法院要求法院自行修定莊豐源案,解決雙非都有罪????

...
解決雙非當然好啦! 邊個開門製造雙非問題? 邊個搞到雙非問題失控? 又係邊個出黎反抗,要求解決雙非問題? 我記得當日高登同BK合作, 製造輿論壓力, 一同團結嘅成果。

子爵府

陪月勳章

佔中嘅人係死自私精

象牙宮

YURICKY 發表於 14-10-1 21:18
仲有條港珠澳大橋,搵個東涌阿婆又洗幾十億
聽聞嗰次係有黨想做大佬, 所以揾單嘢出嚟做noise, 點知單嘢出台外界反應唔好, 即刻鵪𪂹扮低調, 點知俾建制派了佢出嚟, 大家先知有哩單嘢, 公帑無端端就駛多幾十億, 咪就係政棍訟棍想撈政治籌碼, 真係為港為民? save啦!

横掂大家對香港咁不滿, 一舖爆晒佢出嚟囉!

ungoobee  支持盡撕假面具!   發表於 14-10-2 03:03
09729loklok  支持  發表於 14-10-2 02:06

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 14-10-1 21:11
如果佢只係律師, 話要跟法例做嘢, 冇嘢講, 但佢係加入咗政黨, 政黨唔係應該為香港設定利民政策的嗎? 唔係對香港社會肩負建設的責任嗎? 如果只係一個律師, 只往錢看, 只往名看, 冇嘢好講, 但作為政黨, 卻一而再加害香港人, 政棍政黨愧對香港人。

我諗你係確實唔明白乜野叫律師, 佢地既工作, 同佢地既政治工作三者既關係.

1. 律師 - 無論委託人係好人, 壞人定黑社會. 佢地只係跟句法例, 黎幫佢既委託人. 就算個個係殺人犯, 一樣係咁運作. 呢個係佢地既工作.

2. 律師成為左政治人物 - 佢地有2個身份. 佢一方面會做上面"1"既事項, 同時提議政府設定利民政策.

你一路話佢地當年放d 大陸人入香港. 呢個係佢地上面"1"要做既事. even 殺人犯佢地都會接架啦, 何況當年呢個case 係真係幫緊個大陸人, 對image 又好, 當年香港人又無話唔鍾意又無話反對. 成件事係無問題架. 無人諗到會大陸人咁樣黎搶野. 係我地睇少左大陸人既貪得無厭咋.

ungoobee  可以揀唔接架嘛!   發表於 14-10-2 03:04

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:DoReMi媽媽 發表於 14-10-1 20:53 基

原帖由 postmastur 於 14-10-01 發表
叫李志喜咪Q做律師囉,辭職啦!!:

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

引用:回覆 YURICKY 的帖子2013-01-28 07:21:00 

原帖由 Hoba 於 14-10-01 發表
回覆 YURICKY 的帖子

2013-01-28 07:21:00 来源: 香港成报核心提示:自由行「一簽多行」政策被質疑造成水 ...
cut一簽多行俾非深圳原居民,ok?

Hoba  我想知邊個係始作俑者?純求知   發表於 14-10-1 21:35

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 14-10-1 21:17
這些民生問題根本和普選無關.不要轉移視線!
奶粉,雙非居屋,國教...我地都有合法上街反對,而689都改善了.不 ...

民生問題點解會同普選無關係?

邊個有話事權話香港俾唔俾一簽多行? 特首.

邊個有話事權唔俾人帶奶粉出境? 特首

邊個有話事權制定小學生既國民教育係用乜野課材? 教育署

你有公民提名可以選一個"唔係中央"指定既人, 夠膽cancel 一簽多行, 夠膽以後唔俾人帶奶粉出境, 夠膽源用唔係大陸個d 國民教育.

請問點解民生問題點解唔會關你既特首事? 民生所有事都關個特首事. 佢制定政策架.

象牙宮

postmastur 發表於 14-10-1 21:22
我諗你係確實唔明白乜野叫律師, 佢地既工作, 同佢地既政治工作三者既關係.
我亦都好確切話俾你聽, 作為人, 無論佢係咩身份, 都應該有良心道德責任, 由其是係干系到整個香港的福祉, 哩個已經唔係個人榮辱, 而係整個香港的命運, 接唔接, 係應該要三思, 再者, 你一而再強調
無人諗到會大陸人咁樣黎搶野.為政棍訟棍開脫, 咁第二次嘅外傭居港權呢? 如果你第一個講法成立, 你唔需要再解釋無人諗到會大陸人咁樣黎搶野. 因為如果跟你 pt. 1嘅講法, 就算佢諗到有咁嘅後果, 佢都一樣會出賣居港權。

你嘅解釋根本係掩飾!

子爵府

引用:Quote:postmastur 發表於 14-10-1 20:48 好

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-01 發表
仲有没夠七年攞综援呢,都是班政棍的蘇州屎

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 YURICKY 於 14-10-01 發表律

原帖由 提子餅 於 14-10-01 發表
解決雙非當然好啦! 邊個開門製造雙非問題? 邊個搞到雙非問題失控? 又係邊個出黎反抗,要求解決雙非問題? ...
當時係有個自發性民間組織“十萬人反對雙非來港產子”多次發起遊行先成功

bk同高登都係響應咋

首頁
23456...20

尾頁

跳至