興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家有2隻貓、仲有2星期要一齊搬新屋、但2隻都係細膽鬼、怕他們難適應!
有咩要注意?
我會盡量保留他們的家具、要唔要留返一督屎尿及用過的沙去新屋?
有無咩需要再分亞大亞二?

男爵府

回覆:就來一家搬新屋

搬屋時將佢地放入袋,擺係間房,無咁嘈以免嚇親佢地。最尾先搬佢地。可以既話,搬好晒家具入新屋先搬佢地上樓,唔得就盡量送佢地係一間房,都係安靜位置為主要考慮。
唔駛再分亞大亞二,佢地一直生活係一齊,理論上佢地自己已分好地位了

男爵府

麻煩哂
亞大已經跟我2年、亞二就一齊5個月、二三歳貓、仍然非常活躍、不時追追逐逐!
只要有外人就驚!
所以搬果日,都睇怕有排驚!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

我之前搬屋,係最後先至搬隻貓,佢都係膽小鬼,但佢去到新屋又冇野喎,完全適應。我諗係因為屋企人冇變,唔係冇啦啦多左D陌生人,所以會好D。

男爵府

我諗住先搬佢地去新屋一個房,之後先比搬屋公司,起碼八個人搬!雖然一陣搬完。
你地有無搬佢地d屎去新屋?

大宅

果時我係連盤帶沙搬去新屋我間房, 跟住我會舖定舊床單, 再放佢地上床, 等佢一出籠就嗅到熟悉既味道...... 起碼困大半日至放佢地出去探險!!

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

我個時搬屋都係最尾先搬貓貓,,放好曬d位,,再放好佢地個洗手間同食野位,帶佢地去一次洗手間同食野位,,之後就比佢地自由活動,,再睇下佢地有咩需要同有無異樣

男爵府

貓床就一定唔換
不過我張床就要換
床單都用舊
搬果曰又裝床又搬野、人多又嘈!兩隻無擔鬼實驚

別墅

我都係就嚟搬....一屋3隻貓....一對3歲大貓超細擔....又勁驚人...如有朋友上...嚟佢哋可以十幾個鍾頭..唔飲..唔食..仲要唔郁...我都唔知到時搬點算

男爵府

我下個月都搬, 諗住安頓好曬先接他們過去...

男爵府

原來大家係最後先搬主人!
但搬屋時舊屋泣泣亂,又多人,都無位比佢地離!又驚喎
先搬佢地去新屋,但到時又搬嘢入去,又係驚!煩死人

男爵府

終於搬左已經六日、頭一兩日大貓驚到唔食,細貓就食小小
至於瞓就兩隻都係第一日驚
過左兩天就細貓驚,食好少,大貓就食瞓都正常
過左6天,仍未回復舊時的輕鬆日子!

首頁

尾頁

跳至