家事百科

跳至

首頁
12345...26

尾頁

珍珠宮

回覆 sbaby125 的帖子

建議你可join facebook 呢個group "環保酵素製作、共享、交流",裡面有非常非常詳細的介紹同大量谷友的分享。

佢哋有時會有多咗的樽、生果皮甚至環酵share 俾其他谷友的。

珍珠宮

KKEDU 發表於 14-11-5 14:05
請問殺到甲甴嗎,今早發現在渠口爬上來,點樣整酵素

殺唔殺到甲甴,我就唔知,我諗未必! 但隨著酵素的使用,蒼蠅蚊子、老鼠蟑螂的數量也會減少。

點整環酵? 你可以參考#12 , #13 有片!

別墅

回覆:dawnhu 的帖子

我都係新手,之前上咗堂講環保清潔用品,就試做橙酵有收成(會再放多3過月才用)。中間果支係導師送(我試作空氣清新劑廁所用好得)

珍珠宮

angeladam 發表於 14-11-13 19:27
我都係新手,之前上咗堂講環保清潔用品,就試做橙酵有收成(會再放多3過月才用)。中間果支係導師送(我試作空氣 ...
好呀,好的開始! 亦希望你可以幫手宣傳開去,救救地球!

珍珠宮

我呢兩日又整多兩大桶,仲越整越大桶! 中晒毒!!

別墅

引用:Quote:angeladam 發表於 14-11-13 19:27 我

原帖由 dawnhu 於 14-11-13 發表
好呀,好的開始! 亦希望你可以幫手宣傳開去,救救地球!
...
收成不可再等多3個月,有朋友問為有早d分享給家人和朋友試

別墅

引用:我呢兩日又整多兩大桶,仲越整越大桶! 中

原帖由 dawnhu 於 14-11-13 發表

我呢兩日又整多兩大桶,仲越整越大桶! 中晒毒!!
因只留返少許自用,剛試做(米水+橙)2細樽(家空間有限),收成再回報.
你做大桶耐用好多

珍珠宮

回覆 angeladam 的帖子

我屋企都細架,不過中晒毒。 而且橫掂都要等三個月,整就整大啲,唔想收成時,就住就住嚟用。用完又要等三個月。 我諗我三個月後會keep 住每個月整一至兩大桶。 因為我仲要分啲俾媽咪同99。。

大宅

nzt 發表於 14-11-5 09:34
唔講因為我整失敗咗,擺咗一年,依加睇到相又有動力想整新一樽,決定淨用橙皮先 ...
橙( 水果 ) 皮味 应該較 易接受氣味

菜 / 米 / 瓜皮.....我都試過, 但.....................
個人持股/意見, 不涉任何邀請買賣,
持股亦不時更改.

大宅

alice_6699 發表於 14-11-3 12:50
我試緊 , 無落糖一樣得啊 , 好多氣 , 淨係用橙皮 , 水, 浸了一個月左右 , 倒了一些出來用 , 都好去油 :waha ...
無落糖 若 非橙皮
不一定成功, 因發酵不成功

我曾用菜.......--> 變 嗅水
持股亦不時更改.

大宅

dawnhu 發表於 14-11-2 09:48
除了代糖,乜糖都得,紅糖,片糖,黄糖,黑糖都多人用架
試過用 白糖, 發酵時間慢些..............
持股亦不時更改.

大宅

dawnhu 發表於 14-11-14 01:01
回覆 angeladam 的帖子

我屋企都細架,不過中晒毒。 而且橫掂都要等三個月,整就整大啲,唔想收成時,就 ...

最多試 十幾枝, 很多配撘, 多糖,少糖, 白黃糖,

橙, 提子, 焦皮, 米, 菜, 瓜皮, 余廚....................

時間 : 1個月, 2個月, 3個月....都試個.
1個月--> 發酵未完体
2個月--> 个人覺 基本上可以用.

記得放氣, 試過忘記了, 結果胶瓶変形, 又有放氣時似 boom 一聲, 我都嚇一嚇.

唯獨你見佢發酵時, 很多氣泡擁上 ( 可能材料過多), 好似做实驗一样.........................
有趣的大自然
持股亦不時更改.

珍珠宮

ss8899 發表於 14-11-14 14:19
最多試 十幾枝, 很多配撘, 多糖,少糖, 白黃糖,

橙, 提子, 焦皮, 米, 菜, 瓜皮, 余廚................ ...

根據谷友的資料,放提子可以取代糖,橙皮呢啲啲氣係會勁啲!

菜, 瓜皮, 余廚 etc 味道無咁吸引
檸檬皮、橙皮最香

別墅

回覆:ss8899 的帖子

我有一次耐無放氣,一打開下一秒boom一聲有白煙出,我同家人都嚇一跳

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 dawnhu 於 14-11-13 發表本帖

原帖由 angeladam 於 14-11-14 發表
因只留返少許自用,剛試做(米水+橙)2細樽(家空間有限),收成再回報.
你做大桶耐用好多
如果你join fb 嗰個group, 好多時有人有多咗嘅環酵可以分享的。我上星期先有人送了一樽比我。 仲有送樽送果皮的,大家都好support 做環酵架!

珍珠宮

引用:我有一次耐無放氣,一打開下一秒boom一聲有

原帖由 angeladam 於 14-11-14 發表
我有一次耐無放氣,一打開下一秒boom一聲有白煙出,我同家人都嚇一跳
係架,真係日日都要放放氣嫁!

大宅

回覆:推介大家自製\"環保酵素\"

大家有無用黎洗碗?

珍珠宮

引用:大家有無用黎洗碗?

原帖由 cowmama22 於 14-11-14 發表
大家有無用黎洗碗?

大宅

引用:Quote:原帖由 cowmama22 於 14-11-14 發表

原帖由 dawnhu 於 14-11-15 發表
請問你係點稀釋比例?稀釋左放係,樽度,好似洗潔精咁用?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:推介大家自製\"環保酵素\"

我拎黎醫濕疹手,正!

首頁
12345...26

尾頁

跳至