懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

企耐一陣就開始"錶"汗面青再冇得坐下就開始聽唔到野睇到黑白色雪花,好怕終有一次暈係街,有冇辦法改善下呢?

複式洋房

去私家check下血色素果d,我都係同你差不多,一路都頭暈,最近仲有d頭痛。

啱啱check到有貧血,血色素去到好低,e生開佐鐵劑,希望之後會好返。

大宅

回覆 臘八粥 的帖子

終於有同道中人,血色素應該OK之前驗T21 CHECK左好多野都PASS,醫生話D血上唔到腦開始缺"養",要坐一陣等D血上返腦就冇問題,所以一暈就係咁打咸路......

男爵府

有貧血

別墅

回覆:佗到7個月都成日暈

我果時由有左到生都經常性頭暈,我暈到工都返吾到,但問醫生又話無事正常

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Toeyyipbb 發表於 14-11-21 17:20
回覆 臘八粥 的帖子

終於有同道中人,血色素應該OK之前驗T21 CHECK左好多野都PASS,醫生話D血上唔到腦開始缺 ...
醫生都教左你啦, 要坐一陣等d 血上番黎麻.

大肚時血壓會低少少, 所以要儘量避免長期站立. 搭車寧頭早少少搵位坐. 沖涼都唔好沖咁耐. 注意溫差, 由凍去暖既地方會易暈d. 有得行都好過企.

我個醫生教我開始見暈要好似原地行, 或者雙腳un un 但又未係原地跳, 等d 血可以上返腦.

個袋袋拎d 糖仔, 有唔對路就食.

大宅

回覆 Siuwingkaya 的帖子

我佗大囡果時都勁暈架,每日訓到下午3點都仲好眼訓,坐係度都暈架

大宅

回覆 bosch 的帖子

你講得好岩呀,寧願行都好過企定定,因為而家佗第二胎係孖B所以條腰好痛

大宅

真係每樣野都比你講中晒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Toeyyipbb 發表於 14-11-22 13:29

真係每樣野都比你講中晒
因為我成個人暈低過, 果下真係變左全場焦點... 醫生係咁教... 佢仲問講笑我係咪響超巿排隊俾錢時暈低... 你陀孖B 又有腰骨痛, 要錫住自己.

別墅

回覆:Toeyyipbb 的帖子

我暈到吾敢一個人出街,有幾次差啲系街暈左

大宅

因為 bb 壓住血管所以啲血唔運行好易暈

我試過坐的士焗少少都想休克

醫生教就算坐定定都要郁下

複式洋房

多謝分享!!!

上星期先係火車暈低...
即刻睇中醫..
尋日又行街時企企下見暈....
又搵唔到地方坐..
真係要慢慢行~係咁行先好D..
一企係度又暈過...
心理壓力真係好鬼大!!
仲要日日都搭火車番工放工...
仲有5個幾月先生得..

希望大家都平平安安~健健康康!

大宅

原來有咁多MAMA都好似我咁,一感覺到想暈真係好驚架,焗一焗又暈,真係有苦自己知

子爵府

引用:企耐一陣就開始\"錶\"汗面青再冇得坐下就開始

原帖由 Toeyyipbb 於 14-11-21 發表
企耐一陣就開始"錶"汗面青再冇得坐下就開始聽唔到野睇到黑白色雪花,好怕終有一次暈係街,有冇辦法改善 ...
我都係,問咗產科醫生,佢話唔關血色素事,係因為個心唔夠力泵血上腦,佢叫我企或一段時間要活動下隻腳,如腳尖向上拗,要感到小腿有拉力,咁可以幫血泵返上腦。試完真係暈小咗。

大宅

回覆 quarterday 的帖子

係呀,我問Dr.都係咁講,但有時坐係度都會暈.......要訓一訓就即係冇事,但每次暈完都好似大傷元氣咁好累好累......

子爵府

引用:回覆 quarterday 的帖子係呀,我問Dr.都係咁

原帖由 Toeyyipbb 於 14-11-27 發表
回覆 quarterday 的帖子

係呀,我問Dr.都係咁講,但有時坐係度都會暈.......要訓一訓就即係冇事,但每 ...
係話長時間坐都會,所以一定要定時做腳尖運動。

別墅

回覆:佗到7個月都成日暈

我都係成日頭暈,血壓上壓90,下壓50幾

首頁

尾頁

跳至