自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

引用:地方都無,點生兒育女呀

原帖由 咖央 於 14-11-22 發表
地方都無,點生兒育女呀
我指結婚後,愛愛唔方便,bb床無地方擺

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:你地會直情分手定唔會結婚

原帖由 vivian520 於 14-11-22 發表
你地會直情分手定唔會結婚?
要睇下雙方係咪都以結婚為前提,如果是但一方係會諗結婚嘅,就分手啦,睇唔到結婚可能性

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:岩岩見到有jm問\\\"男人無樓要同6299住嫁唔嫁…\\\'\\\'

佢接受咁唔公平嘅事發生(哥可以唔養家),都已經嫁唔過!

子爵府

回覆:岩岩見到有jm問\\\"男人無樓要同6299住嫁唔嫁…\\\'\\\'

咁有d難喎.....仲要訓sofa.....

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:vivian520 的帖子

我好現實!唔會開始啦直頭

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

伯爵府

vivian520 發表於 14-11-22 11:35
但如果男人30歲無樓…
同阿媽…阿哥3個人住…
阿媽無做野…阿哥有做野…但唔俾家用…
甘講,雖然我覺得唔一定要有層樓先嫁
但你講呢個case又實在太extreme。。。。

1. 30歲男人一個月搵14K真系算少
2. 凈系月租水電煤都用左8K,甘個男人都要食飯搭車,即系個個月清。唔好話買樓,連結婚都無錢羅
3. 屋企連房都無,2公婆點訓呀

你呢個case根本系個細佬要養埋個阿哥,呢個根本就系不合理既行為。
其實解決辦法都唔系無

如果真系好愛,決定結婚
個男人既收入全部上繳,另外租地方同埋男人個阿媽一齊住
個阿哥叫距食自己。
甘suppose個女仔自己有返工收入
到時候就系奶奶住系個仔同心抱既屋企,唔中意可以搬走,但唔會再有額外錢俾距(費事end up去貼個阿哥)

租個遠少少既2房單位,估計8000都ok,計埋水電煤氣應該1萬左右。
男人14K,未來新抱搵12K的話,其實都省省地都可以儲到錢的。

侯爵府

引用:但如果男人30歲無樓…同阿媽…阿哥3個人住

但如果男人30歲無樓…
同阿媽…阿哥3個人住…
間屋使唔使供或者交租先?邊個俾租?
如果全部系細佬俾既,我會同個男仔自己出黎租,接埋99過黎住,新居既洗費自己兩個出,唔會俾甘多家用99,至於啊哥訓街定食風唔會理

公爵府

2018復活節勳章

唔會啦,無房點瞓呀?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

瞓梳化

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

正常邊有女仔會肯嫁入去咁既家庭呀?
男人要有承擔,同得個女人結婚就會畀一個家佢,
起碼要有間房,有購買基本衣食住行的能力,連呢點能力都無就唔好結婚。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

去女家住得唔得?家用減一半,迫佢阿哥負責反,床都無張點嫁

公爵府

引用:你地會直情分手定唔會結婚?

你地會直情分手定唔會結婚?
你話我港女都係咁話,即飛!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

想法子增加收入吧,我又覺得好難搵到相愛既人,只要肯努力,冇咩解決唔到。男既如果可以搵多三兩千,女既夾少少,套房都租到間。起碼一家一主。又或者儲少少錢,間間房仔,好平啫。佢阿哥比唔比,就咪鬼理,理掂自己先。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+carriecc+於+14-11-22+發表就

係…
佢好孝順同乖仔…
呢d孝順對佢媽咪有好處,對你完全冇,嫁左俾佢即係要陪佢擔起佢頭家

LamLamMummy    發表於 14-11-22 23:25

男爵府

玩具勳章

講掂數先嫁啦!根本個男人未有能力結婚。

水晶宮

好媽媽勳章

但如果男人30歲無樓…
同阿媽…阿哥3個人住…
曾經有個ex 係咁,行左3年,頂唔順,走人

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

畀面勳章

但如果男人30歲無樓…
同阿媽…阿哥3個人住…
個女仔分分鐘要倒貼,養埋佢成家。

REJOICE

禁止發言

伯爵府

如果係我。個男人好顧家,又好錫我。咩都以我為先嘅。我會叫佢搵多份pt, 搵多3幾仟一個月。同叫佢私下同呀哥傾下,比返3幾仟定用for屋企開支嘅。如果吾比就叫佢搬走或自已搬走湊埋呀媽搬,公一份婆一份無問題。要老公甘心一定做先得。咩都就哂男家吾理自已就嫁吾過。或者到時結左婚申請公屋又吾同呀。

首頁
12345...16

尾頁

跳至