自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

近日見到有自閉topic

我朋友個仔都似乎有D似
2歲未講到有意思的說話,會發音,有時有D音又好似有意思,要估。
叫他名字,同佢玩都無反應無表情無眼神接觸,24小時都要着片片。
一發脾氣就好難攪,會lur地。
好少好少笑,影相唔望鏡頭。
媽媽叫佢say hello都係冇反應,所有人。

係唔係呢?!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:近日見到有自閉topic我朋友個仔都似乎有D似

原帖由 vet 於 14-11-28 發表

我朋友個仔都似乎有D似
有個親戚3歲半都係咁,不過我地唔敢出聲。

大宅

我覺得....如果我地唔係專家都察覺到小朋友有問題, 咁其實已經值得去見醫生跟進. 要盡早幫小朋友做訓練, 唔好錯過黃金治療時間!

伯爵府

回覆:朋友個仔似乎有少少自閉特徵

可能係語言障礙

侯爵府

我朋友個仔22個月未識嗌爸媽未識講野,唔識跟任何指令,唔知係咪算有少少自閉定遲緩

侯爵府

引用:近日見到有自閉topic我朋友個仔都似乎有D似

我朋友個仔都似乎有D似
其實我個細仔都係咁...

-下個月3歲啦...仲未識講句完整句子...仲唔肯講野...
-唔肯介片...
-唔會同其他人有接觸...佢爺爺嫲嫲黎我地度,叫佢佢都唔認人...
-成日都喊...
-我帶佢去士多度買野個姨姨同佢講野佢會\'離\'係我後面
-最痴就係我...細個時連爸爸都唔采,到依幾個月先會同爸爸玩
-佢可以活係自己個世界度自己玩...最鐘意就係玩車軚...
-完全唔理人感受,用自己個頭撞落人地個頭度...
-做野好有原則...係佢做開ge就1定要佢做(例如餵狗狗食飯,日日佢都會幫手,但係唔比哥哥家姐掂,家姐比左都好,佢都1定要羅返起再擺過落地比狗狗食)

唉...仲有好多好多...講都講唔晒...我好擔心佢有自閉症...

珍珠宮

我仔歲半嗰陣都有以上徵狀,嗰陣都懷疑過佢有自閉傾向。。。但到2歲時再返醫院見醫生姑娘,已經初步評估唔係自閉但我哋仲係唔放心,帶佢去見專業人士,證實佢祇係慢熱,仲等我哋虛驚一場所以唔好等喇,自閉症小朋友6歲前係黃金治療期,唔好嘥時間快啲搵專家做評估喇。。。

大宅

2歲要著片有咩問題?

侯爵府

健康院評估跟進如何? 如果對小朋友有懷疑會進一步評估或轉介

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我朋友個仔22個月未識嗌爸媽未識講野,唔識

原帖由 我愛唐英年 於 14-11-28 發表
我朋友個仔22個月未識嗌爸媽未識講野,唔識跟任何指令,唔知係咪算有少少自閉定遲緩

...
唔知,所以問吓大家,除非好肯定,唔係我唔敢出聲,怕朋友嬲。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:健康院評估跟進如何? 如果對小朋友有懷疑

原帖由 yin-ting 於 14-11-28 發表
健康院評估跟進如何? 如果對小朋友有懷疑會進一步評估或轉介
朋友話一歲後都冇去健康院了

男爵府

回覆:vet 的帖子

2歲未介片會唔會係你無認真去帮bb介?
我女2歲都未係識講野,只會講爹爹,媽咪。
我女返左n班大半個學期先開始識得講多少少,唔係好多。依家3歲半,咩都識講,但有少少痴利根,最勁係識得指人不是,做左大家姐…
vet你俾d時間你bb喇慢慢黎,唔好感灰心,真係怕米問下醫生意見

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 14-11-28 發表近日見

原帖由 mrs.tan 於 14-11-28 發表
其實我個細仔都係咁...

-下個月3歲啦...仲未識講句完整句子...仲唔肯講野...
你係媽媽,不用估估吓,帶佢做一吓評估吧,係就早D比training, 教育板有topic加油呀JM,BB靠你了!

大宅

引用:Quote:原帖由 yin-ting 於 14-11-28 發表健

健康院歲半要打針,會做下發展評估,有問題先兩歲再反,應該唔會一歲後就冇去過健康院

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 14-11-28 發表朋友話

原帖由 wupigpig 於 14-11-28 發表
健康院歲半要打針,會做下發展評估,有問題先兩歲再反,應該唔會一歲後就冇去過健康院

...
我問朋友BB有冇返健康院,我朋友就係咁講

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yin-ting 於 14-11-28 發表健

可以再打電話去講番情形
不是歲半要再打針嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:2歲未介片會唔會係你無認真去帮bb介

原帖由 cucumber12 於 14-11-28 發表
2歲未介片會唔會係你無認真去帮bb介?
我女2歲都未係識講野,只會講爹爹,媽咪。
我女返左n班大半個學期先開始 ...
多謝你,係我朋友BB,如果係我一定帶去做評估先。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我仔歲半嗰陣都有以上徵狀,嗰陣都懷疑過佢

原帖由 Winnie_1210 於 14-11-28 發表
我仔歲半嗰陣都有以上徵狀,嗰陣都懷疑過佢有自閉傾向。。。但到2歲時再返醫院見醫生姑娘,已經初 ...
請問你知吾知有什麼表現會評為非自閉?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 14-11-28 發表朋友話

原帖由 yin-ting 於 14-11-28 發表
可以再打電話去講番情形
不是歲半要再打針嗎?
可能去左私家打?!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+14-11-28+發表其

你係媽媽,不用估估吓,帶佢做一吓評估吧,係就早D比training, 教育板有topic加油呀JM,BB靠你了 ...
其實我宜家係馬來西亞...都唔知邊度有得做評估...就算有我都驚好貴...

首頁
12345...7

尾頁

跳至